Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση βουλευτών για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί

Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης μαζί με 11 συναδέλφους του συνυπέγραψε και κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με την επιβολή ΕΦΚ στα ελληνικά κρασιά.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των οινοπαραγωγών έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το ελληνικό κρασί έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας και αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου η αξία των εξαγωγών το 2009 ήταν 57.839.344 € ενώ το 2014 ανήλθε στα 62.657.252 €.
Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών
Αποτελεί δε, ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητα, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα.
Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους, εξομοιώνεται το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά και δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν.

Κ.κ. Υπουργοί,
ΕΠΕΙΔΗ, η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος. Αντιθέτως ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.
ΕΠΕΙΔΗ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία.
ΕΠΕΙΔΗ, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, επιβαρύνοντας και τους αμπελουργούς
ΕΠΕΙΔΗ, καμία οινοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών έτσι ώστε να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ελληνικά κρασιά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

3 σχόλια:

  1. κ. Βουλευτά ακόμα περιμένουμε να μας ενημερώσετε πότε θα υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στη βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για τους ελαιοπαραγωγούς της Φλώρινας και τους ψαράδες του Σακουλεύα οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις μηχανότρατες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως μπλέξαμε μαζί σου και οι καιροί είναι δύσκολοι. Παιδική χαρά. Αλλοίμονο στην Φλώρινα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τουλάχιστον δεν βλέπουμε σάλια παντού και γλυφολιάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.