Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Το έθιμο των «Μωμόγερων» στη Φλώρινα (video - φωτογραφίες)

Το έθιμο των Μωμόγερων, της παλαιότερης μορφή Ελληνικού λαϊκού θεάτρου, αναβίωσε χθες στη Φλώρινα, με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας και τη συμμετοχή του Ποντιακού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης.




13 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον από το 1960 και μετά δεν υπήρξε τέτοιο έθιμο στη Φλώρινα. Δεν ξέρω αν υπήρχε παλαιότερα. Πάντως δεν το έχω ξανακούσει σαν τοπικό έθιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλο ένα ξενο έθιμο για την παράδοη της Φλώρινας. Ξεφορτωθείτε μας επιτέλους. Από τη μια τα βουλγαροσκοπιανά συγκροτήματα με το νταβαϊ νταβαϊ και το μιλιοναρτσε και από την άλλη οι μωμόγεροι. Φέρτε μας και το μπουρανί να ......τελειώσουμε και κυριολεκτικά. Δεν έχω τιποτα με τα έθιμα αλλά αφήστε τα στους τόπους τους, αν βέβαια θέλετε να συνεχιστεί η παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ποντιακό έθιμο με αρχαιοελληνικές ρίζες. Tην άλλη φορά δεν θα παραλείψουμε να σε ρωτήσουμε.

      Διαγραφή
  3. Εντυπωσιακό έθιμο που δεν το είχα ξαναδεί στην Φλώρινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποτελεί ποντιακό έθιμο χιλιάδων ετών που ξεκίνησε από τη Λιβερά του Πόντου.Δεν αποτελεί τοπικό έθιμο της Φλώρινας,αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι Πόντιοι σε αυτή τη περιοχή,αρχίζει και γίνεται ένα.

    Επιπλέον,δεν είναι κακό να συγκρατούμε κάποια έθιμα που για κάποιους ανθρώπους έχουν νόημα,σε μια εποχή που δύσκολα τα θυμόμαστε.Έθιμα τα οποία ενοχλούν ορισμένους χωρίς να τους επηρεάζουν πολιτιστικά ούτε αλλοιώνουν τα δικά τους έθιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασφαλώς και δεν ειναι κακό, αλλά είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για δυσμενή σχόλια, τα οποία στρέφονται και κατά του βουλευτή της ΝΔ, του πρώτου ποντιακής καταγωγής βουλευτή του νομού τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτός αυτού, τέτοιες πρακτικές νομιμοποιούν την εμφάνιση ανάλογων ΄΄πολιτιστικών΄΄ στοιχείων και από άλλες περιοχές. Αν δουμε καποτε να πετούν πήλινα κανάτια το Μ. Σάββατο ή το Μπουρανί του Τυρνάβου, τότε δεν μιλούμε πια για έθιμα, αλλά για τουριστικές ατραξιόν.

      Διαγραφή
    2. Γιατί ο Στάθης Κωνσταντινίδης τι ήταν, σουϊδονορβηγός, δεν ήταν πόντιος;

      Διαγραφή
    3. Με το πολιτικό θέμα που θίξατε δεν θα ασχοληθώ γιατί δεν γνωρίζω επί του θέματος (και υπάρχει περίπτωση να συμφωνώ).

      Δεύτερον,στο θέμα του εθίμου.Εννοείται πως κανένας δε μπορεί να επιβάλλει τα δικά του έθιμα,ούτε αυτά να γίνονται αποδεκτά από τη πλειοψηφία.Όμως,από τη στιγμή που,συγκεκριμένα,στο Νομό Φλωρίνης υπάρχει για σχεδόν έναν αιώνα,ένας μεγάλος πληθυσμός Ελλήνων του Πόντου,λογικό είναι ή καλύτερα,είναι ευγενικό να γίνεται σεβαστή ή τουλάχιστον να επιτρέπεται η πραγματοποίηση ορισμένων εθίμων,που όπως προείπα δεν ενοχλούν κανένα και σίγουρα δεν νομιμοποιούν την εμφάνιση παραδόσεων από άλλους τόπους,διότι,δεν αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου,σε αντίθεση με τους Ποντίους της Φλώρινας.

      Διαγραφή
    4. 4:08 Είσαι εκτός τόπου και χρόνου και πριν τον Αντωνιάδη Η Ν.Δ Είχε πόντιο βουλευτή στην Φλώρινα τον Κων/νίδη. Φαντάζομαι αυτό για σένα είναι πολύ κακό. Γιατί τόση εμπάθεια για τα ποντιακά έθιμα που είναι μέρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ;;;;; Κανένας δεν σε υποχρεώνει να τα παρακολουθήσεις και προσωπικά δεν θα το επιθυμούσα. Μακάρι να έρθουν πολιτιστικοί σύλλογοι και από άλλες περιοχές της Ελλάδος Ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και κολλήματα . Πάψε να βλέπεις στενόμυαλα . Κατάντησες γραφικός.

      Διαγραφή
    5. "του πρώτου ποντιακής καταγωγής βουλευτή του νομού τα τελευταία 30 χρόνια"

      Ε?

      Διαγραφή
  5. Και στους μωμόγερους και στα μπαμπάρια κοινό ελληνικό στοιείο είναι ο τράγος πάνας και η νύφη.
    φύγετε σλάβοι φύγετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1912 πόντιοι πολέμησαν;;;;Ας μένατε να πολεμήσετε στην πατρίδα σας...εσείς μας βρήκατε οχι εμείς....

      Διαγραφή
  6. Εμείς ήρθαμε στην πατρίδα μας την ΕΛΛΑΔΑ και στην τιμημένη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΗ και βρήκαμε εδώ αδέλφια μας ΕΛΛΗΝΕΣ .Οι ΠΟΝΤΙΟΙ όπως όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν χύσει διαχρονικά ποτάμια αίμα. Εύχομαι να απελευθερωθεί σύντομα ολόκληρη η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τα χέρια των γυφτοσκοπιανών. Τώρα αν εσύ αισθάνεσαι τίποτα διαφορετικό ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ σου......... Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.