Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας στην ημερίδα για την τοπική καταναλωτική συνείδηση (video)

Στην ημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

«Με χαρά και ικανοποίηση συμμετέχω στην ημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη του Αμυνταίου. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε νέες ιδέες και προτάσεις, να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας πάνω στη στήριξη των τοπικών προϊόντων, της επιχειρηματικής δράσης και της τοπικής οικονομίας και να χαράξουμε μια κοινή πορεία και δράση.
Σε μια εποχή όπου η επιστροφή στις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, η στήριξη των τοπικών προϊόντων αλλά και η ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτελεί χρήσιμη αναγκαιότητα, η ημερίδα μας θεωρώ ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και στόχευση.
Δεν θα μπω σε εξειδικευμένα θέματα, γιατί δεν είναι του παρόντος. Θέλω όμως να αναφερθώ σε μερικά γενικότερα ζητήματα και να δημιουργήσω γόνιμους προβληματισμούς.
Το ζητούμενο στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνουμε ως τοπικοί φορείς είναι το «επιχειρείν», η επιχειρηματική δράση και δυναμική στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Να πιάσουμε τον σφυγμό των επαγγελματοβιοτεχνών και να συμβάλουμε στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και ανάπτυξη μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, κάνοντας πράξη το κοινωνικό σύνθημα ένας για όλους και όλοι για τον καθένα.
Η διοργάνωση αυτής της ημερίδας αλλά και οι συνολική δραστηριότητα που επιδεικνύει το επιμελητήριο Φλώρινας, συμβάλουν στην αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, αναδεικνύουν την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργούν νέο οικονομικό τοπίο στις εμπορικές σχέσεις. Στόχος είναι η συλλογική και οργανωμένη παρουσίαση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Να δείξουμε και να αποδείξουμε πως κι εμείς μπορούμε καλύτερα, μέσα από οργανωμένες δράσεις. Κι εδώ χρειάζονται όλοι, πολιτεία, επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Η επιδιωκόμενη εξωστρέφεια της παραγωγικής δράσης αλλά και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας, αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας. Το «επιχειρείν», η αναπτυξιακή μας πορεία, στηρίζεται στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, στην ανταγωνιστικότητα, την προβολή αλλά και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας. Και τα δικά μας προϊόντα χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους. Μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτήν και να τους προσδώσουμε ταυτότητα.
Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα έλεγα ένα κοινό όραμα, προκειμένου να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να αποτελούν την ταυτότητά μας. Είναι τα στοιχεία εκείνα από τα οποία θα μπορεί να μας ξεχωρίζει ο χρήστης των προϊόντων ή των υπηρεσιών μας. Να δημιουργήσουμε το «καλό όνομα» στην αγορά, κι αυτή η φήμη θα αποτελεί τη μεγάλη μας επένδυση, τη μεγάλη μας περιουσία, το οικονομικό μας κεφάλαιο.
Η μάχη της αγοράς δίνεται σήμερα και θα δίνεται από δω και πέρα με όρους ποιοτικούς και προστασίας του περιβάλλοντος. Και σ’ αυτήν τη μάχη η Π.Ε. Φλώρινας και η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να απουσιάζουν. Πρέπει να τολμήσουμε στο σήμερα για να κερδίσουμε το αύριο.
Είναι γεγονός πως η ελληνική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά. Το βλέπουμε και στην περιοχή μας. Καταστράφηκε ο παραγωγικός ιστός του πρωτογενή τομέα και συρρικνώθηκε η παραγωγή. Δυναμικές καλλιέργειες που προσέθεταν υπεραξία στο εισόδημα του αγρότη και κατά συνέπεια και στην τοπική αγορά και οικονομία σήμερα τελούν υπό εξαφάνιση.
Η κτηνοτροφία μας μειώθηκε σημαντικά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Προσπαθούμε συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους του τομέα αυτού της οικονομίας να τα ξεπεράσουμε και να δώσουμε νέα προοπτική στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά μας προϊόντα. Προϊόντα τα οποία θα επαναλάβω ότι είναι ασφαλή, έχουν σπουδαία θρεπτική αξία και είναι υψηλής ποιότητας.
Χρειάζεται να ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα, να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τους ανθρώπους της παραγωγής, να δημιουργήσουμε τον παραγωγικό χάρτη και μοντέλο του τόπου μας, που θα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις κι επιθυμίες της κοινωνίας, να αξιοποιήσουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, να τα προβάλουμε με σωστό τρόπο μέσα από ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα και με υπομονή κι επιμονή να τον καταστήσουμε κυρίαρχη παράμετρο της τοπικής οικονομίας.
Στην τοπική μας αγορά κυριαρχούν τα εισαγόμενα αγαθά. Κατακλύστηκε από τα φτηνά, κακής ποιότητας κι επικίνδυνα πολλές φορές κινέζικα προϊόντα. Το 70% περίπου των αγροτικών προϊόντων στην αγορά είναι εισαγόμενα. Φουντούκια από την Τουρκία, μήλα από την Αργεντινή και ότι άλλο βάλλει ο νους σας. Αν λάβουμε υπόψιν μας και την οικονομική αιμορραγία προς τη γειτονική μας χώρα, στην οποία βρίσκονται καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας για ψώνια, αντιλαμβάνεστε την οικονομική ασφυξία στην τοπική μας αγορά.
Χρειάζεται να αντιδράσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί, για να αντιστρέψουμε τις προτιμήσεις και συνήθειες του καταναλωτικού κοινού να στραφούν στα ελληνικά προϊόντα και ειδικότερα στα τοπικά, τα δικά μας προϊόντα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση να συμβάλουμε στην ανάπτυξη.
Η μικρομεσαία επιχείρηση ανέκαθεν αποτελούσε στη χώρα μας τον κορμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της εθνικής μας οικονομίας. Είναι η επιχείρηση που δίνει δουλειά στην οικογένεια και συντηρεί το οικογενειακό εισόδημα.
Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, αν εξαιρέσει κανείς τις ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της. Ως εκ τούτου η χρηματοπιστωτική κρίση, επηρέασε σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.
Η σταδιακή μείωση του κύκλου εργασιών, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, δημιούργησαν ένα δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον.
Κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε όλοι μας ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε βασικούς τομείς υποδομών, λόγω αβελτηριών και λαθεμένων επιλογών του παρελθόντος. Προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και να αξιοποιήσουμε ωφελιμότερα για τον πολίτη και την τοπική οικονομία κάθε ευρώ που έχουμε στη διάθεση μας.
Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, στον λίγο χρόνο της θητείας της, έχει ξεμπλοκάρει τα βασικά αναπτυξιακά έργα και σύντομα θα τα δείτε να υλοποιούνται. Δεν θέλω να κάνω απολογισμό αλλά να επισημάνω μόνο το γεγονός ότι στο τέλος της θητείας μας όλα τα μεγάλα έργα θα έχουμε τη χαρά και την ικανοποίηση να τα βλέπουμε στη φάση της υλοποίησης τους.
Είναι γνωστό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε την οικονομική επιφάνεια ούτε και την οργανωτική δομή για να διαμορφώσουν ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις στην αγορά. Το κενό αυτό καλούνται οι τοπικοί φορείς να το καλύψουν, γι’ αυτό και η δράση τους αποκτά ουσιώδη και καταλυτικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιφέρεια.
Χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων μας, κοινωνικών εταίρων, φορέων, κράτους και επιχειρηματιών. Γιατί μόνο με τη συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη του τοπικού πληθυσμού. Είναι σχήμα οξύμωρο να έχεις κατακτήσει αγορές σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας αλλά και του εξωτερικού και να μην σε προτιμούν στην τοπική σου αγορά, οι συμπατριώτες σου, οι δικοί σου άνθρωποι.
Συμπατριώτες μου,
Στη δική μου φιλοσοφία καθώς και για την Π.Ε. Φλώρινας, ένας είναι ο σκοπός, με ενωμένες τις δυνάμεις του τόπου μας να πετύχουμε την κοινωνική ευημερία.
-Να συμφωνήσουμε σε στόχους και διαδικασίες παρέμβασης και στήριξης των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
-Να δημιουργήσουμε νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον αλληλεγγύης και συμπόρευσης, για την τοπική ανάπτυξη.
-Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά που μας διαφοροποιούν από τις άλλες περιοχές της πατρίδας μας.
-Να απαντήσουμε στο ερώτημα για ποιόν θέλουμε την ανάπτυξη της περιοχής, μέσα σ’ αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
-Να αναπτύξουμε από κοινού εκείνες τις πρωτοβουλίες των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για να υπάρχει διάρκεια.
- Η κοινή προσπάθεια, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητά μας για αποτέλεσμα, μπορεί να δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον, για να παραμείνουν οι παραγωγικές γενιές στον τόπο τους και τα παιδιά μας να μην ξενιτευτούν.
-Είναι στο χέρι μας να δώσουμε προοπτική κι ελπίδα στον τόπο μας.
Σας ευχαριστώ»


8 σχόλια:

  1. Αφήστε τη Ξύλινη γλώσσα κ. Μπίρο και πείτε τα πράματα με το όνομά τους. Ποιος φταίει και γιατί. Πείτε για τη βενζίνη που ενώ έχει πέσει τόσο πολύ η τιμή παγκοσμίως εμείς αντί να την έχουμε στο 1 ευρώ το λίτρο την έχουμε στο 1,30-1,40 Πείτε για μας που δε πάμε στο Μοναστήρι ή (Bitola όπως αρέσκονται κάποιοι να λένε) να βάλουμε βενζίνη και αισθανόμαστε μ...
    Πείτε για κάποια μαγαζιά που λόγο ότι θεωρούν ότι ο κόσμος δεν έχει επιλογές χτυπάνε τις τιμές. (έχει τύχει να δω το ίδιο παπούτσι σε γειτονικές πόλη στο 1/3 της τιμής μαγαζιού Φλώρινας).
    Πείτε για τις καφετέριες που ενώ έχουμε τόσο ωραίες πορτοκαλάδες Φλώρινας οι περισσότερες δεν τις αξιοποιούν καν. Μπράβο σε αυτές που έχουν αυτές τις πορτοκαλάδες, αλλά και αυτές θα μπορούσαν να τις δίνουν Φθηνότερα από τις άλλες μάρκες μιας και είναι τοπικό προϊόν.
    Και τέλος πείτε για την μ... νοοτροπία των Φλωρινιωτών που αντί να στηρίζουν τη πόλη τους όπως κάνουν π.χ. οι Κοζανίτες, εμείς εδώ είμαστε της άποψης να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα για να νιώσουμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην ταΐζετε τα θηρία!

    Το δάσος καίγεται για τα καλά… Όμως είναι πανεύκολο να σωθούν πολλά δέντρα, που θα δώσουν καρπούς και σπόρους…

    Προτού μείνουμε όλοι με τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρια στα χέρια, προτού πάρουμε όλοι θέση στις ουρές των συσσιτίων, μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε τα απλούστατα, τα αυτονόητα και πάντως ευεργετικά. Μπορούμε, τουλάχιστον όσοι δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να κάνουμε αυτά που ξεχνούν ή παραβλέπουν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα να καταστρεφόμαστε οικονομικά και να εξασθενούν βασικοί μηχανισμοί άμυνάς μας. Και να ’ταν μόνον αυτά; Εμείς οι ίδιοι, με τη στάση μας, ενδυναμώνουμε τους ήδη πανίσχυρους υπονομευτές της πατρίδας μας κι επικροτούμε τη λεηλασία μας.

    Κάποιοι… έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν και μας "χτυπούν" με κάθε τρόπο. Κάποιοι… έχουν βαλθεί να μας ξεκάνουν και μας "χτυπούν" με κάθε τρόπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πουλάνε τα εμπορεύματά τους πιο ακριβά στην Ελλάδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυεθνικές μάς πουλάνε βασικά προϊόντα πολύ πιο ακριβά απ' ό,τι τα πουλάνε ακόμα και σε μικρότερες αγορές. Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση, βρίσκουν τη χαρά τους και οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Πού είναι ο πυλώνας του νεοφιλελεύθερου "παραδείσου", ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου; Γιατί δεν επεμβαίνει; Εδώ είναι κι αυτός, αλλά θυμάται τις υποχρεώσεις του –που με πλέρια αυθαιρεσία έθεσαν οι συσστρατευμένοι προδότες των λαών– μόνο όταν είναι να εξοντώσει κανέναν κακομοίρη. Επεμβαίνει όταν είναι να διαλύσει καμιά τοπική βιομηχανία φαρμάκων τού αναπτυσσόμενου κόσμου, που παράγει φθηνά παρασκευάσματα, αλλά μη πατενταρισμένα, λέει…

    Κι εμείς τρέχουμε –περιχαρείς– στα διάφορα LIDL για να αγοράσουμε φθηνά την όποια Coca-Cola! Και κολοκύθια-φθηνή είναι η Coca-Cola, ακόμα και στα LIDL! Η "LIDL-Cola" είναι φθηνή, ενδεχομένως φθηνότερη από τη "ΧΩΡΙΟΜΟΥ-Cola". Εν πάση περιπτώσει, γιατί μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί γίνεται δεκτός με επευφημίες ένας ύπουλος εξαναγκασμός; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή απλούστατα είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενός σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού, ο οποίος συνδυάζει τα πολιτισμικά βοθρολύματα που κατακλύζουν νυχθημερόν το σύνολο του "πολιτισμένου" κόσμου, με την εντεινόμενη οικονομική ανέχεια που μας οδηγεί στα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών. Και τι ωφέλιμο θα μας προσφέρει ένα λίτρο επιπλέον Coca-Cola; Πόσο ανώτερη μπορεί να είναι αυτή η προσφορά από εκείνη των παρόμοιων προϊόντων; Μήπως κάποιοι νομίζουμε ότι ψωνίζοντας από τα LIDL θα κάνουμε οικονομία και θα σωθούμε; Μήπως κάποιοι σκεφτόμαστε και ζούμε μόνο τη στιγμή – όπως ακριβώς μας προτείνουν οι "ευεργέτες" μας; Δεν ξέρω. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι, στην πραγματικότητα, το μόνο ουσιαστικό που καταφέρνουμε είναι να υποσκάπτουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Μα, τόσο ανόητοι είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κυβερνήσεις μας επιμένουν πως η ανάπτυξη και η ευημερία θα έρθουν με την αύξηση των φόρων, με την υποταγή στα στρατεύματα κατοχής και τους επιτελάρχες των αεριτζήδων νεοαποικιοκρατών (βλ. πολυεθνικές και αξιωματούχους των διεθνών "ευαγών" ιδρυμάτων) και με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Έως ότου ανατραπούν αυτά τα δεδομένα, ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΠΑΤΑΜΕ" ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. …Ό,τι έχει απομείνει, τέλος πάντων. Και σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή, διότι, ίσως ακόμη η επικρατούσα άποψη για τα τρία πρώτα ψηφία του γραμμωτού κώδικα (barcode, στην καθομιλουμένη!…) είναι ότι υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής των προϊόντων. Αυτό είναι αναληθές. Τα πρώτα δύο ή τρία ψηφία του γραμμωτού κώδικα (Πρόθεμα Χώρας κατά GS1) προσδιορίζουν τον εθνικό φορέα από τον οποίο, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε η άδεια προκειμένου ένα προϊόν να φέρει στη συσκευασία του γραμμωτό κώδικα. (Ελλάδας: 520, 521) Μια επιχείρηση δεν υποχρεούται να προμηθευτεί την εν λόγω άδεια από τον φορέα της χώρας όπου εδρεύει ή δραστηριοποιείται. Ορίστε τι λένε ο διεθνής οργανισμός που ορίζει τα περίφημα "τρία πρώτα ψηφία" και το ελληνικό μέλος του:
    http://helpdesk.gs1.org/ArticleDetails.aspx?Barcodes&id=628314fb-343a-e211-992c-00155d644635
    http://www.gs1greece.org/joomla15/index.php/productssolutions/prosolbarcodes/prosolbarcodessupport/2010-02-21-22-52-14#s6
    Στα ράφια των Carrefour (όταν ανήκαν στον γαλλικό όμιλο, αλλά και σήμερα) φιγουράρει γάλα εβαπορέ –προτεινόμενο ως το πιο φθηνό στην ελληνική αγορά– στη συσκευασία του οποίου αναγράφεται: "ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ: Hochwald…". Ε, λοιπόν, τα πρώτα ψηφία στον γραμμωτό κώδικα αυτού του προϊόντος είναι τα 5, 2 και 0.
    Είναι δηλαδή πιθανό, προϊόντα που δεν έχουν ούτε "πάνω" τους ούτε "γύρω" τους τίποτε ελληνικό, πέραν των πέντε-δέκα κακοπληρωμένων υπαλλήλων, να κυκλοφορούν με "κωδικό 520". Από την άλλη, προϊόντα αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων κι ενδεχομένως πρώτων υλών έχουν γραμμωτό κώδικα με Πρόθεμα Χώρας διάφορο του 520 και του 521. Ένα παράδειγμα είναι οι σοκολάτες τής "φανατικά" ελληνικής επιχείρησης ΙΟΝ, οι οποίες έχουν Πρόθεμα Χώρας 501.

    ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ "ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ" ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΥΣΙΩΔΗ. Πρόκειται για άλλη μια κουτοπονηριά. Κατά κανόνα, το μόνο ελληνικό που "εσωκλείουν" αυτά τα προϊόντα είναι η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού και των εργαζομένων στην επιχείρησή του και η εκμετάλλευση των αγαθών της ελληνικής γης προς όφελος κυριότατα των πολυεθνικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝ "ΜΙΚΡΟΙ/ΑΓΝΩΣΤΟΙ" ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – ΟΧΙ ΤΑ "ΕΠΩΝΥΜΑ" ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΕΠΩΝΥΜΟΙ" – τουλάχιστον στις καθημερινές μας αγορές. Τα "ανώνυμα" προϊόντα δεν είναι απαραιτήτως κατώτερης ποιότητας. Πιο φθηνά μπορεί να είναι. Αλλά και κατώτερης ποιότητας να είναι, λ.χ. όσον αφορά τη θρεπτική αξία των τροφίμων, δεν "τρέχει" τίποτε σπουδαίο. Οι ίδιες οι διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και το νερό που πίνουμε και ο αέρας που αναπνέουμε, θα έπρεπε να μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο. Και το πιο βασικό επί του θέματός μας; Τι να το κάνω το αρίστης ποιότητας παστεριωμένο γάλα, που προήλθε από "ελληνίδες" αγελάδες, που βόσκησαν ελληνικά χόρτα, αρμέχτηκαν από Έλληνα, ο οποίος το έδωσε προς τριάντα λεπτά το λίτρο (πολλές φορές χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής) στο καρτέλ της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας (που το μισό ελέγχεται από ξένους), το οποίο θα προμηθεύσει το σούπερ μάρκετ, για να μου το πουλήσει ένα ευρώ; Τέτοιο γάλα, εμένα μου ξινίζει πολλές ημέρες πριν λήξει. Δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης. Είναι θέμα απλής λογικής. Ας παραβλέψουμε, τουλάχιστον τώρα, το ότι σε όλη αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται ένα κάρο αεριτζήδες. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, ο κτηνοτρόφος που δεν έχει χρήματα υποβαθμίζει άθελά του –αλλά αναγκαστικά– το βιοτικό επίπεδο όλων όσων ζουν γύρω του. Από αυτό των γειτόνων του, πρωτίστως, μέχρι του συνταξιούχου που βρίσκεται στην άλλη άκρη της χώρας. Και είναι σίγουρο πως οι συνολικές ανάγκες, που μεταφράζονται σε χρήμα, των οικογενειών που συμμετείχαν σε δέκα γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των οικογενειών που συμμετέχουν στο ΔΣ της κάθε ΔΕΛΤΑ και των οικογενειών όσων εργάζονται σε αυτήν.

    Εάν, λοιπόν, επιθυμούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά ευεργετικό για την πατρίδα μας και για εμάς τους ίδιους, αρκεί ν’ αφιερώνουμε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για τις αγορές μας. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Επιβάλλεται ο έλεγχος των "δικαιούχων" των χρημάτων που ξοδεύουμε.

    Καλά είναι όλα αυτά που λέμε για την εσωτερική παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων, και χιλιοειπωμένα, και πολύ σωστά επαναλαμβάνονται από πολλούς. Με πλύση εγκεφάλου αποκτήσαμε το κατάντημα μας, με πλύση εγκεφάλου μπορεί και να συνέλθουμε. Αλλά στην ελληνική περίπτωση υπάρχει ένα "αλλά"… Μέχρι να εξηγηθεί αυτό το "αλλά" κι αφού φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουμε με τα λόγια της λογικής και με το καλό, ίσως καταλάβουμε με το …κακό. Να εξαπολύσουμε αμείλικτη τρομοκρατία προς πάσα εμπορική κατεύθυνση. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ-ΠΩΛΗΤΕΣ, "ΜΙΚΡΟΥΣ" ΚΑΙ "ΜΕΓΑΛΟΥΣ". ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΟΝΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ "ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ" ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Αν δεν έχουν να μας δώσουν, "Λυπάμαι", μεταβολή και δρόμο. Μπορούμε και να μπλοφάρουμε. Όλοι έχουμε λίγα δευτερόλεπτα χρόνο για να τα …σπαταλήσουμε. Εντοπίζεται π.χ. ψυγείο περιπτέρου που δεν έχει ούτε ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν. "Τίποτε ελληνικό;…", ρωτάμε τον περιπτερά. "Δεν πειράζει" κι επιδεικτικά "καρφί" στον απέναντι. Αν του τυχαίνει του περιπτερά κάθε μέρα κι από ένας τέτοιος μυστήριος κι αργότερα δύο κ.ο.κ., όταν θα έρθει ο προμηθευτής, δεν θα σκεφτεί λίγο καλύτερα την παραγγελία του; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο περιπτεράς απέκτησε δωρεάν το ψυγείο του από το δίκτυο μιας μεγάλης εταιρείας, με την προϋπόθεση να μη βάζει σε αυτό προϊόντα ανταγωνίστριας εταιρείας. Καλά… Αν είναι έτσι, τότε ίσως είναι προτιμότερο να κρατήσουμε τα ψυγεία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ – ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΗ. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ:

    ► ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.

    ► ΜΗΝ ΑΡΚΕΙΣΤΕ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ". Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ.

    ► ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΑΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ "ΜΙΚΡΩΝ/ΑΓΝΩΣΤΩΝ" ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΑΣ – ΟΧΙ ΤΑ "ΕΠΩΝΥΜΑ.

    ► ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΥΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΟΥΣ.


    Υ.Γ.
    Επειδή ποτέ δεν διεκδίκησα τον τίτλο του παντογνώστη και του αλάνθαστου, αν υπάρχει κανείς που διαφωνεί με κάποιες από τις προαναφερθείσες παραινέσεις, παρακαλείται να το δηλώσει με σαφήνεια κι επιχειρήματα.

    Ευχαριστώ,
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kurie Diogeni ti mistho pernete ton mina rota kai tous sintaksiouxous ton --400--euro ton mina..me to petreleo thermansis tora ton xeimona

      Διαγραφή
  6. Στην Φλώρινα ισχύει το εξής σλόγκαν

    ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    - ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    -ΕΧΩ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
    βγαζω τα ευρώ από την Ελλάδα
    ΚΑΙ ΚΆΝΩ
    ΟΛΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
    ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝΤ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ από ΤΑ ΜΠΊΤΟΛΑ.

    ας έίναι καλά και οι τελωνιακοί στο Νικη που κάνουν τα στραβά μάτια σε όσα αγοράζω

    ΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.