Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Το μυστήριο λύθηκε, αθόρυβα!

Κάποτε ένας φτωχός ζήτησε από ένα πλούσιο να του αποκαλύψει το μυστήριο, γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι φτωχοί και άλλοι πλούσιοι.
Ο πλούσιος για να τον απαντήσει του έδωσε ένα εισιτήριο να ταξιδέψει, ταξιδεύοντας ο φτωχός βρέθηκε σε ένα δρόμο μεγάλο όπου περπατούσαν πολλοί, καθισμένος σε μια γωνία βλέπει ένα πλούσιο να περνά, την ώρα εκείνη του πέφτει το πορτοφόλι, αμέριμνος συνεχίζει τον δρόμο του, σε λίγο περνά ένα άλλος οδοιπόρος βλέπει το πορτοφόλι σκύβει το παίρνει και βιαστικά απομακρύνεται, σε λίγα λεπτά εμφανίζεται ένα «κουρελής» μοναχικός διαβάτης, κουρασμένος κάθετε σε εκείνο το σημείο να ξαποστάσει, ξαφνικά εμφανίζεται ο πλούσιος πέφτει πάνω στον «κουρελή» και του λέει με θυμό και βία «Γρήγορα, δος μου το πορτοφόλι που βρήκες».
Ο «κουρελής» τρομαγμένος, ικετεύοντας και παρακαλώντας έλεγε πως δεν είδε τέτοιο πράγμα, τότε ο πλούσιος άρχισε να τον δέρνει αλύπητα ώσπου λιποθύμησε, τότε άρχισε να ψάχνει όλα τα ρούχα και τα πράγματα του και επειδή δε βρήκε τίποτε έφυγε δυσαρεστημένος.
Ο φτωχός βλέποντας όλα αυτά λυπήθηκε και δάκρυσε δεν είχε πια όρεξη να ταξιδέψει και επέστρεψε πίσω στον πλούσιο που του έδωσε το εισιτήριο.
Όταν τον συνάντησε του διηγήθηκε τι είδε, ο πλούσιος τον απάντησε: «Σε αυτόν τον κόσμο κάθε μέρα κάποιοι χάνουν την περιουσία τους, άλλοι κερδίζουν και άλλοι άδικα ταλαιπωρούνται» δες τι είδες και σκέψου, «ο πλούσιος έγινε φτωχός από την απροσεξία του, ο οδοιπόρος έγινε πλούσιος από το θράσος του, ο «κουρελής την πλήρωσε άδικα και συ έμεινες φτωχός διότι δεν είχες το θράσος του οδοιπόρου να πάρεις το πορτοφόλι…αν και το είδες πρώτος»!

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Υπάρχουν δύο κίνητρα για να διαβάσεις ένα βιβλίο: το ένα είναι για να το απολαύσεις. Το άλλο, για να παινευτείς γι’ αυτό. Bertrand Russell.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε τεμετερον μάλλον κανένα δίμηνο περιμένεις ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ διδακτική ιστορία... Στα Σχολεία και τις Εκκλησίες πρέπει να τη διηγούνται... Το γεγονός ότι ο "ήρωας" της ιστορίας έμεινε αμέτοχος, από τη στιγμή που βρέθηκε στον μεγάλο δρόμο, έως ότου επέστρεψε πίσω στον πλούσιο που του έδωσε το εισιτήριο –παρότι τα είδε και τα κατάλαβε όλα–, μάλλον δεν έχει καμία σημασία, δεν έχει σχέση με τα "μυστήρια" της ζωής...
    Τα υπόλοιπα "δημοσιογραφικά-εκδοτικά-προεδρικά-Δ.Σλικά", που συναντάμε σε κάθε κείμενό σου, δεν τα σχολιάζω.
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσείς κ. Ηλιάδη ξεπεράσατε κατά πολύ και τον Χόρχε Μπουκάι!
    Schapiro

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.