Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη... σε αναμονή

Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω κάποια πράγματα, όχι για να απολογηθώ (τα ανώνυμα ειρωνικά και κακοπροαίρετα σχόλια με αφήνουν παγερά αδιάφορο), αλλά για να εξηγηθώ προς τους καλοπροαίρετους, σχετικά με τη συμμετοχή μου στην αξιέπαινη πρωτοβουλία "καφές σε αναμονή":

1. ΣΤΗΡΙΖΩ μια προσπάθεια σημαίνει ότι συμμετέχω σε αυτή με κάθε τρόπο για να δείξω ότι την εγκρίνω, προσπαθώ να τη διαδώσω και τελικά μέσα από την εξάπλωσή της και την ευρεία αποδοχή της να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κινητοποιώντας αυτούς που πραγματικά μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερα από εμένα.
Ασφαλώς και δεν περίμενα από κανέναν να έρθει να αγοράσει κάτι από ένα κατάστημα ειδών πολυτελείας (ή τουλάχιστον όχι ειδών πρώτης ανάγκης) και να προσφέρει κάτι για αναμονή. Παρ' όλα αυτά πολλοί με ρώτησαν πως μπορούν να συμμετέχουν στην κίνηση και έναν βλέπω ήδη να το έχει δηλώσει.
Εξάλλου, εκατομμύρια άνθρωποι είναι υποστηρικτές της κίνησης για τη δωρεά ανθρώπινων οργάνων, ή της κίνησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και συμμετέχουν φορώντας απλά μια κονκάρδα ή ένα μπλουζάκι. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΤΡΑΕΙ.

2. Με ανάρτησή, από την προσωπική μου σελιδα στο facebook από τις 7/01/2016 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1269919339691394&set=a.104876226195717.10241.100000200194705&type=3&theater δήλωσα δημόσια ότι συμμετέχω στην πρωτοβουλία προσφέροντας ΕΚΠΤΩΣΗ (30%), όπως συμβαίνει και στην αρχική ιδέα, http://www.shedia.gr/suspendedcoffee/ (εκ των υστέρων έμαθα ότι η προτεινόμενη έκπτωση είναι 35%) προτείνοντας να την υιοθετήσουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες (δυστυχώς δεν είδα κανένα να το υιοθετεί).
Είναι προκλητικό να διαλαλείς ότι συμμετέχεις σε φιλανθρωπικές ενέργειες κάνοντας απλώς τον μεσάζοντα, χωρίς να βάζεις τον "οβολό" σου σε αυτές. Δίκαια τα αρνητικά σχόλια προς τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν χωρίς να προσφέρουν "κάτι" από τη μεριά τους.

3. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι είμαστε πολύ ανώριμοι και ανέτοιμοι σαν (τοπική) κοινωνία για ευγενικές χειρονομίες αλληλεγγύης. Αντί να αγκαλιάσουμε όλοι κινήσεις που θα ανακουφίσουν συμπολίτες μας σε καιρούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας, καχύποπτα ψάχνουμε να βρούμε το λόγο για τον οποίο προσφέρει κάποιος κάτι ή συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία.

4. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΠΑΡΑ ΑΘΩΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΠΕΔΑΤΟΣ...

Καράντζας Λάζαρος του Νικολάου

5 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λέτε!!
    Απλά για μένα υπάρχουν 3 λεπτομέρειες.
    1) Μου είναι λίγο δύσκολο να φανταστώ ότι αυτή η κίνηση μπορεί να εφαρμοστεί σε μαγαζιά πέρα από των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Δηλαδή για μένα έχει αξία να αφορά ψωμί, νερό, γάλα, κτλ.
    2) Οι κοινωνία της Φλώρινας είναι μικρή, οπότε λίγο πολύ αφού γνωριζόμαστε, συνήθως όποιος έχει ανάγκη, έχει και κάποια άτομα να τον βοηθήσουν. Λόγο αυτού δε περιμένω να έχει πολύ προσφορά από τους καταναλωτές μιας και δεν είναι κάτι γενικό και απρόσωπο αφού ήδη γνωρίζεις ποιος έχει το πρόβλημα και αν όντως θες τον βοηθάς.
    και 3) λόγο το ότι είναι μικρή η κοινωνία, και σε μικρές κοινωνίες επικρατεί το "τι θα πει ο κόσμος" πιστεύω ότι δύσκολα θα πήγαινε κάποιος που έχει ανάγκη να ζητήσει προϊόν σε αναμονή.

    Παρ΄όλα αυτά, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο Λαζαρε σωστη η τοποθετηση σου.Ευγε σε οσους συμμετεχουν στην προσπαθεια αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΓΑΠΗΤΈ ΛΆΖΑΡΕ ΣΚΟΠΌΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ ΕΊΝΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΌΧΙ Η ΈΚΠΤΩΣΗ!!!
    ΑΣ ΒΆΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΌΝ ΌΛΟΙ ΤΟ ΧΈΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΈΠΗ. ΚΑΛΈΣ ΟΙ ΙΔΈΕΣ ΑΡΚΕΊ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΝΌΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ σχολίασα το ότι είναι η επιχείρηση σας στην προσπάθεια της αναμονής αλλά το σχόλιο δεν αναρτήθηκε μάλλον γιατί έγραφε το όνομα σας! Ναι είμαι και εγώ μια κλασσική φιγούρα μίζερης από την Φλώρινα που αν δεν μου δείξουν το δάσος θα κοιτάω το δέντρο. Συγχαρητήρια σε εσένα που έλυσες τις κακόβουλες απορίες μας με ένα μικρό άρθρο! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσφορά είναι όταν δίνεις. Όχι όταν σε πληρώνουν για να δώσεις.
    Τα μαγαζιά ας δώσουν από μόνα τους τα προϊόντα χωρίς να τα έχει προπληρωσει κάποιος πελάτης. Όλα αυτά στο πνεύμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.
    Υπάρχει και ο φορέας τους ο Εμπορικός Σύλλογος ας πάρουν μια σωστή πρωτοβουλία ώστε να προσφέρουν πραγματικά.
    Με ξένα κόλλυβα κάνετε κηδεία κ. Καραντζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.