Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τιμητική εκδήλωση για το Ωδείο Φλώρινας (video)

Τους μαθητές και αποφοίτους του Ωδείου Φλώρινας είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας στη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων του Δήμου, στο πλαίσιο του κλεισίματος του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, την Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2013.



Ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Άκης Καραγκιοζίδης στο χαιρετισμό του είπε:
«Εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση.
Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον κ. Δήμαρχο να παραβρεθεί.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Διευθυντή και τους συντελεστές του Ωδείου για τη συνεργασία αυτή. Ιδιαίτερα συγχαίρω τους νεαρούς μουσικούς για τη διάκρισή τους και την πρόοδό τους. Είμαι σίγουρος ότι και σήμερα θα μας χαρίσουν μια μουσική πανδαισία, ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.
Είναι γεγονός ότι το Ωδείο Φλώρινας από την αρχή της λειτουργίας του, επί Νομαρχίας του κ. Βοσκόπουλου μέχρι και σήμερα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ηλιάδη, αποτελεί ένα φυτώριο ανάδειξης νέων ταλέντων , πολλά από τα οποία αναδεικνύουν τη Φλώρινα σε πανελλήνια ή και πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Χάρη στο Ωδείο, η νεολαία της Φλώρινας γνώρισε και αγάπησε τη μουσική, το φλωρινιώτικο κοινό ήρθε σε επαφή με σπουδαία μουσικά έργα και παρακολούθησε καταξιωμένους μουσικούς και αξιόλογες παραστάσεις από όλη την Ελλάδα.
Συγχαίρω για άλλη μια φορά όλους τους συντελεστές˙ εύχομαι η υπεύθυνη πολιτική και καλλιτεχνική ηγεσία να συνεχίσει την αξιέπαινη προσπάθεια και την πολυσχιδή δραστηριότητα του Ωδείου, ώστε στο μέλλον η Φλώρινα να χαρακτηρίζεται εκτός από πόλη των ζωγράφων, και πόλη των μουσικών».
Ο Διευθυντής του Ωδείου κ. Βασίλης Κίτσος, στο χαιρετισμό του είπε:
«Ευχαριστούμε το Δήμο Φλώρινας που στην εκδήλωση αυτή, είχε τη σκέψη και τη φροντίδα να αναδείξει το έργο το οποίο επιτελείται στο Ωδείο όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι, ότι είναι μια αφορμή να καταφανεί η δουλειά που γίνεται μέσα στο Ωδείο. Οι σημερινές βραβεύσεις ανήκουν σε δύο κατηγορίες, πρώτη κατηγορία είναι τα παιδιά τα οποία ολοκλήρωσαν τον κύκλο των σπουδών τους στο Ωδείο, παίρνοντας διπλώματα και πτυχία στο όργανό τους και στη μουσική, φτάνοντας δηλαδή στο ανώτερο επίπεδο που θα μπορούσε κανείς, και η δεύτερη κατηγορία είναι οι μαθητές που έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς οργανισμούς.
Η πρώτη κατηγορία δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Σε περιφερειακά ωδεία έχεις τη χαρά να μεγαλώσεις και να σπουδάσεις νέα ταλέντα, τα οποία, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείο, συνήθως παίρνουν το πτυχίο τους στην πόλη που πάνε να σπουδάσουνε.
Ο αριθμός των διπλωμάτων και των πτυχίων τα οποία έχουν δοθεί τα δέκα αυτά χρόνια είναι πάρα πολύ σημαντικός και αυτή είναι μια καταξίωση και τύχη για το Ωδείο, το ότι επιλέγουν τα παιδιά να ολοκληρώσουν εδώ.
Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία είναι η κατηγορία των ειδικών βραβείων, θα δείτε και θα ακούσετε τους λόγους για τους οποίους βραβεύεται το κάθε παιδί. Πραγματικά, έχετε στη Φλώρινα και πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτό, πολλά ταλέντα και ιδιαίτερα ταλέντα, που αναδεικνύουν με τη δουλειά τους και την εργασία τους, τον εαυτό τους και την πόλη.
Θα μου επιτρέψετε να πω με αφορμή αυτή την εκδήλωση και τη βράβευση, για εμένα ως διευθυντή και για όλους εμάς, είναι μια έμμεση βράβευση για τους καθηγητές των παιδιών, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο να τα μορφώσουν, όχι μόνο σαν μουσικούς , αλλά και σαν ανθρώπους, και ελπίζω σαν ουσιαστικά μέλη στην κοινωνία. Στους καιρούς που ζούμε, θεωρώ ότι είναι και μια έμμεση βράβευση και για τους γονείς που συνεχίζουν να επιλέγουν να φέρνουν τα παιδιά τους στο Ωδείο και να αντιλαμβάνονται τη μουσική ως εκπαίδευση ισότιμη με τη γενική παιδεία που παίρνουν τα παιδιά και όχι σαν απλή ψυχαγωγία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για εμένα σήμερα έχει ένα μεγάλο ειδικό βάρος το εξής: θα δείτε ένα μεγάλο αριθμό διπλωμάτων και πτυχίων βυζαντινής μουσικής. Είναι μια πολύ ευχάριστη στιγμή , και νομίζω ότι είναι σχεδόν άμεση και όχι μόνο έμμεση βράβευση για το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Στέφανος Δόντσιος, και στην πόλη και στο Ωδείο, μαζί με το επιτελείο που έχει και συνεργάζεται τον κ. Βασίλη Δόντσιο, τον κ. Δάφα, τον πατέρα Αθανάσιο Σιαμάκη και τον πατέρα Επιφάνειο. Είναι ένα σύνολο δεκαεννέα διπλωμάτων, που έχει και αυτό τη σημαντικότητά του.
Ένα δεύτερο ειδικό βάρος είναι η τιμητική πλακέτα που θα δοθεί σήμερα στη μνήμη της Αναστασίας Κουμπάκη. Οι περισσότεροι εδώ έχουμε νωπή τη μνήμη της και ευχαριστούμε πολύ τη μητέρα της και τον αδερφό της που ήρθαν σήμερα εδώ, για να παραλάβουν αυτή την πλακέτα και έχει ένα συμβολισμό, γιατί η Αναστασία με βοηθό την κ. Διδασκάλου, είχαν πρωτοστατήσει στη βράβευση του Ωδείου, στο διαγωνισμό «ΠΑΙΣ Όπερα», που είχε εμφανιστεί η χορωδία.
Αυτός είναι ένας δεύτερος σημαντικός συμβολισμός, γιατί χαιρόμαστε με την εξέλιξη των παιδιών, χαιρόμαστε όταν κάποιος διαπρέπει σε ατομικό επίπεδο, γιατί εκεί ενδεχομένως να βλέπουμε έναν μελλοντικό άξιο συνάδελφο.
Αλλά δεν προχωρά ούτε η μουσική, ούτε ο τόπος μόνο με τα ατομικά βραβεία. Χρειαζόμαστε την πλατιά παιδεία, χρειαζόμαστε αυτό που είναι η ένδειξη σήμερα, όπου δείχνει ότι ο δικός μας μόχθος είναι να δουλεύουμε παράλληλα και με τα παιδιά που ξεχωρίζουν, αλλά και τους μαθητές που αντιλαμβάνονται τη μουσική ως ανάγκη τους για την παιδεία τους. Και νομίζω ότι μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε μια μελλοντική κατάσταση, όπου θα είμαστε πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα απολαμβάνουμε τα αγαθά της τέχνης και με τον τρόπο αυτό θα χαιρόμαστε όσους ξεχωρίζουν σε ατομικό επίπεδο».

Αμέσως μετά, σε μια σεμνή τελετή, βραβεύτηκαν οι πτυχιούχοι και οι διακριθέντες μαθητές του Ωδείου Φλώρινας, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή όπου προβλήθηκε ένα βίντεο στη μνήμη της καθηγήτριας του Ωδείου Αναστασίας Κουμπάκη, ενώ δόθηκε τιμητική πλακέτα στη μητέρα της και στον αδερφό της.

4 σχόλια:

  1. Βαρεθηκαμε πια να βλεπουμε τις ιδιες και τις ιδιες μουρες.ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που εισαι Δομνα να δεις τα χαλια.Μας λειπεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε κάφροι, για τα παιδιά δεν έχετε να πειτε τίποτα; ΑΑφου βαρεθήκατε κάντε κάτι εαείς οι πανέξυπνοι και παντογνώστες. Άχρηστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιά Δόμνα δέν υπάρχει τώρα ταμείο γεμάτο να το αδειάζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.