Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: SOS!!!!

Της Ηλιάδου - Τάχου Σοφίας
Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Είναι σε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας γνωστός ο πολιτισμικός, οικονομικός και μορφωτικός ρόλος τον οποίο επιτελεί άχρι τούδε το Πανεπιστήμιο στην πόλη μας, ενώ όλοι συμφωνούμε ότι η κυοφορούμενη κατάργηση τμημάτων του, οι τεκταινόμενες συγχωνεύσεις που πρόκειται να αποτελέσουν μέρος της Αθηνάς 2, ή οι συρρικνώσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων εν γένει, μέσα από τη δημιουργία 5ης παιδαγωγικής κατεύθυνσης στα μηχανογραφικά του επόμενου έτους, πλήττουν κατάφωρα τις προοπτικές οικονομικής επιβίωσης της κοινωνίας της πόλης μας, μεσούσης της κρίσης.
Μέσα στο ζοφερό τοπίο που έχει δημιουργηθεί, άξια συγχαρητηρίων είναι η κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη Ευγενίας Ουζουνίδου, Αθανάσιου Γερμανίδη, Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, Μαρίας Κανελλοπούλου, Γιώργου Πάντζα, Γιάννη Αμανατίδη και Τζένης Βαμβακά, οι οποίοι απευθύνθηκαν στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί αυτοδύναμο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη Φλώρινα, αφού το υπ αριθμόν ένα κριτήριο για την κατάργηση των Πανεπιστημίων είναι η ύπαρξη διορισμένης Διοικούσας.
Σύμφωνα με τον παλιό ν.2454/1997, άρθρο 15, παρ. 1, τα ΑΕΙ τα οποία διοικούνταν από Διοικούσα Επιτροπή αποκτούσαν αυτοδυναμία, αν είχαν τέσσερα αυτοδύναμα Τμήματα (δηλαδή 4 τμήματα με 2 τακτικούς και 2 Αναπληρωτές Καθηγητές) ενώ εμείς είχαμε 3 αυτοδύναμα τμήματα. Μετά το σχέδιο «Αθηνά, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μαζί με το Δυτικής Μακεδονίας ήταν τα μόνα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα πουείχαν διορισμένη Διοικούσα.
Ωστόσο η αυτοδυναμία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου κατακτήθηκε μέσα σε μια νύχτα, αφού καταργήθηκαν με πολιτική βούληση οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληροί, δηλαδή η αναγκαιότητα της ύπαρξης 4 τμημάτων κλπ. (βλ. νόμος 4286/2013 (Α193) άρθρο 37, παρ. 6).
Είναι επομένως φανερό ότι ότι το μόνο πλέον ελληνικό Πανεπιστήμιο για το οποίο ισχύουν οι προϋποθέσεις του νόμου ν.2454/1997, άρθρο 15, παρ. 1 που αποκλείουν την αυτοδυναμία είναι αυτό της Δυτικής Μακεδονίας. Και αν το κριτήριο της συγχώνευσης, κατάργησης, ή συρρίκνωσης είναι, στο Αθηνά 2, όπως ήταν και στο Αθηνά 1, η έλλειψη αυτοδυναμίας, και η διορισμένη Διοικούσα, ετοιμαστείτε, είμαστε οι πρώτοι στην λίστα.
Τι κάνουν λοιπόν οι αρχές της Φλώρινας ή της Δυτικής Μακεδονίας που ανήκουν στο λοιπό πολιτικό φάσμα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ ; Την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν την έλαβαν, αν και μερικοί ενημερώθηκαν σχετικά. Τελικά ενδιαφέρονται να συμπράξουν στο εγχείρημα; Ή θα παραδώσουν στην λήθη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμπράττοντας έτσι στην υποβάθμιση της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας;
Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν, ..οι εκλογές θα έρθουν..

1 σχόλιο:

  1. Η κ. Ηλιάδου - Τάχου εκφράζει την αγωνία της για τη Φλώρινα ή για την πανεπιστημιακή της καριέρα;
    Αν κρίνω από την πολιτική διαδρομή και τα ακατάπαυστα πήγαινε -έλα στα δύο αστικοσυντηρητικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησαν στο κακό σημερινό χάλι μάλλον δεν την απασχολεί η Φλώρινα.
    Την απασχολεί η εξουσία ως πολύτιμος αρωγός για την επίτευξη του προσωπικού στόχου.
    Το αισθητήριο της πάντως λειτουργεί σωστά αφού άρχισε το λιβάνισμα κατανοώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών.
    Ωστόσο δεν κατανοεί πως χτυπά λάθος πόρτα!
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη πολιτικών συνηγόρων και σίγουρα δεν έχει ανάγκη αππό συνιστώσες της σοσιαλιστικής δεξιάς του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.