Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Τι είπε ο Στάθης Κωνσταντινίδης σε συνέντευξή του

Η πολιτική κατάσταση
Όσον αφορά τα πολιτικά πράγματα στο Νομό μας και ειδικότερα τα προβλήματα, τα οποία έχουμε αυτό το διάστημα, προσπάθησα να κρατήσω χαμηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους και δε θα κουραστώ να σας λέω ότι η στάση αυτή εξηγείται από τη ριζωμένη πεποίθηση μου πως τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και κόμμα. Πιστεύω ότι το έχω αποδείξει αυτό σε όλη μου την πορεία μέχρι σήμερα. Βέβαια αυτή η πολιτική συμπεριφορά χαρακτηρίζει τη Ν.Δ. και τον Πρόεδρο της Αντώνη Σαμαρά, σε κεντρικό επίπεδο. Σε χαλεπούς καιρούς ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε μία στάση υπεύθυνη και ειλικρινή. Δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Βάζει πλάτη, όπου χρειάζεται και απαιτείται, για τη εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά και για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Συναίνεση για εμάς σημαίνει ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ την επιδιώκει ψευδεπίγραφα. Παίζει με τη συναίνεση, την οποία δεν επιθυμεί πραγματικά. Θέλει να συνυπογράψουμε ειλημμένες αποφάσεις. Αναζητεί λευκές επιταγές και πρόθυμους συμμετόχους. Πράγμα το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν το αποδέχεται.
Τώρα το πώς φθάσαμε ως εδώ και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον καθένα έχει αναλυθεί αρκετές φορές και έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Πιστεύω ότι και στη συνείδηση του Ελληνικού λαού έχουν ξεκαθαριστεί τα πραγματικά γεγονότα, οι αστοχίες, οι παραλείψεις και οι λανθασμένες επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο και κατά συνέπεια στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Γιατί οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν και επιβάλλονται συνεχώς νέα μέτρα. Μέτρα που πλήττουν βάναυσα πρώτα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Μέτρα που δεν απέτρεψαν την εκτόξευση της ανεργίας στο 12,5%, την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5%, τα λουκέτα στα καταστήματα, την πτώση των επενδύσεων και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις, η ύφεση βαθαίνει και η φτώχεια γίνεται μεγαλύτερη και εξαπλώνεται σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού.
Μέσα σε αυτή τη μνημονιακή λαίλαπα η Φλώρινα πλήττεται διπλά. Τα ανάλγητα μέτρα από τη μία και εγκληματικές αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης από την άλλη που αφορούν αποκλειστικά στην πορεία του τόπου μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Πανεπιστήμιο - ΤΕΙ
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να γίνω πιο ξεκάθαρος. Ξεκινώ από το θέμα του Καλλικράτη στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας. Τον περασμένο Ιούνιο έστειλα επιστολή στους 4 Νομάρχες της Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνοντας το πρόβλημα για την περιοχή μας. Ήθελα με αυτόν τον τρόπο να προλάβω τις εξελίξεις, ώστε να μην τρέχουμε για μία ακόμη φορά πίσω από αυτές. Το ίδιο έπραξα και στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης μου για το διορισμό της νέας διοικούσας επιστολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο Υφυπουργός ο κ. Πανάρετος, στις αιτιάσεις μου, δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις, αφήνοντας το θέμα ανοιχτό. Έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου νωρίς. Παρόλα αυτά, η πρωτοβουλία μου απαξιώθηκε από την αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όταν συζητήθηκε εκεί το θέμα. Σε ανακοίνωση της μάλιστα, τόνιζε ότι δεν αρκούν ορισμένα δημοσιεύματα για να έρθει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, γιατί έτσι δίνεται η εικόνα, ότι το Συμβούλιο λειτουργεί ως προέκταση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Σε απλά λόγια, ότι έκανα, το έκανα, από διάθεση αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και για να εξυπηρετήσω κομματικές μου σκοπιμότητες. Να όμως που τελικά προέκυψε θέμα, για να δικαιωθώ δυστυχώς, αφού οι συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι πλέον πραγματικότητα και αποτελούν αντικείμενο της επίσημης διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα, σκεφτείτε εσείς, ποιος έδρασε με κομματικό κριτήριο έχοντας υπόψη τον κομματικό του φορέα, ποιος έδρασε προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί αυτό το θέμα, που δεν χωράει μικροκομματική αντιμετώπιση. Ας το σκεφτεί κάθε Φλωρινιώτης και εσείς. Στο δια ταύτα, δε δεχόμαστε καμία συρρίκνωση στα τμήματα της Φλώρινας. Θα είναι καταστροφικό για τον τόπο μας. Η δική μου πρόταση είναι οι συνενώσεις ή οι καταργήσεις τμημάτων, αν γίνουν, να μείνουν εκτός κειμένου διαβούλευσης για τη Φλώρινα, για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και για το ΤΕΙ. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και καταστάσεις που δυναμώνουν αυτό το θέλω των Φλωρινιωτών. Βέβαια αυτό θα ζητήσουμε στην επίσκεψη που θα κάνουμε μαζί με τους φορείς στην Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου και θα ζητήσουμε τη σχετική της δέσμευση, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, να διαλυθούν οι φήμες και βέβαια να προχωρήσουμε περαιτέρω στο ζήτημα της αυτοδυναμίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και βέβαια στο σχεδιασμό για ισχυροποίηση του ΤΕΙ.
Ξέρετε, δεν είναι αναγκαίο να το ανακοινώσω εγώ, το ανακοίνωσε ο συνάδελφός μου, πως έχουν κλειστεί τα συγκεκριμένα ραντεβού μετά τις γιορτές στην Αθήνα, με την Υπουργό Παιδείας, με τον Υπουργό Οικονομικών και με τον Υπουργό Μεταφορών για τα επόμενα μεγάλα ζητήματα που θα συζητήσουμε.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Για το πετρέλαιο θέρμανσης, από πέρσι ακόμα, με ερώτηση μου στη Βουλή, ζήτησα την παροχή επιδόματος, κάτι που ήταν σύμφωνο άλλωστε με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θυμίζοντας ταυτόχρονα δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με κορυφαία αυτή του σημερινού Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απευθυνόμενος τότε στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ζητούσε να δοθεί το επίδομα ειδικά για περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία. Για μία ακόμη φορά όμως οι υποσχέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Αντ΄ αυτού έρχεται σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου και εξομοιώνει το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης με το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους από τον Οκτώβριο του 2011 θα είναι ίδια. Δηλαδή με σημερινές τιμές 1400 ευρώ ο τόνος. Δε χρειάζεται να πω τι σημαίνει αυτό για το Νομό μας με 7 μήνες χειμώνα. Και αυτά για βοηθήματα και άλλα τέτοια, σε εισοδηματικά ασθενέστερους, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Με αυτήν την τιμή στο πετρέλαιο μιλάμε πλέον για πρόβλημα επιβίωσης σε όλο σχεδόν τον πληθυσμό. Οι Φλωρινιώτες δε μπορούν να ανταποκριθούν με τα σημερινά δεδομένα των 760 ευρώ, φανταστείτε να είναι στα 1400 ευρώ. Με ποια εισοδηματικά κριτήρια θα δοθεί αυτή η ενίσχυση; Πως θα ανταπεξέλθει ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ ή ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ των 360 ευρώ, όταν χρειάζεται να καταναλώσει 500 λίτρα το μήνα, δηλαδή με σημερινές τιμές γύρω στα 350-380 ευρώ και από τον Οκτώβριο του 2011 γύρω στα 700 ευρώ το μήνα πετρέλαιο; Δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και ένας μισθωτός, όπως τόνισα στην ομιλία μου στην Βουλή, με 12 χρόνια υπηρεσία, με 3 παιδιά όταν αμείβεται με 1150 ευρώ το μήνα. Φανταστείτε να θέλει τα 750 ευρώ για το πετρέλαιο.
Έστειλα σχετική επιστολή σε όλους τους φορείς και ζητάω κινητοποίηση για να αποτραπεί το έγκλημα. Το ότι περνάει δύσκολα η πατρίδα μας το κατανοούμε όλοι, το κατανοεί ο ελληνικός λαός αλλά τα μέτρα πρέπει να έχουν ένα όριο και μια ισομερή κατανομή. Δεν μπορεί να πληρώσει μόνο η Βόρεια Ελλάδα, που έχει το πραγματικό πρόβλημα με το πετρέλαιο θέρμανσης, την κρίση που ταλανίζει όλη την Ελλάδα και βέβαια περισσότερο η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία. Γιατί ξέρετε πως είναι συγκεκριμένοι οι νομοί που έχουν τις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες. Πάντως οι Φλωρινιώτες πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και ένα τέτοιο μέτρο δεν πρέπει να περάσει επ΄ουδενί λόγω.

ΟΣΕ
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω έρχεται η κυβέρνηση να καταργήσει τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Άλλο ένα θέμα που καίει την Φλώρινα. Βέβαια τώρα η κατάργηση έγινε αναστολή και θα σας εξηγήσω γιατί έκανα τις απαραίτητες ενέργειες, αυτές που μπορεί να κάνω ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης. Κατέθεσα ερώτηση, συναντήθηκα με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ρέππα στη Βουλή και τέθηκε το θέμα αυτό. Βέβαια είναι πολύ μεγάλη συζήτηση και αυτή θα σας ανακοινώσω, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον κ. Ζηλιασκόπουλο, όπου μου κατέθεσε τις θέσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για ποιο λόγο δηλαδή πρέπει να καταργηθεί η γραμμή και βέβαια εγώ κατέθεσα τις αιτιάσεις της Φλώρινας για ποιους λόγους δεν πρέπει να καταργηθεί η γραμμή. Η γραμμή της Φλώρινας και το βιώνουμε όλοι εδώ πέρα, σε περίοδο που θα πέσει πολύ χιόνι, είναι η μοναδική διέξοδος μας. Δεν έχουμε οδικό δίκτυο και σε αυτό πάλι δεν φταίνε οι Φλωρινιώτες, γιατί είμαστε ένας από τους τρεις νομούς που δεν έχει κάθετο άξονα στην Εγνατία Οδό. Άρα η γραμμή του ΟΣΕ αποτελεί ένα αξιόπιστο μέσο για να μετακινηθούν οι πολίτες της Φλώρινας αλλά κυρίως οι φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στη πόλη μας, έχοντας φτάσει τον αριθμό των 2500.
Τι λέει ο κ. Ζηλιασκόπουλος από την πλευρά του. Έτσι όπως τα θέτει μπορώ να πω πως έχει και δίκιο αφού έχουν εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσουν όλες τις γραμμές που είναι ζημιογόνες. Η γραμμή της Φλώρινας παρόλο που έχει κίνηση είναι ζημιογόνα. Το κόστος της διατήρησης της γραμμής έτσι όπως λειτουργεί σήμερα είναι 6.400.000 ευρώ και τα έσοδα είναι 1.200.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι όντως η γραμμή μπαίνει μέσα(ετησίως). Τι λύσεις υπάρχουν; Πρώτο και κύριο την πρότεινα αυτή τη λύση και βέβαια θεωρώ σε αυτή τη λύση δεν θα αντιδράσει κανένας και από εμάς τους φορείς και από τους Φλωρινιώτες. Είναι η περικοπή των δρομολογίων από 4 σε 2. Θα μειώσει το κόστος λειτουργίας από τα 6.400.000 ευρώ σε 3.500.000 ευρώ. Κατευθείαν έχουμε ένα αρκετά διαφορετικό ποσό να παλέψουμε. Το δεύτερο που θα μπορούσε να γίνει και βέβαια αυτό θα είναι και πρόταση μας στον Υπουργό, είναι η ηλεκτροκίνηση της γραμμής, η οποία εάν επιτευχθεί θα ρίξει το κόστος στο 1/3 και όπως καταλαβαίνετε με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι κερδοφόρος ή τουλάχιστον να μην χάνει αυτά που χάνει σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να μπορέσει να διατηρηθεί η γραμμή. Το άλλο που θα μπορούσε να γίνει. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίρνει 50.000.000 ευρώ το χρόνο, αυτό είναι που θα ζητήσουμε από τον Υπουργό Οικονομικών, για τις άγονες γραμμές. Βέβαια η γραμμή η δική μας δεν εντάσσεται στις άγονες. Εμείς θα ζητήσουμε να ενταχθεί το κομμάτι Φλώρινα-Θεσσαλονίκη στις άγονες γραμμές και να επιδοτηθεί. Αυτό για να το καταφέρουμε πρέπει να έχουμε τη βοήθεια όλων και θα κάνω και μία πρόταση προς τους Φλωρινιώτες και τους φορείς που θα σας αναφέρω παρακάτω. Η γραμμή πήρε αναστολή λειτουργίας από 1/1 μέχρι 7/1. Η συνάντηση θα γίνει στις 10/1. Για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή την ένταξη, έχουμε σχετικά παραδείγματα όπως η επιδότηση της άγονης αεροπορικής γραμμής Κοζάνη-Καστοριά-Αθήνα. Άρα έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να επιδοτηθεί ως άγονη. Το τρένο για μας αποτελεί ένα μέσο επαφής με το κέντρο, ένα μέσο μεταφοράς για μεγάλη μερίδα των Φλωρινιωτών και είναι εγκληματικό να κοπεί αυτή γραμμή. Ανέφερα επίσης στον κ. Ζηλιασκόπουλο, ότι κάποτε λειτουργούσε εμπορευματικά αυτή η γραμμή, σε σύνδεσή μας με τα Σκόπια. Σε απάντηση του μου είπε ότι ξεκίνησε η διαδικασία με τον ομόλογό του των Σκοπίων για να λειτουργήσει πάλι η γραμμή και το πρόβλημα είναι στο δικό τους τμήμα που δεν είναι έτοιμο, ώστε να μπορέσει να γίνει αυτή η διασυνοριακή σύνδεση, η οποία θα φέρει έσοδα στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως αυτή που έχω συζητήσει με το νέο Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βοσκόπουλο να επιδοτήσει σχολικές εκδρομές με το τρένο και κάτι ανάλογο θα ζητήσω από την Υπουργό Παιδείας, δημιουργώντας πακέτα επισκέψεων μαθητών από την Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια να επισκέπτονται οδικώς Νυμφαίο, Πρέσπα, αυξάνοντας τα έσοδα από τη μεταφορά.
Αυτό το οποίο ζητώ από τους Φλωρινιώτες είναι την ημέρα των συναντήσεων να έχουν κλειστά τα ρολά οι καταστηματάρχες και να μην λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες για 2 ώρες. Μόνο έτσι μπορούμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε μέτρα τα οποία θίγουν όλους τους Φλωρινιώτες.
Οι συζητήσεις στα καφενεία δεν φέρνουν λύσεις. Το να λέμε ότι φταίνε οι Βουλευτές, φταίνε οι Δήμαρχοι, φταίνε οι δημοσιογράφοι είναι το εύκολο αλλά δεν είναι λύση. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του ΟΣΕ λείπει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Από εμάς χρειάζεται συντονισμένος κοινός αγώνας με έτοιμες εφαρμόσιμες προτάσεις, με ομοθυμία. Μετά από κάποια χρόνια ανάπτυξης ή αγώνα για να αναπτυχθούμε τώρα κάνουμε χιλιόμετρα πίσω και είναι άδικο για τη Φλώρινα. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι.

Άλλα θέματα
Θα αναφερθώ τώρα για άλλα θέματα που καίνε τη Φλώρινα, μικρότερης ίσως σημασίας. Εγώ είχα το πολιτικό θάρρος όταν έγινε η ανακοίνωση για τη δημιουργία μονάδας πυροβολικού στο Αμύνταιο να συγχαρώ το στρατηγό και την Κυβέρνηση. Σήμερα ακούω, ότι αυτό ήταν προκάλυμμα για την κατάργηση της 9ης Ταξιαρχίας. Αν νομίζουν ότι έδωσαν κάτι για να πάρουν κάτι μεγαλύτερο είναι γελασμένοι. Ήταν ζητούμενο και από εμάς η λειτουργία της μονάδας. Να υπάρχει ένα στρατόπεδο στο Αμύνταιο και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας το είχα αναφέρει στον κ. Μεϊμαράκη, ότι εάν τελικά δεν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι δώστε την έκταση στην πόλη του Αμυνατίου.
Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με τον ΕΛΓΑ. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, όταν συζητήθηκε ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ, είχαμε αντιδράσει πολύ δυναμικά. Σε επερώτηση που είχαμε συζητήσει πριν από μερικές βδομάδες στη Βουλή είχα τοποθετηθεί για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, λέγοντας πως σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν. Ήταν ένας φορέας με κοινωνικό χαρακτήρα κάλυψης των αγροτών από θεομηνίες. Γίνομαι και πιο συγκεκριμένος. Οι φασολοπαραγωγοί της Πρέσπας από τις έντονες βροχοπτώσεις υπέστησαν αρκετά μεγάλες ζημιές. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατέγραψαν ζημιά, σε ορισμένους από αυτούς, σε ποσοστό 25% ενώ σε 2 χιλιόμετρα απόσταση, στην περιοχή των Κορεστείων καταγράψανε ζημιά 57%. Τέτοιου είδους αντιλήψεις ή συμπεριφορές θα μας βρίσκουν απέναντι.

ΔΕΗ - ορυχεία
Θα πάμε σε 2 μεγάλα θέματα αυτό του ορυχείου της Βεύης και της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη. Όπως ξέρετε είμαι εκπρόσωπος από τη Ν.Δ. στην επιτροπή για την επιλογή του αναδόχου για τη λειτουργία του ορυχείου. Ζήτησα και κατά τη συζήτηση της επερώτησης για τα ενεργειακά που κατέθεσε η Ν.Δ. αλλά και κατ’ ιδίαν από τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει αλλά και οι καθυστερήσεις μας βρίσκουν αντίθετους και όπως κατέθεσα στον αρμόδιο Υφυπουργό τίθεται πλέον για μένα και τη Ν.Δ. και θέμα διαφάνειας και επίσης από αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχα με τον Πρόεδρο της επιτροπής και Πρόεδρο του ΙΓΜΕ κ. Μητρόπουλο, συμπεραίνεται ότι παρά τις καθυστερήσεις κίνδυνος για τη μη υλοποίηση της απόφασης δεν υπάρχει.
Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τη κατασκευή της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη. Πριν από δυο βδομάδες είχα συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό και εδώ θέλω να σας ανακοινώσω κάτι ευχάριστο, μου υποσχέθηκε ότι θα είναι βασικός χορηγός σε συλλόγους του Νομού μας, ανταποκρινόμενος στους δύσκολους καιρούς, σε συλλόγους που έχουν επιδείξει επιτυχίες σε Πανελλήνια αλλά και Πανευρωπαϊκά επίπεδα, όπως είναι οι 2 σύλλογοι της χιονοδρομίας, η ξιφασκία, το τμήμα σκάκι της λέσχης πολιτισμού που αγωνίζεται στην πρώτη εθνική κατηγορία.
Επανέρχομαι στη κατασκευή της δεύτερης μονάδας της ΔΕΗ και στο ορυχείο της Βεύης που τροφοδοτεί με καύσιμο την μονάδα. Αυτό που με ανησυχεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με τη συνάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της ενέργειας, συνάντηση που θα γίνει έως τις 18 Ιανουαρίου, έπειτα από παράταση που είχε δοθεί. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της συνάντησης, όλοι οι Φλωρινιώτες και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, γιατί και εδώ από πλευράς κυβέρνησης οι μεγαλόστομες υποσχέσεις για το μέλλον της ΔΕΗ μάλλον έχουν ξεχαστεί και δυστυχώς κάνουν τα αντίθετα από αυτά που μας κατηγορούσαν.

Μετεγκατάσταση Αναργύρων
Το τελευταίο από τα μεγάλα θέματα είναι η μετεγκατάσταση των Αναργύρων. Όταν είχε έρθει η κ. Μπιρμπίλη είχα δηλώσει ικανοποιημένος από την επίσκεψη της και με είχαν κατηγορήσει για τη δήλωση αυτή και διευκρίνισα, ότι η δήλωση μου είχε να κάνει μόνο με την παρουσία της στην περιοχή μας διότι από κοντά θα μπορούσε να διαισθανθεί τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία της ΔΕΗ στην περιοχή μας. Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα μιλούσα αργότερα και σήμερα με ένα δελτίο τύπου μας ανακοινώνουν την μετεγκατάσταση που από τη μία είναι θετικό γιατί αναλαμβάνει το κράτος και η ΔΕΗ σε ποσοστό από 50% τη μετεγκατάσταση και θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο. Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δικαιώθηκα, διότι τις πρώτες μέρες που εκλέχτηκα Βουλευτής κατά την επίσκεψη μου στο Δήμο Αετού τους είπα ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πείσουμε τη ΔΕΗ για τη μετεγκατάσταση. Τότε βέβαια κάποιοι δυσανασχέτησαν και αντέδρασαν. Τελικά αποδείχτηκε ότι αυτά που έλεγα ήταν αλήθεια και έπρεπε να κατατεθεί μελέτη που να αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ ευθύνεται, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή απόφαση. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, σε εύλογο χρονικό διάστημα 8 ετών θα γίνει ο σχεδιασμός.
Αν χρειάζονται τόσα χρόνια για να αποτυπωθεί η μετεγκατάσταση στο χαρτί, πόσα χρόνια χρειάζονται για να γίνει έργο, για να κατασκευαστεί οικισμός; Όταν δεν θα υπάρχει ούτε ένας κάτοικος των Αναργύρων; Δίνω λοιπόν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την απόφαση αυτή να αναλάβει τη μετεγκατάσταση με τη ΔΕΗ σε ποσοστό 50-50 αλλά η απόφαση ότι σε 8 χρόνια θα σχεδιάσουμε την μετεγκατάσταση παραπέμπει το θέμα στις καλένδες και δεν μας βρίσκει σύμφωνους και δεν το ανεχόμαστε.

Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Να σχολιάσω τις συζητήσεις που γίνονται στο τοπικό ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δε θέλω να τα κρίνω αλλά όταν εντοπίζουν το πρόβλημα μόνο στα εσωκομματικά τους θεωρούν ότι υποτιμούν την νοημοσύνη του κόσμου. Δηλαδή οι πολίτες της Φλώρινας δεν έχουν άλλα κριτήρια, το μόνο πρόβλημα ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν αναλογίζονται οι φίλοι που ανήκουν στο χώρο της κυβερνώσας παράταξης, ότι αυτοί έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στον αγώνα για το πετρέλαιο, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, στον ΟΣΕ και σε όλα τα υπόλοιπα που προανέφερα;
Όσο για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. το κόμμα βρίσκεται σε καλό οργανωτικό επίπεδο, έχει ανασυνταχθεί και φαίνεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. . Η ΔΗ.ΣΥ. δε μας αφορά. Η κ. Μπακογιάννη έκανε την επιλογή της, όπως την έκαναν και οι πολίτες που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου του 2009. Οι Νεοδημοκράτες συνεχίζουν και εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη Ν.Δ. Η δήλωση Καραμανλή, ότι η Ν.Δ. είναι το σπίτι μας, εκφράζει όλους.
Κλείνοντας, αν και δεν έχω συνηθίσει να κάνω κριτική σε προσωπικό επίπεδο ή σε τοποθετήσεις συμπατριωτών μου, θέλω να σας πω κάτι για το κείμενο με το οποίο ο κ. Παυλίδης ζητά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχω συνηθίσει να κάνω τέτοιου είδους κριτική αλλά σε αυτό το θέμα δε θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Τον συγκεκριμένο συμπολίτη μας η Νέα Δημοκρατία τον τίμησε με την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του 2004, το 2009 προτάθηκε η σύζυγος του, ανεξάρτητα αν η ίδια παραιτήθηκε της υποψηφιότητας, η Νέα Δημοκρατία την τίμησε και ήταν υποψήφια το 2006 με τον κ. Βοσκόπουλο – εκλέχτηκε και έγινε Αντινομάρχης- ήταν υποψήφια και το 2010 με τον σημερινό Περιφερειάρχη τον κ. Δακή, υποψηφιότητες που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Άρα η παράταξη αυτή το συγκεκριμένο συμπολίτη μας, τον τίμησε και με το παραπάνω. Σε αυτές τις θέσεις δεν διορίζεσαι. Αποφασίζει ο λαός της Φλώρινας επικροτώντας ή αποδοκιμάζοντας. Ότι και να πει ο καθένας δεν έχει νόημα από εκεί και πέρα. Ο λαός είναι ο μεγάλος κριτής και κρίνει στην κάλπη, όποτε καλείται αλλά και στη συνείδηση του, για το τι κάνει ο καθένας μας.

1 σχόλιο:

  1. κανέναν "καλλικράτη" σε βουλευτές θα δούμε με το νέο έτος ; Επίσης θα δούμε και καμιά απελευθέρωση του κλειστού βουλευτικού επαγγέλματος στο πνεύμα της εποχής ;Γιατί αρκετά υπερβάρυναν τον κρατικό προυπολογισμό κουράζοντας τον ελληνικό0 λαό με τα δωρεάν προνόμοια τερτίπια και την απριόρι ασυλία τους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.