Με αφορμή τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προτείνει μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας όπου ξετυλίγεται η έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης», σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Από τις 2 Δεκεμβρίου 2010 έως 31 Ιανουαρίου 2011 η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας είναι επισκέψιμη καθημερινά (εκτός Δευτέρας), ώρα 8.30 – 15.00. Είσοδος ελεύθερη.
Τα φυτά είχαν πάντα θεμελιώδη σημασία για την ανθρώπινη ζωή. Όμως, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες της πληροφορίας και τεχνολογίας, η σημασία των φυτών έχει υποτιμηθεί σημαντικά.
Η γεωργία παρακμάζει σε πολλές χώρες, η αντίληψη της εναλλαγής των εποχών, που είναι εμφανής στον κύκλο της ζωής των φυτών, χάνεται και οι σχετικές λαϊκές παραδόσεις εξαφανίζονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η ενασχόληση με τα φυτά είναι αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο των περιβαλλοντολόγων ή των διανοούμενων. Οποιαδήποτε γνώση για τα φυτά θεωρείται περιττή από εμάς, τους σύγχρονους κυνηγούς και συλλέκτες, που αναζητούμε την τροφή μας στα πολυκαταστήματα, όπως την αναζητούσαν οι πρόγονοί μας στα δάση.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, που πολλά αρχαία φυτικά συστατικά έχουν αντικατασταθεί από τεχνητά χημικά προϊόντα, τα φυτά παρέχουν τα απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες (τροφή, φάρμακα, ρούχα, εργαλεία, έπιπλα και οικοσκευή), καθώς και για τις κοινωνικές (καλλυντικά, προσωπικός καλλωπισμός). Επίσης, χρησιμοποιούνται σε τελετές και θρησκευτικές τελετουργίες, συμμετέχοντας έτσι στην εκπλήρωση μεταφυσικών αναγκών μας, αλλά και ως σύμβολα και εμβλήματα ατόμων και ομάδων.
Το Α.Μ.Θ. ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα δανεισμού του υλικού της περιοδικής έκθεσης στον Δήμο Έδεσσας, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η έκθεση ταξιδεύει σε μουσειακούς χώρους στην Ελλάδα και έφτασε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.