Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ορισμένα από τα σημαντικά γεγονότα του 2010

Η εκδημεία του Αυγουστίνου Καντιώτη
Εκοιμήθη τα ξημερώματα της 28ης Αυγούστου ο πρώην μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης, σε ηλικία 103 ετών, μια ημέρα σημαδιακή, αφού στο Άγιον Όρος εορταζόταν με το παλαιό ημερολόγιο η  Κοίμηση της Θεοτόκου. Το σκήνωμά του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις μέρες στη Μονή Αυγουστίνου στη Φλώρινα, ενώ η εξόδιος ακολουθία εψάλη τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Ο μητροπολίτης Αυγουστίνος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Φλώρινας επί 26 ημέρες, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ την τελευταία ημέρα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια.
Ο μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγούνταν ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», εξεφώνησε κηρύγματα σ' όλη τη χώρα, συνέγραψε περίπου 82 θρησκευτικού περιεχομένου βιβλία. Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος.

Οι «καλλικρατικές» εκλογές
Ο «Καποδίστριας» έφυγε, ο «Καλλικράτης» ήρθε. Η νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης προέβλεπε λιγότερους δήμους και στο πλαίσιο αυτό στο νομό μας παρέμειναν οι δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών που απορρόφησαν τους υπόλοιπους πέντε δήμους και τις τέσσερις κοινότητες. Στις εκλογές του Νοεμβρίου νικητές αναδείχτηκαν οι Γιάννης Βοσκόπουλος (Φλώρινα), Μάκης Ιωσηφίδης (Αμύνταιο) και Βασίλης Τσέπας (Πρέσπα).
 
Τα τρένα που φεύγουν
Λίγο πριν φύγει το έτος, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όλους τους Φλωρινιώτες που είδαν τα τρένα να φεύγουν και είναι αμφίβολο αν θα ξανάρθουν. Η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» ανακοίνωσε μέσα στις γιορτές τη διακοπή του δρομολογίου Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που από τη συγκεκριμένη γραμμή μετακινούνταν μηνιαίως 4.500 άτομα, ενώ πριν από λίγα χρόνια είχαν δαπανηθεί πολλά ευρώ για την αναβάθμισή της.

Η δήλωση αποχώρησης Λιάνη
Την απόφαση του να μη θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιάνης. Ο 68χρονος βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ μιλώντας αρχικά στο ράδιο «Βέτο» της Κοζάνης είπε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τον κύκλο του ως βουλευτής, αξίωμα στο οποίο εκλέγεται από το 1989. Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης, θα στηρίξει τις επιλογές της παράταξής του στη Φλώρινα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την περιοχή του. Στη συνέχεια, μιλώντας στη Φλώρινα, ο κ. Λιάνης έθεσε ως μοναδική παράμετρο του να είναι και πάλι υποψήφιος τη διενέργεια εκλογών μέχρι τον Μάρτιο του 2011 (αφού αν γίνουν μέχρι τότε θα είναι με λίστα).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.