Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Πανεπιστήμιο και Φλώρινα πάνε μαζί

Πριν από χρόνια η πόλη αυτή δημιούργησε την περίφημη παιδαγωγική ακαδημία της Φλώρινας. Περιζήτητη σχολή με άμεσα αποτελέσματα, γι’ αυτό και ανέδειξε λαμπρούς δασκάλους και επιστήμονες κατά την πάροδο των χρόνων. Έτσι η Φλώρινα χαρακτηρίστηκε και ως η πόλη των δασκάλων, των νηπιαγωγών, των παιδαγωγών. Η ακαδημία της Φλώρινας ουσιαστικά δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Όμως πολλά άλλαξαν με την πάροδο των χρόνων. Το πανεπιστήμιο και η πόλη επλήγησαν από τον δαίμονα της οικονομικής κρίσης, όπως και όλη η Ελλάδα. Κάτι όμως συνέχισε να κρατά ζωντανή τη Φλώρινα. Κάτι που με τα χρόνια θεωρήθηκε δεδομένο και παραμελήθηκε. Τόσο δεδομένο ώστε να μην αντιδράσει κανένας την στιγμή που έλειπε μια υπογραφή για να κλείσει οριστικά. Φοιτητές έφυγαν, τμήματα έκλεισαν, και πάλι σιωπήσαμε. Όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι.
Όμως σιγά σιγά ξεκίνησε η αφύπνιση. Η φυγή αυτή άρχισε να γίνεται αισθητή σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και οι φωνές που άλλοτε σιωπούσαν άρχισαν σιγά σιγά να μιλούν και να φωνάζουν για το πανεπιστήμιο. Καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, εστιατόρια, καφετέριες, μαγαζιά ψυχαγωγίας, επιχειρηματίες, όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν πως αυτή η σχέση αλληλεπίδρασης με τη φοιτητική κοινότητα μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Το ίδιο άρχισαν να κατανοούν και πολλά διοικητικά στελέχη του τόπου. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να υπολογίσουν στα σχέδια για το καλό του τόπου τους και των πολιτών που ζουν σε αυτόν την παραμονή και λειτουργία του πανεπιστημίου. Ακόμη και οι απλοί πολίτες άρχισαν να γίνονται υπέρμαχοι της τόσο απλής αλλά δύσκολα υλοποιήσιμης φράσης «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ».
Όλοι μαζί λοιπόν, θα πρέπει να κάνουμε κάτι για το πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να διατηρήσουμε άθραυστο τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Φλώρινα και τους «επισκέπτες» της, που μόνο επισκέπτες δεν νιώθουν. Γι’ αυτό λοιπόν η φοιτητική κοινότητα ζητάει να πάρει για να δώσει. Ζητάει να ενισχυθεί για να ενισχύσει. Όχι με παράλογες απαιτήσεις να μετατραπεί σε μία κοινωνική ελίτ της πόλης αλλά να αποκτήσει την βέλτιστη ποιότητα ζωής ώστε να ενισχύσει και να ευγνωμονεί την πόλη στην οποία φιλοξενείται και συλλέγει εμπειρίες ζωής. Αν αυτή η σχέση δε σπάσει, η πόλη αυτή θα παραμείνει, ανεξαιρέτως συνθηκών, όπως της αξίζει.
ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Οι φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε
Ευάγγελος Καπίας
Ρώσσιος Ελευθέριος
Τσιόπτσης Ευστάθιος
Σαπουντζή Μαρία

3 σχόλια:

  1. ΤΙ ΚΡΊΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ ΓΊΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΆ ΥΠΟΒΑΘΜΊΖΕΤΑΙ ΚΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΎΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΆ ΈΧΟΥΝ ΕΥΘΎΝΕΣ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ.ΟΙ ΔΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟΊ ΜΠΊΡΟΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΈΛΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΆΝΟΥΝ ΌΤΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΊ ΤΟ ΚΑΚΌ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΘΗ ΛΊΑΝΗ ΓΕΡΜΑΝΊΔΗ ΚΑΙ ΗΛΙΑΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΧΛΟΣ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ.
    ΟΛΟΙ ΚΕΙΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΒΟΛΕΨΗ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΗΣΗ.
    ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΤΑΝ ΑΝΑΨΕΙ Η ΣΠΙΘΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα θυμάμαι πριν 3 χρόνια την επιτροπή που συνέστησαν οι "αγωνιστές" του τόπου για να διεκδικήσουν την παραμονή στη Φλώρινα των σχολών. Δήμαρχος, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης και Εκκλησία. Πολύ αγώνας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.