Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στον λαό η επιλογή του εκλογικού συστήματος

Του Θεόφιλου Πανίδη

Το τελευταίο διάστημα πολλά λέγονται και γράφονται για το νέο εκλογικό σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Βεβαίως θετικά και αρνητικά! Τα κόμματα εκφράζονται με βάση το δικό τους «κομματικό» συμφέρον κάτι που φυσικά δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους! Όλοι εμείς θα πρέπει να δούμε, αν αυτό θα δράσει επωφελώς για τις τοπικές κοινωνίες, αν δηλ. «συμφέρει» εμάς!
Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς, ότι το νέο εκλ. σύστημα θα ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα δράσει απεγκλωβιστηκά για τη τοπική Αυτ/ση από τον κομματικό εναγκαλισμό!
Ο Ισοκράτης στον λόγο του: περί ειρήνης, που προσωπικά τον θεωρώ, ως το απαύγασμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γράφει: Ανθρώπους στους οπoίους ποτέ δεν θα αναθέταμε την επίλυση μιας οικογενειακής ή προσωπικής υπόθεσης, επειδή τους θεωρούμε φαύλους και ανίκανους, αυτούς δυστυχώς τους ψηφίζουμε για τα ύπατα της πόλης αξιώματα! Πράγματι, συχνά κι όταν ο υποψήφιος είναι υπόδειξη του κόμματος, τότε (συχνά) τον ψηφίζουμε, μολονότι είναι (ίσως) φαύλος και ανίκανος.
Ας ψηφίσουμε με συνείδηση, σκέψη και έλεγχο!
Αν τελικά ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο νέος νόμος, τότε θα έχει μόνο να κερδίσει ο ελληνικός λαός!
Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν ποιος υποψήφιος είναι άξιος, τίμιος σωστός άνθρωπος. Ποιος είναι δραστήριος και ικανός για να ηγηθεί του δήμου! Γνωρίζουν την οικογένειά του, την μέχρι τώρα πορεία του! Αν έχει αντοχές ή αν είναι επιρρεπής στο ………έγκλημα της διαφθοράς! Πόσο ψηλή είναι η τιμή του! Τι γνώσεις έχει, ποια είναι η παρουσία του έως σήμερα στον τόπο μας! Όπως λέει ο λαός μας: έχει κότσια;
Ως πότε θα μας επιβάλλουν τα κόμματα του τοπικούς άρχοντες!
Πότε τελικά θα απογαλακτισθούμε από τους κομματικούς σχηματισμούς! (Ισχύει και για τον γράφοντα).
Πρέπει να σταματήσει η απίθανη εξάρτηση των συμβούλων από τον εκάστοτε δήμαρχο!
Ενώ γνωρίζεις, ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του άλλου «ψηφοδελτίου» είναι καλύτερος από τον δικό σου, δεν τον ψηφίζεις, διότι είναι του αντιπάλου κομματικού στρατοπέδου! Μετά βέβαια τραβάς τα μαλλιά σου!
Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για την επιλογή των δημοτικών συμβούλων!
Δεν θα μας τους επιβάλει το όποιο κόμμα ή ο όποιος αρχηγός μιας παράταξης ή βεβαίως η όποια συγγενική μας σχέση!
Με το παραταξιακό ψηφοδέλτιο συμβαίνει να εκλέγονται υποψήφιοι πχ με 100 ψήφους και μένουν εκτός συμβουλίου υποψήφιοι με 1.000 ψήφους άλλου ψηφοδελτίου! Εκλέγονται ως σύμβουλοι, άτομα που ποτέ δεν θα ήθελες να εκλεγούν επειδή είναι ανόητα πιόνια και ανίκανοι, ενώ μένουν εκτός, άνθρωποι, πολύ αξιόλογοι, επειδή «αμάρτησαν» με το να είναι στο άλλο ψηφοδέλτιο!
Μας έμαθαν, ότι ο δήμαρχος πρέπει να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο συμβούλιο, ώστε να μπορεί να υλοποιήσει το δήθεν πρόγραμμά του! Αστείο επιχείρημα! Ο οποιοσδήποτε σύμβουλος θα ψήφιζε και θα στήριζε μια καλή και σωστή επιλογή – πρόταση του δημάρχου! Κι αν υποθέσουμε, ότι παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του συμβουλίου κόσμος, τότε τι θα κάνουν οι όποιοι σύμβουλοι σε μια καλή πρόταση του δημάρχου! Ο κόσμος πρέπει να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του /των δημοτικών συμβουλίων!! Αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και τοπικά δημοψηφίσματα για μεγάλης σημασία έργα, τα οποία θα μπορεί την διεξαγωγή τους να «επιβάλει» μόνος του ο δήμαρχος!
Ακριβώς αυτό το σύστημα ισχύει στη Γερμανία. Στο Μόναχο την τελευταία τριετία έχουν γίνει 5 δημοψηφίσματα για έργα μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία!
Αντί λοιπόν να πιέζουμε εμείς τη Βουλή για αυτό το εκλογικό σύστημα, είμαστε έτοιμοι να το πολεμήσουμε με νύχια και δόντια! Άραγε γιατί ;
Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ αυτού του εκλ συστήματος, άσχετα με το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν και είμαι μέλος της Ν.Ε Φλώρινας.
Μέχρι τώρα, αν είχες μεγάλο σόι ή πολλά βαφτιστήρια μπορούσες να εκλεγείς, σε διαφορετική περίπτωση……………
Τέλος στα λαμπερά κενά ονόματα και τα άλλα, κι είναι πολλά, τα αρνητικά σημεία του παλιού εκλογικού συστήματος!
Πόσο ανόητο είναι να εκλέγεται ένας δημ σύμβουλος της 1ης παράταξης με 100 ψήφους και της 2ης ή 3ης με πολλαπλάσιους σταυρούς να μη εκλέγεται λόγω εκλογικού συστήματος! (Το ανέφερα και παραπάνω).
Το νέο εκλ σύστημα θα δράσει υπέρ των τοπικών κοινωνιών!
Αντί να ενημερωθούμε γύρω από το νέο νόμο και να πιέσουμε τους υπεύθυνους για την ψήφιση και εφαρμογή του, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε υπακούοντας στα κόμματά μας!
Πιστεύω, ότι την τελική λύση πρέπει να τη δώσει ο λαός με δημοψήφισμα! Όταν ακούει ο κόσμος τη λέξη δημοψήφισμα δυσφορεί, αλλά δεν γνωρίζει τη δημοκρατικότητα και την αξία, ως θεσμού, του δημοψηφίσματος. Θεσμός πανάρχαιος που εφαρμόστηκε τόσο στην αρχαία Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες με υψηλού επιπέδου πολιτισμό!
Με θετικό δημοψήφισμα υψηλών ποσοστών, δεν θα έχει ανάγκη από 180 θετικές ψήφους της Βουλής για να εφαρμοστεί άμεσα κι από τις προσεχείς εκλογές του 2014! Εφαρμόζετε και ισχύει άμεσα!
Τα κόμματα δεν τολμούν να εφαρμόσουν αυτό το εκλογικό σύστημα, διότι γνωρίζουν, ότι αυτό θα τους αποδυναμώσει, θα χάσουν μέρος της εξουσίας τους! Δεν θα τολμήσουν ούτε στη Βουλή να το υπερψηφίσουν, αλλά ούτε να κάνουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!
Ας κάνουμε όλοι εμείς τη δική μας υπέρβαση!

Υ.Γ. Θα παρακαλούσα όλους εσάς που θα θέλατε να σχολιάσετε το άρθρο μου, θετικά ή αρνητικά, να το κάνετε επώνυμα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο, αξιοποιώντας τα μπλοκ, με στόχο την πληρέστερη, πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών μας!

1 σχόλιο:

  1. Θεόφιλε, αν ανήκεις ακόμα σε εκείνη την εγκληματική οργάνωση που λέγεται ΠΑΣΟΚ (από όσα γράφεις μάλλον ανήκεις) δε θέλουμαι να ακούσουμε τη γνώμη σου. Αρκετή καταστροφή φέρατε στον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.