Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ένα χωριό «φάντασμα»

Ο Ακρίτας αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Φλώρινας με τον πληθυσμό του να ξεπερνά τις 3.500, ενώ το δημοτικό σχολείο – σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής – φιλοξενούσε περισσότερους από 400 μαθητές. Σήμερα, κυριαρχούν εικόνες εγκατάλειψης, με λιγοστούς κατοίκους και ερειπωμένα κτήρια.
Δείτε ένα εξαιρετικά συγκινητικό video, δημιουργία του Σίμου Οπασίνη.


14 σχόλια:

  1. ΕΔΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ, Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗΣ-ΧΩΡΙΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.
    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ!
    ΕΚΑΝΕ ΔΡΟΜΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΝ ΚΑΘΕ ΣΩΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi 8a katantisoun ola ta xwria mas an den ksupnisoume...!!! auto 8elei h politia na ta eksafanisei..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πολιτεία έχει πάντοτε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι κάτοικοι. Όταν στη διάρκεια του εμφυλίου οι μισοί κάτοικοι ρουφιάνευαν τους άλλους μισούς, για να τους αναγκάσουν να φύγουν για να τους πάρουν την ακίνητη περιουσία, δεν έφταιγε η Πολιτεία. Στη συνέχεια ήρθε ο μεγάλος ξενιτεμός που ερήμωσε σε μεγάλο βαθμό της ελληνική ύπαιθρο. Τότε αυτοί που έμειναν, Άρπαξαν τις περιουσίες αυτών που έφυγαν, επαναλαμβάνοντας την ιστορία. Λίγα χρόνια νωρίτερα, όσοι κατάγονται από τα χωριά αυτά και μένουν στην πόλη, πήραν κάποια σεισμοδάνεια, αλλά δεν επένδυσαν στα χωριά τους. Αν το είχαν κάνει θα ξαναδημιουργούσαν μια πολύ σοβαρή υποδομή για μια εν νέου ανάπτυξη της υπαίθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κλάψα όπως πάντα πρώτοι.
    Γιατί άραγε η κυβέρνηση έκανε πιόνια της τον πρόεδρο και τον κοινονοτάρχη; Κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει. Ας πούμε όμως ότι ισχύει.
    Επειδή βρήκε και έκανε.
    Με μοιρολόι δουλειά δε γίνεται. Ούτε Αϊ Βασίλης υπάρχει.
    Όποιοι θέλουν να μάθουν πως γίνεται η δουλειά να πάνε να ρωτήσουν στο Νυμφαίο. Αρχοντοχώρι σαν τον Ακρίτα που ερήμωσε, κατάφερε όμως μέσα σε 12 χρόνια να γίνει πρότυπος οικισμός στην Ευρώπη.
    Και μη μου πείτε ότι ευνοήθηκε, στηρίχθηκε, έπεσαν όλοι πάνω.
    Είχε τους ανθρώπους για να κάνουν όλο το σύστημα να πέσει με τα μούτρα και να το αναγεννήσει.
    Άρα, είναι θέμα ανθρώπων. Οι Νεβεσκιώτες το απέδειξαν.
    Απομένει και σε άλλους να το αποδείξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, αλλά δεν ξέρω κανέναν Μέρτζο και κανέναν Μπουτάρη Σωσίδη από το Μπούφι (εννοώ προβεβλημένους και πολύ κοντά στην εκάστοτε εξουσία)...

      Διαγραφή
    2. Αυτοί αγαπητέ μου ήταν Βλάχοι και όχι γηγενείς, οπότε η πολιτεία εξυπηρέτησε άλλα!!!!

      Διαγραφή
    3. Οι βλάχοι δεν είναι εδώ 100 ή 200 χρόνια !!!!
      Γιατί όλα τα ορεινά χωριά ερήμωσαν ? γιατί οι ’’Μακεδόνες’’ δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν ούτε ένα ορεινό χωρίο σε αντίθεση με τα χωρία του κάμπου που όσοι δεν έχουν χωράφια είναι στον Ο.Σ.Ε στον δήμο, στα Ε.Λ.Τ.Α, νοσοκομείο και φυσικά στην Δ.Ε.Η όπου ισχύει και η εντοπιοτητα στο χωριό όχι στον δήμο!!!!!! Και εκεί τους βλάχους εξυπηρετούν??????? Και στην πρέσπα βλάχοι είναι
      Το Βίτσι είναι βλάχικο όνομα το Βόρας είναι βλάχικο η βέρμπα είναι βλάχικο ο άγιος αθανασιος γιατί έγινε χωρίς βλάχους??????? πριν έρθουν και κατακτήσουν αυτόν τον τόπο οι Μακεδόνες ζούσαν και θα ζουν εδώ ευεργέτες βλάχοι !!!!

      Διαγραφή
  5. Εκανα την Πτυχιακη μου πανω στην παραδοσιακη στολη, ενα μεγαλο μερος της ερευνας με πηγαινε στον Ακριτα! Ηταν ενα μεγαλο χωριο, ζωντανο χωριο, και βλεποντας το βιντεο σε ποναει που βλεπεις ποσο εγκατελημενο ειναι...εφυγαν πολλοι γιατι αναγκαστηκαν να φυγουν...οπως φυγαμε και εμεις...απο την γεννια του 80 που φευγουν τωρα...το βιντεο ειναι υπεροχο και χαιρομαι που υπαρχει ακομα κοσμος που αγαπαει τοσο πολυ τον τοπο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο στον Σιμο. ΜΠΡΑΒΟ για την ιδεα που ειχε. Ομως Σιμο τι εγινε μετα? Ξερετε ποσοι μη Νεβεσκιωτες ζουν σημερα στην Νεβεσκα.Μεχρι και Πειραιωτης πρωην ναυτικος.Εμεις Σιμο στο χωριο,δεν μποριυσαμε να φερουμε και αλλους. Ελα μη σου κακοφαινεται ειναι το συνηθες των Φλωρινιωτων.ΜΟΝΟ για μενα,για το κοινο ΣΚΟΡΔΟΚΑΙΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς αυτή είναι η πορεία της ζωής.
    Το βίντεο ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό
    Αλήθεια τι φταίει πραγματικά και ερημώνει ο τόπος μας;
    Ας αναλογιστούμε γιαυτό το μεγάλο κακό όλοι μας.
    ΄Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι.
    Αγνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό βίντεο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι θα γινει με το τι θερμανση,μας κανει καλο καιρο και ολοι το ξεχασαμε.............η κυβερνηση των αθηνων μια ζωη μας εχει στο περιθωριο μας εχει γραμμενους.........-εμεις κοιμαστε και ονεορευομαστε!!!! Ως ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΑΝΕΤΑΙΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πες τα!!!!!!
      πρέπει να βρεθούν 5 άνθρωποι χωρίς τσέπες!!!!
      να κλείσουμε όλους τους Α.Η.Σ όλοι μαζί και να περιμένουμε να δούμε πόσο θα αντέξουν οι ''έλληνες'' του κέντρου!!!!!!
      Υ.Γ εγώ το παραδέχομαι δεν μπορώ να είμαι ένας από τους 5 γιατί έχω τρύπια τσέπη!!!!! όμως μπορώ να ακολουθώ και να στηρίζω τζάμπα!!!!!

      Διαγραφή
  10. ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΙΜΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΗΝΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ.ΑΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.