Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Προτεραιότητα η Βεύη για τον Παπακωνσταντίνου



Ο στοιχειωμένος διαγωνισμός για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης αποτελεί την πρώτη χρονική προτεραιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι - χωρίς να θεωρηθεί πως η κυβέρνηση κάνει σε κάτι πίσω - για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ υπάρχει πολύς χρόνος και θα προηγηθεί μια μεγάλη συζήτηση...
H επαναφορά του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λγινιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτες αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη, χρονικά, προτεραιότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας, έναντι των Βρυξελλών, για ουσιαστική απελευθέρωση της λιγνιτικής αγοράς στον ιδιωτικό τομέα.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεωρεί ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον ενεργειακό χώρο και την ελληνική οικονομία γενικότερα και αναμένεται να δώσει κατεύθυνση για άμεση κατάρτιση της short list με πέντε από τους δέκα ενδιαφερόμενους, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει ο Γενικός Μεταλλευτικός Κώδικας, προκειμένου να προχωρήσει η εκμίσθωση.
Όπως έχει καταστήσει σαφές ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, η διαδικασία θα περιβληθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Για αυτό και πρόκειται η επιλογή να κοινοποιηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα έχει ρόλο και στην διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερομένους.
Θυμίζουμε ότι ο στοιχειωμένος διαγωνισμός – ουσιαστικά, σε διάφορα στάδια, “τρέχει” επί μία 4ετία
– είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον δέκα κοινοπραξιών και εταιρειών.
Συγκεκριμένα, μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει οι εξής:
-Ένωση Εταιρειών ΕΛΜΙΝ Α.Ε.- INTERKAT Α.Ε. (Γ.Σ.Βαρδινογιάννης)
-Ένωση Εταιρειών HORIZON ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ-ΜΕΤΕ Α.Ε. (όμιλος Κοπελούζου)
-ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.
-ΓΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
-Κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ-ENERGEN ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ.
-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
-ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
-Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.
-ΑΚΜΗ Α.Τ.Ε.
Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χτες στην εκπομπή “Newsweek” της Έλλης Στάη στη ΝΕΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ υπάρχει και μια κοινοτική μας υποχρέωση να ανοίξει η αγορά που αφορά στους λιγνίτες σε τρίτους. Αυτό είναι μια υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους”. Χαρακτήρισε, επίσης, ως “μαξιμαλιστική θέση” της κοινότητας την προοπτική παραχώρησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ανάγκη να πάμε εκεί. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν με γνώμονα τα συμφέροντα των σωματείων εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες, αλλά με βάση εκείνα της χώρας.
Σε σχέση, τέλος, με την προοπτική παραχώρησης του 17% της ΔΕΗ, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ ελέγχεις μια χαρά μια επιχείρηση με 34%” προσθέτοντας “ότι βιάζονται όσοι χρησιμοποιούν το θέμα της ΔΕΗ, για να δηλώσουν ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Νομίζω ότι για το ζήτημα της ΔΕΗ, θα κάνουμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση” και ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η μείωση της κρατικής συμμετοχής αποτελεί δέσμευση της χώρας για το 2012 στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Πηγή: energia.gr

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή, το να μειωθεί η ανεργία δεν είναι στα σχέδια του υπουργού?????? Το μόνο που τον 'καίει' είναι η δέσμευσή του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση??!?!?!?! Έλεος!!! Που ήταν τόσα χρόνια ο Παπακωνσταντίνου και ο κάθε Παπακωνσταντίνου να μεριμνήσει για όλο αυτό το κόσμο που έχασε το μεροκάματο απ' τη μια μέρα στην άλλη??? Που ήταν η κυβέρνηση η οποία ήθελε, προεκλογικά και κατά καιρούς να επιστήσει το ενδιαφέρον της στην επαρχία??? Έπρεπε να τους βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό για να ενδιαφερθούν?? Κανείς δεν μιλάει για τους πολίτες, όλοι μιλάνε για τα σχέδια της κυβέρνησης που θα μας σώσουν απ' την καταστροφή και βρήκαν ευκαιρία να ασχοληθούν και με εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.