Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Σε κρίσιμη καμπή τα Παιδαγωγικά Τμήματα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Αυτό είναι και το βασικό που θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων τους, που διοργανώνεται αύριο στη Φλώρινα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Συνόδου και Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου, «περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια: τα μειωμένα οικονομικά, τη μη πρόσληψη των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, τη μη ανανέωση του προσωπικού, το πάγωμα των συμβασιούχων. Πέρα από όλα αυτά αντιμετωπίζουμε και ένα πρόσθετο πρόβλημα που είναι οι ελλείψεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών». Η κα Κογκίδου τόνισε παράλληλα πως η Σύνοδος έχει επεξεργαστεί έναν αλγόριθμο, ο οποίος έχει αποσταλεί στο υπουργείο, για το πόσοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται, τουλάχιστον για τα εργαστήρια.
Ο Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Χαράλαμπος Λεμονίδης, τόνισε πως «υπάρχουν περικοπές στα κονδύλια», ενώ πρόσθεσε πως «δημιουργείται ένα κακό κλίμα με τις φήμες για τον «Καλλικράτη» στα Πανεπιστήμια και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι φήμες αυτές βλάπτουν τα Πανεπιστήμια και η επίσημη Πολιτεία πρέπει να πάρει θέση».
Στο θέμα του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως «αν πρόκειται να αποτελέσει μια καλύτερη διοικητική οργάνωση για να είναι πιο αποτελεσματική η διοίκηση και η αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων είναι ένα καλό βήμα. Αν πρόκειται να γίνει με βάση τεχνικά ή αριθμητικά χαρακτηριστικά, χωρίς να κοιτάζουμε τη λειτουργικότητα, τότε θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν».
Τέλος, για το ίδιο θέμα, ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Ανδρέου, ανέφερε ότι «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και άλλα να μελετηθούν σοβαρά πριν ληφθεί κάποια απόφαση».
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Λεμονίδης ανακοίνωσε το ενδεχόμενο να διοργανωθεί του χρόνου το 1ο Διασυνοριακό Συνέδριο Παιδαγωγικών Τμημάτων, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας, Κορυτσάς και Μοναστηρίου.
Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί. Σήμερα, διοργανώθηκε ημερίδα με θέματα α) Ο ρόλος της γνώσης στη σύγχρονη κοινωνία και β) Ο εκπαιδευτικός του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.