Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, άλλαξε την πόλη σου, τη γειτονιά σου, εσένα…

Σάββατο απόγευμα, αθλητικές δραστηριότητες στο ΔΑΚ Φλώρινας και πλήθος κόσμου με αυτοκίνητα, ποδήλατα ή περπατώντας γεμίζει με φωνές το αθλητικό κέντρο της πόλης μας. Τα μικρά παιδιά χάνονται πίσω από τα αγριόχορτα, οι γονείς τους παλεύουν για λίγη ορατότητα στο δρόμο - καθώς η «άγρια βλάστηση» έχει κλείσει κάθε οπτικό πεδίο - και μια μπάλα πέφτει ξαφνικά στον εξωτερικό κήπο του ανοιχτού γηπέδου καλαθοσφαίρισης. Ήθελε πραγματικά θάρρος για να τολμήσει κανείς να βουτήξει μέσα στη ζούγκλα και να πάρει και πάλι τη μπάλα του πίσω… Η γενικότερη εικόνα; Ενός εγκαταλελειμμένου τόπου, όπου απουσιάζει η ευαισθησία και θεριεύει η αδιαφορία ή ανικανότητα πολιτείας και πολιτών.
Κάπου εκεί, το ανήσυχο μυαλό μας δεν αντέχει… έρχονται κατευθείαν στη σκέψη μας οι atenistas που παλεύουν για μια ομορφότερη Αθήνα καθαρίζοντας πάρκα, βάφοντας παρτέρια και παγκάκια, φυτεύοντας λουλούδια και κάνοντας πολλά απλά μικρά πραγματάκια για να ομορφύνουν τη ζωή τους.
Έτσι, απλά και αυθόρμητα, χωρίς καμιά διάθεση απόδοσης ευθυνών, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα χεράκι να αλλάξουμε έστω και λίγο το αθλητικό μας κέντρο… Με τα λιγοστά εργαλεία που είχε ο καθένας σπίτι του, αποφασίσαμε να «θυσιάσουμε» τον απογευματινό μας καφέ και να δώσουμε μια μικρή ανάσα στην πνιγμένη τριανταφυλλιά, στο εγκλωβισμένο από αγριόχορτα γήπεδο καλαθοσφαίρισης, αλλά και στη καθημερινότητα μας, ως πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά τους χώρους άθλησης της πόλη. Τα χόρτα ήταν πολλά και ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε με τα λιγοστά μέσα που διαθέταμε και η αλήθεια είναι ότι για να μετατραπεί η άγρια ζούγκλα στο χώρο άθλησης και αναψυχής που ονειρευόμαστε θα απαιτούνταν μέρες δουλειάς και φυσικά κατάλληλος εξοπλισμός και εργατικά χέρια.
Η τριανταφυλλιά πλέον αναπνέει και εμείς πήραμε μια μικρή και μόνο ανάσα δροσιάς... τα χόρτα όμως και πάλι θα φυτρώσουν και θα προσπαθήσουν και πάλι να πνίξουν ότι υπάρχει δίπλα τους. Είτε εμείς, είτε εσείς, είτε η πολιτεία, πρέπει να είμαστε εκεί για να μην επιτρέψουμε να συμβεί και πάλι αυτό.
Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς απαιτείται σύμπνοια, συνεργασία και πρωτοβουλία. Κουραστήκαμε να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το «κράτος». Και όπως είπε η γιαγιά του Παντελή: «Παλιά στο χωρίο μας, μαζευόμασταν τα απογεύματα και περιποιούμασταν το πάρκο του χωριού, την αυλή της ανήμπορης γειτόνισσας, το χόρτο του γηπέδου». Μήπως ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε καλύτερα αυτό που είπε η γιαγιά του Παντελή;
Florinistas;
Γιατί όχι…;

8 σχόλια:

  1. Ο Δήμαρχος το έκλεισε το μαγαζί από νωρίς. Και στο θέμα αυτό ο Δήμος Φλώρινας παρουσιάζει εικόνα διάλυσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική πρωτοβουλία..!!επειδή η αδιαφορία των δημοτικών αρχόντων σ αυτή την ταλαίπωρη πόλη είναι παροιμιώδης,αλλα και οι ευθύνες των πολιτών επίσης είναι μια ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας...αν και επειδή είμαστε ( οχι όλοι..)εραστές μιας αρρωστημένης νοοτροπίας που θεωρεί δικό του ότι είναι στα όρια του οικοπέδου του είναι πολύ καλή ευκαιρία να αρχίζουμε να αλλάζουμε...καλό θα ηταν να δημοσιευτεί πρόγραμμα κοινής δράσης..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai tote giati psifizoume dimarxo??? an den mporei na paretithi...persi diladi giati den htan etsi???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν αδιαφορουμε.Και επιστολες διαμαρτυριας εχουμε στειλει και στους υπαλληλους εχουμε παραπονεθει για την ελλειπη καθαριοτητα και τηλεφωνα πηραμε για τα δεκαδες προφυλακτικα που κειτονται σε κοινη θεα στο πισω μερος του κλειστου. Ομως οπως ειπες και εσυ ποσες φορες να γινει αυτο.Η Δημοτικη αρχη δεν πραττει ουτε τα αυτονοητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ο καθένας από εμας έκανε μια προσπάθεια να βελτιώσει την κατάσταση στο δικό του μικρόκοσμο, αν ο καθένας έκανε την δουλειά του και λίγο παραπάνω ο κόσμός, η πόλη μας θα ταν αλλιώς. Ευγε λοιπόν για την προτωβουλία, αυτό δίνει μια νότα αισιοδοξίας και με κάνει να ελπίζω ότι δεν ειμαστε όλοι μίζεροι όπως πολλοι αποκαλουν τους φλωρινιώτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...... ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.....!!!! ΑΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.....!!!! ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΗΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ Τ Ι Π Ο Τ Α !!!!!!!!!!
    ΔΕΔΕΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό δείχνει ότι αυτή η πόλη έχει ακόμα ανθρώπους που την αγαπανε και την νοιάζανε πραγματικά. Μπράβο για την πρωτοβουλία που είναι ένα καλό μάθημα για όλους τους Φλωρινιώτες. Οσοι έχουν την ευχέρεια
    να καθαρίσουν και να περιποιηθούν την γειτονία τους δεν χιάζετε να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία και έτσι σιγά σιγά ίσως παραδειγματιστούν και οι υπόλοιποι. Αξίζουν συγχαρητήρια σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε 1:20μμ.Για αγαπη για την πολη μας (ισα-ισα)
    χρονια τωρα ακουμε(απορω πως εσυ δεν εχεις ακουσει).Συνηθως ομως αυτοι που μιλανε για αγαπη για την Φλωρινα,ειχαν στο μυαλο τους τα εντελως αντιθετα ενω αλλοι που δεν ακουγονται καθολου αποδεικνυουν εμπρακτα την αγαπη τους για την Φλωρινα.
    Οσο για τους πολιτικους που ψηφιζουμε και δεν πρεπει να περιμενουμε τιποτα οπως λες,μην ξεχνας πως αν δεν πατωνες στις τελευταιες εκλογες θα ησουν και εσυ ενας απο αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.