Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Τα συμπεράσματα της ημερίδας για τη χρήση της βιομάζας στην τηλεθέρμανση

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε από τη ΔΕΤΕΠΑ με θέμα «Χρήση βιομάζας στην τηλεθέρμανση – μια ρεαλιστική προσέγγιση».
Με την παρουσία τους στην ημερίδα μας τίμησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Μοναστηρίου, ο βουλευτής του νομού μας κος Γιάννης Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, η Αντιπεριφερειάρχης ενέργειας κα Ελισάβετ Παναγιωτίδου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κος Ασημόπουλος Νικ., ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας κος Μαυροματίδης Δημήτρης, καθώς και εκπρόσωποι των περισσοτέρων φορέων της Δυτ. Μακεδονίας που ενασχολούνται με τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα της ευρύτερης περιοχής (ΑΝΚΟ ΑΕ, ΔΕΗ ΑΕ, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, τηλεθερμάνσεις Δυτ. Μακεδονίας Πτολεμαΐδας και Κοζάνης).
Η ΔΕΤΕΠΑ, σε συνεργασία με το Δήμο του Μοναστηρίου και το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου συγχρηματοδοτούμενου έργου ΒioFoss, «Προστασία του Περιβάλλοντος με την προώθηση χρήσης βιομάζας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στην συμπαραγωγή ενέργειας». Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων της ένταξης της βιομάζας στα συστήματα θέρμανσης - Τηλεθέρμανσης.



Τα βασικότερα συμπεράσματα από την ημερίδα είναι τα εξής:
• Με την οδηγία 75/2010 της ΕΕ, αποφασίστηκε η σταδιακή απόσυρση των μονάδων 1,2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, και των μονάδων 1,2,3,4 του ΑΗΣ Καρδιάς, έως το 2022. Για το μεταβατικό διάστημα από το 2016 προβλέφθηκε η λειτουργία 17.500 ωρών ανά καμινάδα.
• Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα η αυτοπαραγωγή ενέργειας για Τηλεθέρμανση, και ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαταραχτεί η βιώσιμη λειτουργία των συστημάτων μας, καθώς το κόστος παραγωγής της θερμικής ενέργειας αυξάνεται
• Η κατασκευή λέβητα στην Τηλεθέρμανση του Αμυνταίου αποτελεί ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 12,00 εκ € προ ΦΠΑ
• Κατά την λειτουργία του έργου αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμικής Mwh σε σχέση με την τιμή που προμηθευόμαστε τώρα από τη ΔΕΗ ΑΕ, από τη στιγμή που θα την παράγουμε οι ίδιοι και επιπλέον θα προμηθευόμαστε και καύσιμη πρώτη ύλη.
• Ως εκ’ τούτου για να μην υπάρξει αύξηση της τιμής πώλησης της θερμικής ενέργειας προς τους τελικούς καταναλωτές θα πρέπει να μειωθούν ή στην καλύτερη περίπτωση να μην αυξηθούν καθόλου οι υφιστάμενες λειτουργικές δαπάνες (προσωπικό, συντηρήσεις κτλ)



Παρακάτω παραθέτουμε την εναρκτήρια ομιλία του Δημάρχου Αμυνταίου κου Θεοδωρίδη Κων/νου:
«Αγαπητοί δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχη, βουλευτές συνδημότες μας σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωσή μας, που ως στόχο έχει να προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο τρόπο τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας για χρήση Τηλεθέρμανσης.
Για το σκοπό αυτό έχουμε ως καλεσμένους ομιλητές, αξιόλογους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι ο καθένας από τη δικιά του σκοπιά έχει ενασχοληθεί με θέματα βιομάζας και τηλεθέρμανσης. Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσής μας δεν είναι να αναδείξουμε τη χρήση της βιομάζας ως πανάκεια, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν ή να την θεωρήσουμε ως μονόδρομο στην υποκατάσταση της θερμικής ενέργειας που λαμβάνουμε από τον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, όπως θα δούμε και από τις συνακόλουθες παρουσιάσεις, και ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαταραχτεί η βιώσιμη λειτουργία των συστημάτων μας, καθώς το κόστος παραγωγής της θερμικής ενέργειας αυξάνεται.
Η τηλεθέρμανση, με παροχή θερμότητας από τους αντίστοιχους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για την περιοχή μας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Η Τηλεθέρμανση, ως ενεργειακό σύστημα συλλογικής θέρμανσης, αποτελεί σημαντική υποδομή των Δήμων, μεγάλη κατάκτηση για τις τοπικές κοινωνίες και από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Πτολεμαΐδας (μέσω της ΔΕΤΗΠ) ήταν ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που εγκατέστησε (το 1991) σύστημα τηλεθέρμανσης και υπήρξε το πρώτο σύστημα ομαδικής αστικής θέρμανσης στη χώρα μας. Ακολούθησε το 1993 η λειτουργία παρόμοιου συστήματος και από το Δήμο Κοζάνης, με φορέα την ΔΕΥΑΚ, και το 2005 η λειτουργία του Αμυνταίου με τη ΔΕΤΕΠΑ.
Να υπενθυμίσουμε ότι καταστατικός σκοπός των Τηλεθερμάνσεων ήταν και παραμένει, η αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας των ΑΗΣ, με σκοπό την θέρμανση των κατοίκων μας, οικονομικά, και με εξολοκλήρου περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο. Η λειτουργία λοιπόν των συστημάτων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα συμπαραγωγής θερμότητας από τους ΑΗΣ. Η τεχνολογία της τηλεθέρμανσης είναι πλέον γνωστή στο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελεί σύστημα θέρμανσης που έχει γίνει αποδεκτό από τους κατοίκους της περιοχής, αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αποτελεί ταυτόχρονα όμως έργο με υψηλά αρχικά επενδεδυμένα κεφάλαια, ώστε η βιωσιμότητά του να μην είναι πάντοτε δεδομένη και σίγουρη.
Με την οδηγία 75/2010 της ΕΕ, αποφασίστηκε η σταδιακή απόσυρση των μονάδων 1,2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, και των μονάδων 1,2,3,4 του ΑΗΣ Καρδιάς, έως το 2022. Για το μεταβατικό διάστημα από το 2016 προβλέφθηκε η λειτουργία 17.500 ωρών ανά καμινάδα. Για την Πτολεμαΐδα εναλλακτική λύση φαντάζει η Πτολεμαΐδα 5, η οποία βρίσκεται στα σκαριά, και θα υποκαταστήσει από ότι φαίνεται τις αποσυρόμενες μονάδες της Καρδιάς. Για το Αμύνταιο στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται κάποια εναλλακτική λύση. Από πέρυσι που ανέλαβα εκ’ νέου τη διοίκηση του Δήμου, είχαμε αντιληφθεί με τους συνεργάτες μου ότι αυτό θα αποτελέσει το μείζων θέμα μας. Δυστυχώς, ενώ η Ευρωπαϊκή οδηγία έχει εκδοθεί από το 2010, δεν βρήκαμε καμία προετοιμασία και πρόταση στο Δήμο πάνω στο θέμα αυτό. Θα συνεργαστούμε με όλους τους περιφερειακούς και εθνικούς φορείς για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα περιχαρακωθούμε στα στενά μας σύνορα, απαξιώνοντας ή ακυρώνοντας τους υπόλοιπους φορείς. Βασικό μας μέλημα σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει η διαφύλαξη και η συνέχιση της λειτουργίας των ΑΗΣ στην περιοχή μας. Θα απαιτήσουμε όποια απόσυρση μονάδων συμβεί, να συνοδευτεί από αντικατάστασή της με νέα μη ρυπογόνα μονάδα, όπως την Πτολεμαίδα 5. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς δεν θα αδρανήσουμε, και θα προσπαθήσουμε να καταρτίσουμε και εναλλακτικά σχέδια.
Η ΔΕΤΕΠΑ με την ένταξή της σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Interreg, υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην διερεύνηση των δυνατοτήτων της ένταξης της βιομάζας στα συστήματα θέρμανσης, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδόνιας και τον Δήμο του Μοναστηριού, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες και τα στελέχη που έχουν βοηθήσει στην υλοποίηση του προγράμματος τον Δήμαρχο, και ιδιαίτερα τον κο Γκοραν Νεντέλκοφ Μηχανικό από το Δήμο του Μοναστηρίου, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ καθώς και τους κους Στημονιάρη και Τσιαμήτρο, καθηγητές του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Σας ευχαριστώ όλους.»

Εκ του Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.