Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

«Μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Φλώρινας

Η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφούσα παράταξη κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα προχωρά σε αποφάσεις, ενέργειες ή παραλείψεις που διογκώνουν προβλήματα αντί να τα επιλύουν:
- Επί περίπου τρεις μήνες παρέμειναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας Η Λαϊκή Συσπείρωση πρωτοστάτησε στην αγωνιστική σύμπραξη των εργαζομένων, περιόδευσε στους περισσότερους παιδικούς σταθμούς, κατέθεσε αίτημα συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στο ΔΣ. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων τελικά καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα όμως πρακτικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της μισθοδοσίας τους. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε σε ερώτησή μας ότι «ίσως χρειαστεί Καλλικράτης» και στους παιδικούς σταθμούς, δηλαδή πρόγραμμα συγχωνεύσεων, για να βγουν πέρα. Η Δημοτική Αρχή δηλαδή, που εμφανιζόταν αντίθετη στις συγχωνεύσεως σχολικών μονάδων (για να τις αποδεχτεί τελικά) τώρα φαίνεται να σχεδιάζει το κλείσιμο παιδικών σταθμών «για να τα βγάλει πέρα». Ήδη εδώ και πολλούς μήνες η σίτιση των νηπίων έχει σταματήσει ή περιορίζεται σε ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα! Επιβεβαιώνεται δυστυχώς η θέση μας ότι οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα είναι ο μοχλός υλοποίησης της πιο άγριας λιτότητας ακόμα και σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία του λαού μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε μεθόδευση
- Ο κ. Δήμαρχος δεν απάντησε στο ερώτημά μας αν η εξαγγελθείσα μείωση τιμολογίων ΔΕΥΑΦ αφορά όλες τις επιμέρους χρεώσεις ή μόνο τη χρέωση του νερού (ένα πολύ μικρό μέρος δηλαδή) λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να απαντήσει, αν και ο ίδιος βιάστηκε να την προβάλει δηλώνοντας μάλιστα ότι έτσι θεωρεί ότι εκπληρώνει την προεκλογική του δέσμευση. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναφέρεται στη διαχείριση ύδρευσης και αποχέτευσης, κατάργηση με απόφαση της ΔΕΥΑΦ και του Δήμου του ειδικού τέλους του 80% σε όλες τις χρεώσεις, κατάργηση του ΦΠΑ σε ύδρευση και αποχέτευση που αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, να μη κόβεται το νερό σε άνεργους, απολυμένους, χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς.
- Η Δημοτική Πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με μια πρωτοφανή κίνηση έκρινε με διαφορετικά κριτήρια την ανάθεση ξύλευσης συστάδων σε συνεταιρισμούς κατοίκων χωριών όπου βρίσκονται τα δάση αυτά! Έτσι θωρακισμένη πίσω από την αναιτιολόγητη αρνητική εισήγηση του προέδρου της ΤΚ Αλώνων, που δεν έκανε καν τον κόπο να εμφανιστεί στο δημοτικό συμβούλιο απέρριψε το σχετικό αίτημα δύο συνεταιρισμών του χωριού των Αλώνων για την ξύλευση συστάδων του Δάσους τους στερώντας εργασία από δεκάδες οικογένειες. Αντίθετα δέχτηκε (και καλώς) σχετικό αίτημα του Συνεταιρισμού των Κάτω Κλεινών. Να τονίσουμε ότι η εισήγηση του εκάστοτε προέδρου δεν μπορεί να αποτελεί αυτοτελές κριτήριο ώστε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό καλείται να εκτιμήσει αν η θέση της εισήγησης είναι ορθή ή όχι, το ίδιο όμως οφείλει να κρίνει με ενιαία κριτήρια. Η απουσία αιτιολογίας από την πλευρά του Προέδρου αλλά και η προκλητική απουσία του κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα θέμα που αφορά στον τόπο του, όπου θα εξηγούσε τους λόγους της άρνησής του αλλά και θα καλούνταν να ψηφίσει ο ίδιος, μάλλον εκθέτει ακόμα περισσότερο την δημοτική πλειοψηφία. Τέτοιες μεθοδεύσεις μόνο καχυποψία δημιουργούν. Να θεωρήσουμε ότι και στο μέλλον ανάλογες αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά το δοκούν; Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που συνενώνουν τους κατοίκους ειδικά της υπαίθρου και βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς εμποδίζουν την εισβολή ιδιωτών (της μαύρης εργασίας, των ανασφάλιστων εργαζομένων, των υπερκερδών) στους χώρους δραστηριότητάς τους. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.
- Η Λαϊκή Συσπείρωση για λόγους καλοπιστίας δεν καταψηφίζει γενικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι αυτές προέρχονται μετά από οφειλόμενη ουσιαστική επεξεργασία, μαζί με φορείς, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (όπου δεν εκπροσωπούμαστε) ειδικά όταν εκεί αποφασίζονται ομόφωνα. Επίσης θεωρούμε αυτονόητη την δέσμευση του κ Δημάρχου ότι όταν παρουσιάζονται δυσλειτουργίες (σε ένα θέμα άλλωστε που δεν αποτελεί στοιχείo πολιτικής ή ιδεολογικής αντιπαράθεσης) θα επέρχεται διορθωτική παρέμβαση. Το ζήτημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου πρέπει να εκτιμηθεί πληρέστερα. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ανεκτή η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσίαζε η κεντρική οδός της πόλης μας με τα δεκάδες παρανόμως σταθμευμένα οχήματα και ούτε κανείς μπορεί να επιθυμεί την επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση. Αν υφίσταται δυσανάλογη επιβάρυνση των παρόδιων καταστημάτων ο Δήμος, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει άμεσα μέτρα ανακούφισης όπως ζώνη ανεφοδιασμού, αυστηρά ελεγχόμενες εσοχές κτλ ενώ απαραίτητη είναι και η δημιουργία διάβασης πεζών που επιτέλους θα γίνεται σεβαστή. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την σπουδή ολοκλήρωσης του έργου ενώ ταυτόχρονα έχει ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος απευθύνει πρόσκληση προς τους φορείς ώστε να συζητηθούν με νηφαλιότητα όλες οι παράμετροι της ρύθμισης. Πως να πείσει η δημοτική αρχή για την ειλικρινή διάθεση διαλόγου; Τα προβλήματα όμως της τοπικής αγοράς δεν οφείλονται σε μια κυκλοφοριακή ρύθμιση αλλά στην επιβολή και μέσα από τους δήμους της πιο άγριας φορομπηχτικής και γενικά αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και που αφανίζουν την μικρομεσαία επιχείρηση.

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.