Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΔΕΗ: Προς πώληση λιγνιτικές μονάδες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τις Βρυξέλλες για το «καλάθι» των μονάδων της ΔΕΗ που θα τεθεί προς πώληση, προκειμένου οι ιδιώτες επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και ενδεχομένως και στην υδροηλεκκτρική και να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν από τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, μαζί με το ορυχείο από το οποίο τροφοδοτούνται - πακέτο, το οποίο φαίνεται ότι έχει «κλείσει»- η τελική πρόταση του υπουργείου προς την Ε.Ε. θα περιλαμβάνει τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτη και ενδεχομένως τη συμμετοχή ιδιωτών στη μονάδα «Μελίτη 2» στη Φλώρινα και σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ανταλλαγές
Ακόμα δεν αποκλείεται να προβλέπονται και ανταλλαγές λιγντιτικής ενέργειας, να διατηρηθεί δηλαδή ένα μέρος του σχεδίου των swaps που είχε επεξεργαστεί η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη.
Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου έχουν συνολική ισχύ 273 MW και αν δεν εκσυγχρονιστούν θα πρέπει να αποσυρθούν το 2013-2014, λόγω των ρύπων που εκπέμπουν. Με τις κατάλληλες περιβαλλοντικές επενδύσεις, όμως, η διάρκεια ζωής των μονάδων μπορεί να επιμηκυνθεί, ενώ η τροφοδοσία τους είναι εξασφαλισμένη από το παρακείμενο ορυχείο, η εκμετάλλευση του οποίου μπορεί να παραχωρηθεί με μακροχρόνια σύμβαση στον επενδυτή.

Εκμίσθωση Βεύης
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρούν οι διαδικασίες στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης, το οποίο θα μπορέσει να τροφοδοτήσει τη δεύτερη λιγντική μονάδα στη Μελίτη. Πρόκειται για τη μονάδα που αρχικά σχεδίαζε να κατασκευάσει η ΔΕΗ, στη συνέχεια εξετάστηκε να συμμετάσχουν και ιδιώτες, κατόπιν το σχέδιο πάγωσε αλλά τώρα επανέρχεται με πλειοψηφική συμμετοχή των ιδιωτών, χωρίς να έχει αποφασιστεί αν η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό πακέτο ή όχι.
Τέλος, ανοικτό παραμένει και το θέμα των υδροηλεκτρικών για τα οποία εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιωτών, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές...

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.