Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τα χωριά μας «ζωντανεύουν» μέσα από τον πολιτισμό

Για τον τόπο μας, ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας του πολιτισμού. Απ’ άκρου εις άκρον, οι κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας υποδέχονται με θέρμη τους επισκέπτες τους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Και φέτος, το σκηνικό ήταν παρόμοιο. Δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχεδόν σε κάθε κοινότητα, με τους κατοίκους να ανοίγουν τη ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά τους ως καλοί οικοδεσπότες και τους επισκέπτες να συμμετέχουν ενεργά.
Τα χωριά μας, οι κοινότητες μας «ζωντανεύουν» τέτοια εποχή. Γεμίζουν φωνές, χαμόγελα, τραγούδια. Παρακολουθώντας τις περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις και συζητώντας με τους κατοίκους, διαπίστωσα με ιδιαίτερη χαρά το μεράκι και τη διάθεση – τόσο των διοργανωτών, όσο και των συμμετεχόντων – να στηρίξουν τον πολιτισμό μας. Να υποστηρίξουν και να προβάλλουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της Φλώρινας.
Τα ήθη, τα έθιμα, ακόμα και τα τοπικά μας προϊόντα είναι ανεξάντλητα. Η κάθε κοινότητα έχει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα, βασισμένη στις παραδόσεις και στα βιώματα των κατοίκων της. Και η κάθε μία συμπληρώνει την άλλη, ως κομμάτια του ίδιου «παζλ». Κοινός παρονομαστής και κύριο χαρακτηριστικό πάντως όλων των κατοίκων είναι η πραγματική φιλοξενία που προσφέρουν, την οποία ο επισκέπτης βιώνει και νοιώθει ως μέλος της κοινωνίας της κάθε κοινότητας.
Όλοι εμείς, πρώτιστα οι αιρετοί, αλλά και οι πολίτες, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια με τη συμμετοχή μας. Να σταθούμε κοντά στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της κάθε κοινότητας, να δώσουμε στους νέους ερεθίσματα να ασχοληθούν και να ανακαλύψουν τις ρίζες τους.
Τα περισσότερα άλλωστε χωριά, στο διάβα του χρόνου, «ορφάνεψαν» χάνοντας π.χ. τα σχολεία τους, τη νεολαία τους και εν τέλει την ανθρώπινη παρουσία. Ο πολιτισμός είναι η ευκαιρία να αποκτήσουν και πάλι «ψυχή».

Δημήτριος Ηλιάδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

7 σχόλια:

  1. "Τα χωρια μας ζωντανευουν" Και μετα τι? Αγροτες που δεν μπορουν να πουλησουν το προιον τους,η το πουλουν σε εξευτελιστικες τιμες, κτηνοτροφοι που σε μια δεκαετια λιγοστευσαν κατα 60%. ανεργοι που συναθροιζονται στα γραφεια σας για μια δουλεια και εσυ κανεις επισημανσεις σαν ναμην εισαι μερος του προβληματος.Τα σχολεια κλεινουν ομως αναρωτηθηκες γιατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tα χωρια μας πεθαινουν η εχουν πεθανει κυριε!!!!!Αλλα τι να περιμενει κανενας απο ολους εσας.Διοικησατε τοσες 4ετιες τα χωρια αυτα,και οχι μονο δεν κανατε τιποτα για την αναπτυξη τους, αλλα δεν καταλαβατε κιολας οτι πεθαναν.Και μη εχοντας να επιδειξετε τιποτα αλλο, μας μοστραρετε τον πολιτισμο.Θελεις να σε χορτασουμε εσενα με πολιτισμο και να παρουμε εμεις τους μισθους σου???????.Αλλα ετσι ειναι.Οπου γαμος και πολιτισμος, παντα μεσα εσεις και μαλιστα στις πρωτες καρεκλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναί και με γιορτές .....πατάτας ο χάρρυ κλίν έκαμνε επιθεώρηση .Πολλές ομοιότητες δέν νομίζετε? και μετα τί? βράζε όρυζα και φάε φασόλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο Ηλιάδης κάτι ήθελε να πεί. Τι τα θες αγαπητέ αντιπεριφερειάρχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καί εγώ πού ζώ?Σε άλλον τόπο?ΕΛΕΟΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στείλε μια συγχαρητήρια επιστολή για την πατάτα Ηλιάδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εν αναμονή δυνατότητας "διαχείρησης" δημοσίου χρήματος με τον τρόπο που ξέρει ο κ. Ηλιάδης, κάτι πρέπει να λέει. Εννοείται ότι όταν δεν ξέρεις να πεις κάτι ουσιαστικό, πετάς μ...ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.