Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Διακρίσεις για το «Κτήμα Άλφα»

Το Κτήμα Άλφα καλωσορίζει το 2013 με νέες υψηλές αξιολογήσεις της έγκριτης οινοκριτικού Julia Harding MW, όπως αυτές αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Jancis Robinson MW OBE.

Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Reserve Παλιά Κλήματα 2009.17,5+ βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Ερυθρός 2009. 17,5 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Tannat 2009. 17,5 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Alpha One 2008. 17 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος 2009. 17 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc 2012. 17 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Syrah Χελώνες. 16,5+ βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά 2012. 16,5 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Αξία Ερυθρός 2009. 16,5 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Ροζέ 2012. 16,5 βαθμοί.

Κτήμα Άλφα Pinot Noir 2009. 16,5 βαθμοί.
 
Λευκά

Κτήμα Άλφα, Sauvignon Blanc 2012. Π.Γ.Ε. Φλώρινα
Προζυμωτική κρυοεκχύληση και παραμονή στις οινολάσπες. Άλλη μία εξαιρετική σοδειά για αυτό το πραγματικά έξυπνο Sauvignon Blanc. Εξελιγμένο, τυπική μύτη Sauvignon Blanc χωρίς υπερβολές – λεμόνι και γκρέιπφρουτ και πολύ ελαφρές βοτανικές και ανθικές νύξεις. Στο στόμα υπάρχει συγκέντρωση φρούτου που παραπέμπει περισσότερο στον νέο κόσμο, μετά την περισσότερο προς τον Λίγηρα αίσθηση της μύτης. Τραγανό και καθαρό και μακρύ και με χαρακτήρα εσπεριδοειδών. Τα καλλίτερα όλων των κόσμων σε ότι αφορά το στυλ του Sauvignon Blanc. (JH). Βαθμολογία 17. Πιείτε 2013 – 2014.

Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά, 2012. Π.Γ.Ε. Φλώρινα.
Μπουκέτο αχλαδιού και ροδάκινου με ελαφρές ανθικές νύξεις. Σημαντικά περισσότερη ένταση και καθαρότητα από προηγούμενες σοδειές και η οξύτητα ισορροπεί όμορφα το βάθος του φρούτου. Ένα κρασί που στέκεται από μόνο του. Στο τελείωμα υπάρχει μόλις ώριμο ροδάκινο και φλούδες εσπεριδοειδών, φρεσκάδα και διάρκεια. Μπορεί να διατηρηθεί και μακρύτερα, αλλά θα το απολάμβανα και τώρα. (JH). Βαθμολογία 16,5. Πιείτε: 2012 – 2015.

Ροζέ

Κτήμα Άλφα, Ροζέ 2012. Π.Γ.Ε. Φλώρινα.
Χαρμάνι από Ξινόμαυρο / Syrah. Ανοικτό ροζ καραμέλας. Φρέσκα φρούτα στη μύτη που ακολουθούνται από εκπληκτική φρεσκάδα στο στόμα, με νύξεις πορτοκαλιού. Στο στόμα ξηρό, αλλά όχι υπερβολικά, με τελείωμα καθαρό και νόστιμο. Θα είναι υπέροχο μόνο του ή με φαγητό. (JH). Βαθμολογία 16,5. Πιείτε 2013 - 2014

Ερυθρά

Κτήμα Άλφα, Παλιά Κλήματα Ξινόμαυρο 2009. Π.Ο.Π. Αμύνταιο.
Πολύ έξυπνη συσκευασία, κρίμα που η φιάλη είναι αχρείαστα βαριά. Όταν λένε παλιά κλήματα το εννοούν. 88 ετών σε κύπελλο. 24 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και 12 μήνες στην φιάλη προ της διάθεσης την αγορά. Αφιλτράριστο. Και μόνον δείτε την οξύτητα pH 3.32, TA 6.9 g/l.
Μέτριο κόκκινο κερασιού. Έντονο αρωματικά με ώριμο βύσσινο που προσκαλεί, με κάτι από αμύγδαλο επίσης, σαν μία καλοψημένη τάρτα σταφυλιού (αλλά όχι τόσο γλυκιά). Ίσως μία ελαφρά πτητικότητα, όπως αυτή που βλέπουμε σε κάποια Amarone, η οποία όμως αναβαθμίζει την μύτη ακόμη περισσότερο. Ακόμη και μετά από 24 μήνες στο βαρέλι το φρούτο είναι το απόλυτο αστέρι εδώ με την καθαρότητα, την λάμψη, το βάθος και την χωρίς προσπάθεια ένταση των παλιών κλημάτων. Τόσο νόστιμο, με τανίνες σταθερές και εύκαμπτες. Εξαιρετικό δυναμικό παλαίωσης επίσης, εάν μπορείς να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά του για τώρα. Αυστηρά για όσους αρέσει η οξύτητα στα κρασιά τους. (JH). Βαθμολογία 17,5+. Πιείτε 2012 – 2022.

Κτήμα Άλφα. Ερυθρός 2009. Π.Γ.Ε. Φλώρινα.
Βαριά φιάλη. 60% Syrah, 20% Ξινόμαυρο, 20% Merlot. 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αφιλτράριστο. pH 3.45, TA 6.4 g/l, RS 2.9 g/l.
Βαθύ, ζωντανό βυσσινί. Μακράν το περισσότερο γευστικό κρασί από αυτή την σειρά των κρασιών του Κτήματος Άλφα, όμως υπάρχει άφθονος μπαχαρώδης χαρακτήρας του βαρελιού στην μύτη. Υπάρχει και στο στόμα η γλυκύτητα του βαρελιού, χωρίς όμως να επικαλύπτει το καθαρό, τέλεια ώριμο σκούρο φρούτο. Ένα πολύ ολοκληρωμένο και επιτυχημένο κρασί, παρότι δεν έχει τις υπέροχες άκρες του Ξινόμαυρου Reserve. Πολύ γυαλισμένο και εξελιγμένο. Οι τανίνες είναι φίνες και ξηρές στο τελείωμα με την χαρακτηριστική φρεσκάδα της περιοχής να υπάρχει και εδώ. Πραγματικά ολοκληρωμένο με βάθος και διάρκεια. (JH). Βαθμολογία 17,5. Πιείτε 2013 – 2020.

Κτήμα Άλφα Tannat. 2009. Π.Γ.Ε. Φλώρινα.
18 Μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και 18 μήνες στην φιάλη. Αφιλτράριστο. pH 3.44, TA 6.3 g/l.
Χρώμα βαθύ μαύρο κερασί. Ευωδιαστό, συγκρατημένα αρώματα μαύρου φρούτου και ένα φίνο ντελικάτο πιπεράτο μπαχαρικό συν επιπλέον κάτι περισσότερο σκοτεινό έως σχεδόν πίσσα. Πολύπλοκο μπουκέτο. Δυνατό και συμπυκνωμένο, χωρίς να χάνει την φρεσκάδα του, κάνοντας το τελείωμα νόστιμο και λαχταριστό. Πυκνό, μαλακό, σοκολατένιες τανίνες (σε γεύση και δομή). Ένα κρασί μακράς παλαίωσης το οποίο όμως είναι ήδη ισορροπημένο και αρμονικό. (JH). Βαθμολογία 17,5. Πιείτε 2013 – 2022.

Κτήμα Άλφα. Alpha One 2008. Π.Γ.Ε. Φλώρινα.
Άλλη μία βαριά φιάλη. Αυτή την χρονιά το κρασί είναι Merlot (Το Alpha One προέρχεται από την ποικιλία που πραγματικά διακρίνεται στην κάθε σοδειά). 18 μήνες σε 200% νέα Γαλλικά δρύινα βαρέλια – δηλ. 9 μήνες σε νέο και άλλους 9 μήνες ξανά σε νέο βαρέλι. Αφιλτράριστο. pH 3.49, TA 6.4 g/l, RS 2.9 g/l.
Λαμπερό μέτρια βυσσινί. Όχι όλα όσα θα περίμενα στην μύτη. Υπάρχει τόση φρεσκάδα μόλις ωριμασμένου φρούτου, δαμάσκηνο, με το βαρέλι να παίζει υποστηρικτικό ρόλο. Στο στόμα η γλυκύτητα του βαρελιού είναι περισσότερο εμφανής, όμως η ποιότητα και η συγκέντρωση του φρούτου δεν επικαλύπτονται από το βαρέλι. Ένα φίνο, φρέσκο και ακόμη πολύ νεαρό Merlot, όμως ίσως όχι το αγαπημένο μου Alpha One. Χρειάζεται χρόνο για να κερδίσει πολυπλοκότητα. Οι τανίνες είναι σφιχτές, αλλά γυαλισμένες. Μακρά επίγευση. Ήταν πολύ δημοφιλές στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με ψητό γλασαρισμένο χοιρινό. (JH). Βαθμολογία 17. Πιείτε 2012 – 2020.

Κτήμα Άλφα, Αμπελώνας Σκαντζόχοιρος Ξινόμαυρο 2009. Π.Ο.Π Αμύνταιο.
Ξινόμαυρο που καλλιεργείται σε αμμώδη – αμμοαργιλώδη εδάφη στα 620 – 710 μέτρα. 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. pH 3.37, TA 56,6 g/l.
Φωτεινό απαλό βυσσινί. Γλυκό όμως φίνο κόκκινο κερασιού με νύξεις περισσότερο γήινες και μπαχαρώδης. Στο στόμα απίστευτα φρέσκο και ζωντανό, με τις τανίνες παρούσες αλλά καλογυαλισμένες. Ένα εξαιρετικό δείγμα του πως αυτή η ποικιλία μπορεί να είναι όταν καλλιεργείται με προσοχή και οινοποιείται με συγκράτηση και χωρίς υπερβολές στο βαρέλι. Μακρά διάρκεια. Καλό δυναμικό παλαίωσης, αλλά νόστιμο και τώρα. (JH). Βαθμολογία 17. Πιείτε 2012 – 2019.

Κτήμα Άλφα, Αμπελώνας Χελώνες Syrah 2009. Π.Γ.Ε. Φλώρινα.
Syrah που καλλιεργείται σε αμμώδη – αμμοαργιλώδη εδάφη στα 620 – 710 μέτρα. 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. pH 3.54, TA 5,9 g/l.
Βαθύ κόκκινο κερασιού. Φίνο μπουκέτο Syrah με μαύρα βατόμουρα και πιπέρι και μία νύξη βιολέτας. Υπάρχει μπαχαρώδης γλυκύτητα από το βαρέλι, αλλά χωρίς υπερβολή. Το βαρέλι είναι περισσότερο εμφανές στο στόμα, δίνοντας του μία γλυκιά επικάλυψη, κάνοντας το καλλίτερο όταν θα έχει παλαιώσει περισσότερο (στην δική μου γεύση, αν και κάποιοι θα το προτιμούσαν με την αρχική γενναιοδωρία του). Εξευγενισμένες τανίνες και φρέσκα κόκκινα φρούτα στο τελείωμα. Επίμονο. Ελαφρά ζεστό στο τελείωμα. (JH). Βαθμολογία 16,5+. Πιείτε 2012 - 2017

Κτήμα Άλφα, Αξία Ερυθρός 2009. Π.Γ.Ε. Φλώρινα. (διατίθεται μόνο στο εξωτερικό)
50/50 Ξινόμαυρο και Syrah, που καλλιεργείται σε αμμώδη – αμμοαργιλώδη εδάφη στα 620 – 710 μέτρα. 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. pH 3.49, TA 6 g/l.
Αρώματα ζουμερών φρούτων που προσκαλούν, τόσο κόκκινα και μαύρα και μία ελαφρά περισσότερο νόστιμη πιπεράτη αίσθηση. Υπερ-συγκέντρωση φρούτου χωρίς να υπάρχει υπερβολική γλυκύτητα. Πλούσιο και πυκνό με ελαφρύ μάσημα στις τανίνες και υπέροχη αρμονία ωριμότητας και φρέσκιας οξύτητας. Δείχνει πόσο υπέροχη τοποθεσία είναι αυτή, στην μακρινή βορειοδυτική Ελλάδα, όχι μακριά από τα σύνορα με την FYROM. (JH). Βαθμολογία 16,5. Πιείτε 2012 – 2016.

Κτήμα Άλφα Pinot Noir 2009. Π.Γ.Ε Φλώρινα.
Φύτευση στα 620 – 290 μέτρα. 12 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Αφιλτράριστο. Μέτρια προς ανοιχτό βυσσινί. Ελαφρά μπαχαρώδες και ευωδιαστό. Αποπλανητικά αρώματα κόκκινου φρούτου Pinot Noir, που ακολουθούν στο στόμα, χωρίς να εμποδίζονται από το βαρέλι. Έντονη γλυκύτητα του φρούτου, αλλά με φρεσκάδα που το ισορροπεί. Εντυπωσιακή συγκέντρωση, διάρκεια και καθαρότητα. Δεν είμαι σίγουρη για το πως θα παλαιώσει αλλά δείχνει αρκετά νέο με πολλά ακόμη να δώσει. Οι τανίνες είναι σταθερές, αλλά σίγουρα φίνες και στρογγυλές. Θα ήθελα να το ξαναδοκιμάσω μετά από δύο χρόνια. (JH). Βαθμολογία 16,5. Πιείτε 2012 – 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.