Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ηλιακός «γίγας» στη Φλώρινα

Του Αλέξανδρου Κόντη

Σε επίκεντρο παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος μετατρέπεται η Φλώρινα, καθώς στα βόρεια του νομού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πάρκο εφαρμογής της πλέον καινοτόμου μεθόδου αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας στον πλανήτη! Πρόκειται για την κατασκευή πάρκου ηλιοθερμικής ενέργειας με την πρωτοποριακή μέθοδο Στέρλινγκ, η οποία, σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά, έχει τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάζει την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο. Λόγω της πολύ μικρής ιστορίας της τεχνολογίας -η μέθοδος καθιερώθηκε μόλις το 1996- μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί ελάχιστα επιδεικτικά πάρκα σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ και έχει ισχύ 1,5 MW.
Το πάρκο που σχεδιάζεται για την περιοχή της Φλώρινας θα έχει υπερπολλαπλάσια ενεργειακή παραγωγή, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του θα αγγίζει τα 75,3 MW! Θα κατασκευαστεί στην πεδιάδα Πελαγονίας και θα αποτελείται από 37 ξεχωριστές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ηλιοθερμίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα το πάρκο ηλιοθερμίας της Φλώρινας έλαβε χρηματοδότηση-μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 45,55 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NER300, το οποίο επιδοτεί τα πλέον επιστημονικά φιλόδοξα ενεργειακά εγχειρήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλο το φάσμα του ήλιου
«Η μέθοδος Στέρλινγκ είναι εξαιρετικά αποδοτική, καθώς έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται όλο το φάσμα της ακτινοβολίας του ηλίου, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, τα οποία εκμεταλλεύονται μόνο την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία», αναφέρει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ηλιοθερμία τύπου Στέρλινγκ είναι η μέθοδος ενεργειακής παραγωγής που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελεί την τελευταία λέξη στην τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής από τον ήλιο. «Από τα φωτοβολταϊκά, έχουμε περάσει στην ηλιοθερμία, η οποία ξεκίνησε από τα κοίλα παραβολικά κάτοπτρα και έπειτα πέρασε στη μέθοδο του ηλιοθερμικού πύργου. Η μέθοδος Στέρλινγκ είναι το επόμενο βήμα και, όπως φαίνεται, μάλλον έχει έλθει η σειρά της για να επικρατήσει στους σχεδιασμούς μεγάλων πάρκων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ.
Η μέθοδος Στέρλινγκ βασίζεται σε μια πατέντα του 19ου αιώνα, η οποία μόλις πρόσφατα κατάφερε να αξιοποιηθεί από τους επιστήμονες, λόγω της πολυπλοκότητας και του υψηλού κόστους κατασκευής της. Στην ουσία πρόκειται για κινητήρα εξωτερικής καύσης, ο οποίος περιέχει το αέριο ήλιο. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας με αυτήν την τεχνολογία γίνεται εφικτή με την εγκατάσταση παραβολικών κατόπτρων, τα οποία μοιάζουν με δορυφορικά πιάτα και μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο τα 10 μέτρα. Στο κέντρο των «πιάτων» βρίσκεται ένας κινητήρας Στέρλινγκ, στον οποίο συγκεντρώνονται όλες οι ακτίνες του ηλίου.
«Είναι αδιαμφισβήτητα θετικό ότι στην περιοχή της Φλώρινας θα εφαρμοστεί αυτός ο πρωτοποριακός τρόπος ηλεκτροπαραγωγής από την ανεξάντλητη πηγή του ήλιου. Πρέπει να επισημάνουμε ότι και η βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, είναι μια περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται στην ηλιακή ακτινοβολία», τονίζει ο καθηγητής Αθ. Κωνσταντόπουλος.
Η κατασκευή του ηλιοθερμικού πάρκου της Φλώρινας έχει ήδη λάβει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το προσεχές διάστημα ο φάκελος για την αδειοδότηση του έργου αναμένεται να κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πηγή: real.gr

10 σχόλια:

  1. ΕΤΟΣ 2020!
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΑΦΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ "ΤΥΧΑΙΟΥΣ" ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012-2013, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΗΜΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ). ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΑΡΟΛΑ ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΧΝΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ (Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΕΡΗΜΩΣΕΙ, Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ). ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ (ΦΥΛΑΚΕΣ-ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ), ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ. ΕΠΙΣΗΣ, Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ (ΠΙΣΟΔΕΡΙ, ΝΥΜΦΑΙΟ, ΠΡΕΣΠΕΣ) ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ, ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ (ΟΧΙ ΠΟΣΙΜΟ ΠΛΕΟΝ) ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΟΣΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οκ καταλαβαμε θα μας γ@μ@σ@ η ΔΕΗ παλι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο σίγουρο είναι οτι θα έχουμε μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του λεκανοπεδίου λόγο των κατόπτρων καθώς θα καταλαμβάνουν τεράστεια επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει οτι το μικροκλίμα της περιοχής θα επιρεαστεί σημαντικά με ενα σωρό αρνητικά αποτελέσματα. Το οτι βρήκαμε χώρο και εγκαθηστούμε κάτοπτρα δεν ισχύει άσχετα εάν έχει πάρει εγκριση η περιβαλλοντική μελέτη. Επίσης έχει να κάνει και με το κομμάτι της καλαισθησίας, είναι ανεπίτρεπτο να βλέπουμε μια τεράστια επιφάνεια με κάτοπτρα. Το πάρκο των 1,5 ΜW στην Αριζόνα βρίσκεται σε μια αχανής ακατοίκητη περιοχή. Σαν Φλωρηνιώτης επικροτώ της ΑΠΕ αλλά οχι σε βάρος του περιβάλλοντος. Παν μετρον αριστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι η βόρεια Ελλάδα θα βγάζει το ρεύμα της υπόλοιπης Ελλάδας; Ας μη ξεχνάμε και το αιολικό πάρκο στον Αγ. Γερμανό στις Πρέσπες. Είναι καλαίσθητο αυτό ή όχι; Σίγουρα δεν υπάρχει άποψη στην οποία να ταυτιζόμαστε όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως η ηλιοθερμική μηχανή Στίρλιγκ (και όχι "στέρλιγκ") είναι πολύ πιο αποδοτική, περίπου στο διπλάσιο, από ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα. Όμως ας μου επιτραπούν κάποιες παρατηρήσεις:

    1) Αυτά τα συστήματα είθισται να εγκαθίστανται σε άγονες ερήμους, και όχι σε γόνιμα καλλιεργήσιμα εδάφη. Η καλλιεργήσιμη γη είναι πολύτιμη.
    2) Χρειάζονται άμεση ηλιοφάνεια, και δεν λειτουργούν έστω και με ελαφρά συννεφιά.
    Από τα (1) και (2) συνάγεται ότι η επιλογή του κάμπου της Φλώρινας είναι μάλλον δύσκολο να δικαιολογηθεί.

    Επιπλέον:
    3) Τα 75MW εγκατεστημένα είναι στην ουσία 75MWp, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που θα παράγεται κατά τις μεσημεριανές ώρες μια απολύτως ηλιόλουστης ημέρας του Ιουνίου. Η παραγόμενη ενέργεια εντός του 24ώρου θα είναι πολύ μικρότερη.

    Εν γένει, αν και δεν συμμερίζομαι τις απόψεις περί μόλυνσης, υπερθέρμανσης, κλπ, ωστόσο αν ήθελα να εγκαταστήσω ένα τέτοιο σύστημα, ο κάμπος της Φλώρινας δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή μου.

    Γ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ανωνυμο 3,29
    Απο αυτα που γραφεις φιανεται οτι το κατεχεις το αθλημα..Αρα ειναι ευκολη η διαπιστωση οτι η Φλωρινα θα μεταβληθει σε κρανιου τοπος.Γιναμε η χωματερη της Ελλαδας και μαλιστα αδιαμαρτυρητα..Θα βγουν βεβαια οι παντογνωστες και θα πουν οτι θα δημιουργηθουν νεες θεσεις εργασιας κτλπ..ειναι οι ιδιοι που ενω ολη Ελλαδα αντιδρουσε στη δημιουργια κεντρων κρατησης μεταναστων,αυτοι πανηγυριζαν.Δυστυχως η Φλωρινα πεθαινει.Κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μίλησα για υπερθέρμανση, μια άνοδος της τάξης 3-6 βαθμών κελσίου στην περιοχή είναι πολύ σημαντική. Το έδαφος, φυτά, δέντρα κλπ έχουν την ιδιότητα να απορροφούν κάποια ποσά θερμότητας σε αντίθεση με μια μεταλική-γυάλινη επιφάνεια η οποία θα απορροφά - θα θερμένεται και θα αντανακλά. Και όλα αυτά τα γράφω βάση μελετών πανεπιστημίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενας καλος λογος ρε παιδια; Τιποτα ; Δηλαδη ολα μας ξινιζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ο ορεσίβιος Βιγλάτωρ24 Ιανουαρίου 2013 στις 1:09 μ.μ.

    O GIGAS ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ και τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ μεταφράζεται σε μεταλιγνιτική εποχή...ορυχεία και εργοστάσια θα κλείσουν..αγρότες που γίναν δεητζήδες θα γίνουν νεόπτωχοι στις πόλεις χωρίς ειδίκευση σε τίποτα δηλ άνεργοι που θα κοιτάν τα καθρεφτάκια και τις χάντρες να λάμπουν στα χωράφια τους που κάποτε καλιεργούσαν ή έβοσκαν τα κοπάδια οι ίδιοι και οι προγονοι τους Τα χωριά θα γεμίσουν συνταξιούχους του ΟΓΑ και οι νέοι ή θα μεταναστεύσουν η θα έχουν μετατραπεί σε φθηνά εργατικά χέρια ....καταστρεφόμαστε και γίναμε σάν τους ερυθρόδερμους που χαίρονταν σάν βλέπαν χάντρες και καθρεφτάκια να γιαλίζουν στον κάμπο καθώς ερχόταν το σιδερένιο άλογο που λέγεται στα σημερινά τραίνο ..Κανα ΄ληγμένο όνειρο πουλά κανείς να πιούμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.