Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή δημάρχων για το σχέδιο «Αθηνά»

Κοινή επιστολή προς τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Μάριο Σαλμά, στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη, καθώς και στους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Κοζάνης, Φθιώτιδας και Φλώρινας, απέστειλαν οι Δήμαρχοι Φλώρινας κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Λεβαδέων κ. Νικόλαος Παπαγγελής.
Το θέμα της επιστολής αφορά στην ενημέρωση σχετικά με το επικείμενο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας και τη συγχώνευση και κατάργηση των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Οικονομικών,
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Υγείας,
Κύριε Υφυπουργέ Δικαιοσύνης,
Κύριοι Βουλευτές,
Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας οδήγησε σε συγκέντρωση του μισού και πλέον πληθυσμού στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας, την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Η ίδια συγκεντρωτική αντίληψη είχε επικρατήσει και στην οργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα τη στρεβλή ανάπτυξη του «Ακαδημαϊκού χάρτη» της χώρας.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία περιφερειακών ιδρυμάτων, τα κωλύματα και οι περιορισμοί που ετίθεντο, παρεμπόδιζαν την ανάπτυξή τους και κατ’ επέκταση τη συμβολή τους στην περιφερειακή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.
Σήμερα, βιώνοντας τα αποτελέσματα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, θα περίμενε κανείς ο επιβεβλημένος εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και όχι να επιχειρηθεί για μία ακόμη φορά η συγκέντρωσή τους, αναβιώνοντας έτσι ξανά ένα ολιγοπολικό μοντέλο ανάπτυξης.
Η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας δεν είναι δυνατόν να συντελεστεί χωρίς την ισχυρή παρουσία αξιόπιστων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με υψηλό ακαδημαϊκό έργο και σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία και την προσπάθεια ανασυγκρότησης της υπαίθρου.
Καλούμε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της «άλλης Ελλάδας», να αποκρούσουν τη βαθειά συγκεντρωτική - αντιαναπτυξιακή αντίληψη της υπερσυγκέντρωσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και να δώσουν μαζί μας τη μάχη για την ενίσχυση της παρουσίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια, προωθώντας έτσι την ποθούμενη περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας.
Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Λεβαδέων και Λαμιέων, κ. Παύλος Μοσχολιός, κ. Νικόλαος Παπαγγελής και κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς αντίστοιχα, εισηγήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, την έκδοση ψηφίσματος που έγινε ομόφωνα δεκτό.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:
«Ο αναγκαίος εξορθολογισμός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά στην κατάργηση λειτουργούντων αυτόνομων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν να επιδείξουν εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο, ενώ η συνολική δραστηριότητα τους καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή της Περιφέρειας.
Η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στην εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στην αναζήτηση και προώθηση του οποίου ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία αποτελεί βασικό θεμέλιο λίθο για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας.
Η κατάργηση αποκεντρωμένων Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της Περιφερειακής Ελλάδας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού θεσμού που λειτουργεί αποτελεσματικά σήμερα στη χώρα, θα μας βρει αντίθετους και αντίπαλους σε κάθε βήμα».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου
Παύλος Μοσχολιός
Ο Δήμαρχος Κοζάνης
Λάζαρος Μαλούτας
Ο Δήμαρχος Λαμιέων
Γεώργιος Κοτρωνιάς
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων
Νικόλαος Παπαγγελής
Ο Δήμαρχος Φλώρινας
Ιωάννης Βοσκόπουλος

1 σχόλιο:

  1. TI ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΟΛΕΒΕΝΤΕΣ ? ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ? ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Η ΕΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ? ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗς? ΑΙΝΤΕ ΣΑΛΤΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΛΩΤΣΙΔΩΝ ΑΠΑΝΤΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΣΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.