Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Στόχος τους: το μυαλό και η ψυχή

Άλλο ένα εγκληματικό σχέδιο σε βάρος της ανθρώπινης ζωής ανασύρεται από το κυβερνητικό οπλοστάσιο, αυτό της ναρκω-καταστολής. Αναμενόμενο, καθώς τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες παλεύουν να νομιμοποιήσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών στις συνειδήσεις μας. Σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για διανομή κρατικής «πρέζας» από νοσοκομεία, φαρμακεία, έρχεται το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προωθεί την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών ουσιών.
Η χρονική συγκυρία που προωθούνται τέτοιοι σχεδιασμοί δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για σχέδια των ίδιων ομόκεντρων κύκλων που «ματώνουν» για να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι ο καπιταλισμός είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της ανθρωπότητας και πρέπει να υποταχθεί σε αυτόν, όσο βάρβαρος κι αν είναι. Για να επιτευχθεί αυτή η υποταγή, επιστρατεύεται προς βοήθεια της καταστολής και η ναρκω-καταστολή.
Υπερασπίζονται το εγκληματικό νομοσχέδιο με κροκοδείλια δάκρυα δήθεν για τους χρήστες που μπαίνουν στη φυλακή. Η δική τους αστική Δικαιοσύνη είναι αυτή που στέλνει στη φυλακή ακόμη και τα παιδιά που έχουν απεξαρτηθεί, επειδή έκλεψαν μια ζάντα αυτοκινήτου ή ένα πορτοφόλι όταν ήταν στη χρήση. Εμείς θέλουμε τους χρήστες μακριά από τη φυλακή, σε προγράμματα απεξάρτησης και ενταγμένους στην κοινωνία. Όμως, η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει συρρικνώσει τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα. ενώ, σε ό,τι αφορά την κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων, υπάρχουν ελλείψεις σχεδιασμού και έργων υποδομής και τα προβλήματα στην ανεύρεση δουλειάς και στέγης, οι δικαστικές εκκρεμότητες, τα χρέη κλπ, γίνονται θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης.
Μιλάνε για την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των νέων παιδιών που εμπλέκονται στη χρήση μέσω της αποποινικοποίησης. Όπου, όμως, έχει εφαρμοστεί η αποποινικοποίηση ναρκωτικών, τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Ο μαθητικός πληθυσμός της Ελβετίας κατέχει την τρίτη θέση και της Ολλανδίας την πέμπτη στην Ευρώπη στη χρήση ουσιών, ενώ της Ελλάδας βρίσκεται στις τελευταίες (Πανευρωπαϊκή Ερευνα «ESPAD» 2007). Η χρήση ηρωίνης και οπιοειδών παρουσιάζει αύξηση στην Ολλανδία, ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες. Η κάνναβη σχετίζεται με έναν αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών σε νοσοκομεία, με έναν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών, ενώ αυξάνεται το αίτημα για απεξάρτηση από κάνναβη (Ετήσια Εκθεση του ΟΗΕ 2008).
Αποκωδικοποιώντας ψέματα και ιδεολογήματα, ο στόχος τους μένει απογυμνωμένος. Να βάλουν στο χέρι το μυαλό και την ψυχή της νεολαίας. Να θεσμοθετήσουν ένα νόμιμο κοινωνικό περιθώριο, δημιουργώντας στρατιές μόνιμων και νόμιμων εξαρτημένων που θα μένουν αμέτοχες και αδρανείς απέναντι στην πολιτική λαιμητόμο που έχουν στήσει και κατακρεουργούν δικαιώματα, κατακτήσεις, ελευθερίες.
Απόδειξη γι’ αυτό, ότι για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη δε γίνεται κανένας λόγος. Η πρόληψη είναι το κυριότερο στοιχείο για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, που σημαίνει πρόταση ενός άλλου τρόπου ζωής, με χαρακτηριστικά την αισιοδοξία, την αγωνιστικότητα, τη συλλογικότητα, την αξιοπρέπεια.
Ο καπιταλισμός δεν κινδυνεύει από την εξάπλωση του φαινομένου. Γι’ αυτό η κυρίαρχη πολιτική είναι απόλυτα συμβιβασμένη με την ύπαρξή του, άσχετα αν οι ακολουθούμενες πολιτικές εμφανίζονται με έναν επιφανειακό ψευτοανθρωπισμό.
Εμείς λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, είμαστε αντίθετες με τις πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος. Οι συνθήκες που δημιουργεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα του λαού, δημιουργούν το υπόστρωμα για διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι τα ναρκωτικά. Τα αίτια του φαινομένου είναι σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Τα αδιέξοδα και η αλλοτρίωση, οι σάπιες αξίες του, οδηγούν στη χρήση και την εξάρτηση, που αποκόπτει τον άνθρωπο από κάθε δραστηριότητα της κοινωνικής ζωής.
Δε στεκόμαστε μοιρολατρικά απέναντι στο πρόβλημα. Δίνουμε το πραγματικό περιεχόμενο στις έννοιες «Πρόληψη - Απεξάρτηχση – Επανένταξη». Στηρίζουμε τα «στεγνά» και «κλειστά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει ότι όταν ο τοξικομανής το αποφασίσει, μπορεί να κερδίσει τη ζωή του. Στηρίζουμε το αντιναρκωτικό κίνημα και στεκόμαστε στο πλευρό του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά σημαίνει αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό. Το κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα , το κρίσιμο ζήτημα για να ατσαλωθεί η νεολαία απέναντι στα ναρκωτικά είναι μόνο ένα: Αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής, κόντρα στη σαπίλα και την παρακμή, απαλλαγμένη από κάθε μορφή εξάρτησης.
Η δημιουργία ενός αντιναρκωτικού μετώπου είναι επιτακτική ανάγκη. Η υπεράσπιση του δικαιώματος των χρηστών για θεραπεία δημόσια και δωρεάν είναι ζήτημα συνολικά του λαϊκού κινήματος.
 
Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας
Μέλος ΟΓΕ

1 σχόλιο:

  1. pros ton syllogo gynaikon florinas...ektos apo tin nomimopoiisi sta narkotika proxoran stin sklabia toy myaloy kai tis psixis me tis organomenes katastoles sinathrisewvn apo septembrio kai stin katastoli diakinisis ideon mesa apo ta blogs. Ayta einai mia progeysi gia oti epakoloythisi. H stalinofasistiki diaxirisi ton mazon epelabnei. antistathite kataskebazoyn straties mh skeptomenon doylon eite narkomanon eite aboylon onton. antistathite kai katastrepste ta ipoyla sxedia toy mind control poy theloyn na mas epibaloyn

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.