Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Φλώρινας για το τραίνο και το ΤΕΙ

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Φλώρινας γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απορρίψει την σύμβαση που προτείνει η ΤΡΕΝΟΣΕ προκειμένου να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινας – Έδεσσας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η προτεινόμενη σύμβαση επισημοποιούσε την μεταφορά του κόστους στους πολίτες (και) της Φλώρινας, παίζοντας ακριβώς το κυβερνητικό παιχνίδι. Διατηρούσε το αποκλειστικό δικαίωμα της ΤΡΕΝΟΣΕ στον καθορισμό των δρομολογίων και των τιμών των εισιτηρίων, δεν προέβλεπε κανέναν έλεγχο. Απαιτούσε ακόμα και κέρδος της ΤΡΕΝΟΣΕ από την επιδοτούμενη από τον λαό γραμμή! Χαρακτηρίσαμε την σύμβαση προσβλητική και θεωρούμε τον χαρακτηρισμό μάλλον ήπιο. Δεν κουραστήκαμε να λέμε, ακόμα πριν τις δημοτικές εκλογές, ότι στόχος της κυβέρνησης και των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στηρίζουν την παράδοση όλων των υποδομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο είναι να υποχρεώσουν τον λαό να πληρώνει για τις υποχρεώσεις του κράτους. Ότι η αποδοχή του όρου της συγχρηματοδότησης αποτελεί συμμετοχή στη διαδικασία πτώχευσης του λαού που είναι ήδη σε εξέλιξη. Το ΚΚΕ μόνο αποκάλυψε το μέλλον που επιφυλάσσονταν στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Αποκάλυψε ότι η πορεία συρρίκνωσης και ουσιαστικής ιδιωτικοποίησης προβλέπονταν ήδη στο Μνημόνιο.
Γίναμε δυσάρεστοι σε κάποιους όταν ήδη από τον Φλεβάρη προειδοποιούσαμε και καταγγείλαμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Δεν θελήσαμε να γίνουμε απλά αρεστοί ούτε να καπελώσουμε την ειλικρινή αγανάκτηση του λαού της Φλώρινας. Προτιμήσαμε να εμμείνουμε στις απόψεις που θεωρούσαμε σωστές από το να χαϊδεύουμε αυτιά. Αρνηθήκαμε οποιαδήποτε μεταφορά του κόστους στις πλάτες των πολιτών. Προειδοποιήσαμε ότι αυτό ανοίγει Κερκόπορτα για να γενικευτεί η πρακτική αυτή σε όλες τις υπηρεσίες και όχι μόνο στις μεταφορές. Αυτή η θέση παρέμεινε στο προσκήνιο, ζυμώθηκε στον κόσμο και τελικά έγινε – πιστεύουμε – πλειοψηφική.
Η τελευταία όμως απόφαση θα μείνει κενή, χωρίς περιεχόμενο και θα εκθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν συνοδευτεί από τον πιο σκληρό, μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα. Αγώνα που δεν μπορεί να σταματήσει παρά μόνο με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής με φτηνό εισιτήριο και πλήρη δρομολόγια.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συρρίκνωσης ή και κατάργησης του ΤΕΙ Φλώρινας. Είναι η εξειδίκευση των κυβερνητικών σχεδιασμών στο χώρο της παιδείας με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε όλες τις βαθμίδες. Δεν επιθυμούν απλώς να περιορίσουν το κόστος αλλά κυρίως να διαμορφώσουν Σχολές – Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με όρους επιχείρησης, που θα εισάγουν ταξικούς διαχωρισμούς στην προσβασιμότητα σε αυτά.
Η πορεία αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε τις προθέσεις της. Όμως αστικά κόμματα, δήμοι, φορείς δεν αντέδρασαν. Ακόμα και οι σημερινές αντιδράσεις δεν συνδυάζονται με την κριτική στο μοντέλο της Τριτοβάθμιας Παιδείας που ετοιμάζουν.
Οι ίδιοι που ακολούθησαν την πολιτική της ίδρυσης σχολών παντού, χωρίς σχεδιασμό, με μόνο κριτήριο την δήθεν ενίσχυση μιας τοπικής κοινωνίας, οι ίδιοι ακολουθούν τώρα την πολιτική υποβάθμισης άλλοτε με τη βάση του 10 και άλλοτε με την ευθεία συρρίκνωση και κατάργηση σχολών
Η αντίδραση μας στο κλείσιμο του ΤΕΙ δεν περιορίζεται στο φόβο μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή. Ποτέ δεν δεχτήκαμε να αντιμετωπίζονται οι φοιτητές ως «πορτοφόλι» για ξόδεμα. Αντιδρούμε και απορρίπτουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην ίδια την ουσία τους.
Παλεύουμε για:
- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του λαού μας
- Να μη κλείσει καμία Σχολή – να εξασφαλιστούν άμεσα κονδύλια που εξασφαλίζουν τη λειτουργία τους και την ποιοτική παροχή σπουδών
- Επιδότηση ενοικίου. Δωρεάν στέγαση – σίτιση – αναλώσιμα
- Άμεση στελέχωση των σχολών με εξειδικευμένο προσωπικό με σταθερή σχέση εργασίας που θα προσφέρει σε βάθος χρόνου.
- Άμεσο σχεδιασμό της σύνδεσης του ΤΕΙ Φλώρινας με την αγροτική παραγωγή για την ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αντιμετώπιση του διατροφικού ζητήματος σε όφελος του λαού και όχι με γνώμονα τα κέρδη των πολυεθνικών και των διαμορφωμένων μονοπωλίων στο χώρο του τροφίμου
Δεν περισσεύει ώρα, δεν περισσεύει κανείς
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φλώρινας καλεί τον κάθε έναν, το ταξικό εργατικό κίνημα να μπει μπροστά στο μαζικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση.
Οι επιλογές για το ΤΕΙ Φλώρινας ή την σιδηροδρομική γραμμή δεν είναι αποκομμένα συμβάντα που οφείλονται σε κάποια υποτιθέμενη έχθρα του αθηνοκεντρικού κράτους προς τη Φλώρινα. Είναι κρίκοι της ίδιας ακριβώς πολιτικής, που συνθλίβει εργασιακά δικαιώματα, απολύει, κόβει μισθούς και συντάξεις, ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο, πετάει χιλιάδες στον Καιάδα της ανεργίας, συγχωνεύει σχολεία.
Τίποτα δεν θα πονέσει περισσότερο την κυβέρνηση, τίποτα δεν θα είναι αποτελεσματικότερο ώστε να κερδηθούν και οι τοπικές μάχες από το να χτυπήσουμε και εδώ στην Φλώρινα την συνολική πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ, που προωθείται και με την ανοχή της ΝΔ.
Ο λαός της Φλώρινας να ορθώσει το ανάστημά του. Να βγει στον δρόμο. Να ακυρώσει στη πράξη τις αντιλαϊκές επιλογές. Καλούμε σε ανυπακοή. Να κηρυχθεί και οργανωθεί απεργιακός αγώνας, συγκεντρώσεις, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε εργαζόμενο, να σπάσουμε τις ψεύτικες διαιρέσεις των κοινωνικών ομάδων και την προπαγάνδα του «όλοι ίδιοι είναι» που θέλουν να επιβάλουν για να εμποδίσουν τον λαό να οργανωθεί και να παλέψει.
Οι Επιτροπές Αγώνα του Δήμου να λειτουργήσουν άμεσα στην κατεύθυνση της συνολικής ρήξης με την κυβερνητική πολιτική. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε να καταλήξουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ και βαλβίδες εκτόνωσης.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε

13 σχόλια:

  1. Πολύ σωστα τα λεγόμενα.

    o καιρός έφτασε. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι επιτροπές αγωνα να οργανώσουν αμεσα κινητοποιήσεις και να κατέβουμε ολοι μαζί σαν μια γροθιά. Δεν χωρανε παραταξεις εδω.

    Κινητοποιήσεις για αποτέλεσμα και οχι για να πουμε απλα οτι καναμε κατι. Εχουμε την δυναμη στα χερια μας!

    Αλλιώς ας σωπάσει και ας ασχοληθεί με την λογοτεχνία.. αποχαιρετώντας καθε μερα ενα ενα τα παιδιά, τους νέους, τον κοσμο απο την Φλώρινα μας. Εκτος αν ειναι αυτος ο στοχος της συνολικης αντιμετωπισης της Φλωρινας και δεν το καταλάβαμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΙΔΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΗΚΟΥΜΕ.
    ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ!)ΚΑΙ Ο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ).
    ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. den kserw an eprepe to parapanw keimeno na xrwmatistei politika i oxi....gia mia fora epitelous as afisoume ta xrwmata kai as enwthoume oloi oi flwriniwtes gurw apo ena koino stoxo:ton mi apokleismo mias mikris akritikis eparxias apo tn upoloipi ellada....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή θα κατέβει το ΚΚΕ στη Φλώρινα με όλο μαζί το Φλωρινιώτικό λαό? Ή πάλι θα κάνει μόνο του παρέλαση? Μακάρι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με τους φίλους του τρένου να μαζικοποιήθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος θα ειναι μπροστά. ας ειναι το κκε, η νδ, οποιοσδήποτε. ουτε έχω κομματοφοβια. αρκεί να γίνει κάτι. Η Συσπειρωση τα λεει καλα. αλλά της δώσαμε μόνο 5% και εναν σύμβουλο.

    Μη κρυβόμαστε πίσω απο το δαχτυλό μας και για τους "φιλους" ε όχι και αχρωμάτιστοι!! Αλλά ούτε αυτό με πειράζει. ?με πειράζει όμως να μου λενε ότι πρέπει να πληρώσω λίγα ή πολλα σε μια εταιρεία του δημοσίου για κάτι που ειναι δικαίωμά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Φίλοι του Τρένου σίγουρα δεν είναι αχρωμάτιστοι! Ίσα-ίσα είναι έντονα πολύχρωμοι.

    Εγώ προσώπικά ως ένας εξ αυτών, δεν ξέρω "τί χρώματος είμαι." Αν όμως ξέρετε εσείς... Το σίγουρο είναι, πως ψάχνομαι και ταλαντεύομαι.

    Το ίδιο ξέρω και για αρκετούς από τους Φίλους. Ίσως αυτή η αναζήτηση και ο προβληματισμός με όλο αυτό το σύστημα των "μπογιατζίδων" να μας ένωσε πέρα από τον κοινό σκοπό, γιατί ούτε το τρένο ούτε και κανένα άλο πρόβλημα της Φλώρινας έχει χρώμα.

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τάσο μου εσύ ως ενεργός αριστερός θα έπρεπε να ήσουν ο πρώτος που θα έλεγες ότι και τα προβλήματα και οι λύσεις τους έχουν χρώμα (διαφορετικό). Δεν περίμενα μια τόσο απολιτικη προσέγγιση, ειδικά από εσένα ή την Άννα που μιλάει για παρελάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. για τον/την 3:04

    Η προσέγγιση του Τασου παραπάνω δεν ειναι απολιτικη αλλα α-κομματική. Παιδιά με ολο τον σεβασμο στην ιδεολογία του καθενός, πολιτικό ον δεν σημαίνει οτι ακολουθω πιστά την γραμμή κάποιου κόμματος. Ειδατε που μας οδηγησαν αυτα.

    Για μένα σημαίνει οτι "Σκέφτομαι, αντιδρώ και διαφοροποιούμαι οποτε χρειαστει και προτείνω."

    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε 3:04, μάλλον σε άλλον Τάσο αναφέρεσε. Τάσοι υπάρχουν πολλοι... και στους φίλους του τρένου.

    Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω πως ο Τάσος δεν έχει απολιτικη προσέγγιση άλλα ακομματική.

    Κάτι που εκφράζει κι έμενα και κάποιους γνωστούς μου, περιέγραψε πολύ εύστοχα ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στις ειδήσεις της ΝΕΤ:

    "εν πλήρη συγχύση αριστερός"

    Νέμεσις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαλαρά..

    και μετα τις δηλωσεις περι κομματικο-πολιτικοποίησης, στο δια ταύτα:

    Περιμένουμε τις προτάσεις της επιτροπής αγωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτές οι απολίτικες-ακομμάτιστες απόψεις (όπως θέλετε πείτε το) καταλήγουν η μόνη κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ανθρώπων να είναι ένα απλό αίτημα, όπως "θέλουμε τρένο" ή "θέλουμε ΤΕΙ". Αυτά όμως, αποκομμένα από τις αιτίες του προβλήματος και ένα γενικότερο πλαίσιο αιτημάτων δεν πρόκειται να οδηγησει πουθενά. Γιατί τι να το κάνεις να σου φέρουν τρένο, αν έχει 50 ευρώ εισιτήριο, ενώ θα έπρεπε να έχουμε φτηνές δημόσιες μεταφορές. Ή τι να το κάνεις να σου φέρνουν σχολές για να αφήνουν εδώ τα ωραία τους λεφτά οι φοιτητές, όταν και οι φλωρινιώτες φοιτητές αφήνουν τα ωραία τους λεφτά αλλού, ενώ η ίδρυση των σχολών θα έπρεπε να συνοδεύεται και από εστίες για τους φοιτητές, και φυσικά να εξασφαλίζει επαγγελματική αποκτάσταση, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτές οι απολίτικες-ακομμάτιστες (όπως θέλετε πείτε το) απόψεις, έχουν σαν αποτέλεσμα η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των ανθρώπων να είναι ένα απλό αίτημα όπως "θέλουμε τρένο" ή "θέλουμε ΤΕΙ". Αυτά όμως από μόνα τους δε λένε τίποτα, γιατί τι να το κάνεις να σου φέρουν τρένο αν έχει το εισιτήριο 50 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να έχουμε φθηνές, δημόσιες μεταφορές, ή τι να το κάνεις να σου φέρνουν σχολές για να αφήνουν οι φοιτητές τα ωραία τους τα λεφτά εδώ, όταν και οι φλωρινιώτες φοιτητές αφήνουν τα ωραία τους τα λεφτά αλλού,ενώ θα έπρεπε η ίδρυση σχολών να συνοδεύεται και από την ίδρυση εστίας, να εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση, σύμφωνα με τις ανάγκεςτης κοινωνίας και όχι της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.