Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΔΕΗ: Καλύπτει... ελλείμματα για να έχει λιγνίτη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σοβαρές ενστάσεις αλλά και σαφείς αιχμές εξέφρασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων Ε. Μπουζούλας για την απόφαση που ο ίδιος καταψήφισε σε σχέση με τα ορυχεία Αχλάδας στη Φλώρινα.
Τα ορυχεία έχουν οδηγηθεί σε κατάσταση αδυναμίας λόγω ταμειακού ελλείμματος με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις λιγνίτη και να έχει σταματήσει συνακόλουθα και η λειτουργία της μονάδας της Μελίτης στη Φλώρινα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. ετέθη ως θέμα στην ημερήσια διάταξη «η εξασφάλιση λειτουργίας του Ορυχείου Αχλάδας...». Ειδικότερα η εταιρεία κλήθηκε να αποφασίσει να παράσχει διευκολύνσεις αναλαμβάνοντας το ταμειακό έλλειμμα της προμηθεύτριας εταιρείας. Η απόφαση ελήφθη τελικώς κατά πλειοψηφία καθώς καταψήφισε ο κ. Μπουζούλας, προχωρώντας σε σημαντικές καταγγελίες και τονίζοντας ειδικότερα ότι δε νομιμοποιείται να ψηφίσει μια απόφαση του Δ.Σ. με την οποία η εταιρεία αναλαμβάνει την κάλυψη του ταμειακού ανοίγματος του προμηθευτή της.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουζούλας η απόφαση προβλέπει προκαταβολή 4 εκατ. ευρώ χωρίς να δοθεί εγγύηση και καταβολή άλλων 7 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπουζούλας αναφέρει μάλιστα ότι με βάση την παλαιότερη απόφαση του ΔΣ, ο προμηθευτής (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας) όφειλε να δώσει ισόποση εγγυητική τραπέζης, που όπως υποστηρίζει το μέλος του Δ.Σ. δε δόθηκε ποτέ.
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (ΔΑΚΕ) τονίζει ότι η ΔΕΗ δεν κάνει χρήση του δικαιώματος υποκατάστασης, δηλαδή σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση να αναλάβει τη λειτουργία του ορυχείου και την ομαλή τροφοδοσία της μονάδας Μελίτη της ΔΕΗ.
«Γιατί η ΔΕΗ δέχεται το συμψηφισμό των καταβολών με μελλοντικές παραδόσεις λιγνίτη, όταν οι ίδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται ότι μετά από 12 μήνες θα υπάρχει υστέρηση;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουζούλας.
Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ., λύση θα έδινε η επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης από τα ορυχεία Βεύης και Κλειδιού.

Τι υποστηρίζουν αυτοί που υπερψήφισαν
Υπέρ της απόφασης πάντως ψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που εκλέγεται με την ΠΑΣΚΕ, ο οποίος και υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη καθώς ο ΑΗΣ Μελίτης που τροφοδοτείται με λιγνίτη από τα εν λόγω ορυχεία είναι εκτός λειτουργίας. Τυπικά η μονάδα της Φλώρινας βρίσκεται σε συντήρηση που ήταν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2001, στην πραγματικότητα όμως η μονάδα είναι εκτός λόγω έλλειψης λιγνίτη. Καθώς η Μελίτη είναι ο πιο σύγχρονος και κερδοφόρος σταθμός της ΔΕΗ, τα διαφυγόντα κέρδη φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος αμφισβητεί τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΔΕΗ τον έλεγχο του ορυχείου της Αχλάδας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ. η ανάθεση του ορυχείου της Βεύης θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10-12 μήνες, ενώ το ορυχείο Κλειδί στην καλύτερη περίπτωση θα δώσει ποσότητες από το 2ο εξάμηνο του 2013.
Πάντως και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ εξέφρασε επιφυλάξεις (που δεν τις έχει κοινοποιήσει μέχρι στιγμής) ωστόσο υπερψήφισε την απόφαση σημειώνοντας ότι η μη κάλυψη – διευκόλυνση του ταμειακού ανοίγματος της εταιρείας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας θα σήμαινε ότι η μονάδα της Φλώρινας θα έμενε εκτός λειτουργίας αφού δεν θα υπήρχε λιγνίτης. Το ποσό των 7 εκατ. θα είναι προσαυξημένο από το ποσό που προκύπτει από το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού της ΔΕΗ ανά εξάμηνο και θα συμψηφίζεται με παραδόσεις λιγνίτη. Για το ποσό των 4 εκατ. που ήδη δόθηκε, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ τονίζει ότι ήδη τα 2 εκατ. έχουν αποδοθεί ενώ και για αυτό η ΔΕΗ κρατούσε ως εγγύηση διασφαλίσεις από τροφοδοσία παραδόσεις λιγνίτη του προμηθευτή για ενάμιση μήνα.

Πηγή: www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΤΡΩΝΕ ΟΛΟΙ...
    ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΕΙ ΟΛΟΥΣ... Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ...
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ..
    ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΟΛΟΙ ΣΑΣ...
    ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EXEIS APOLYTO DIKIO FILE TON 10.53. MONO AYTO SYMBAINEI ALLA KANEIS DEN TOUS KYNHGA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.