Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τα σενάρια για το πετρέλαιο θέρμανσης…

Σε επίπεδα που μπορεί ακόμη και να προσεγγίζουν το 1,5 ευρώ το λίτρο μπορεί να φτάσει το φθινόπωρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εφόσον ο σημερινός ΕΦΚ εξισωθεί με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης.
Μπορεί στο χθεσινό πακέτο μέτρων να μην περιγράφεται η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο με κίνησης ωστόσο συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί και συμφωνηθεί με την Τρόικα.
Τα σενάρια που εξετάζονται για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι δύο:
- Να εξισωθεί ο χαμηλός ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης (21 ευρώ/ χιλιόλιτρο σήμερα) στα επίπεδα του υψηλού ΕΦΚ του κίνησης (412 ευρώ/χιλιόλιτρο). Σε µια τέτοια περίπτωση το πετρέλαιο θα πωλείται 1,5 ευρώ/ λίτρο από 0,90 ευρώ, όσο κόστιζε τον Απρίλιο που έληξε η περίοδος διάθεσής του.
- Το δεύτερο σενάριο είναι ο ενιαίος ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης να διαμορφωθεί στα 340 ευρώ / χιλιόλιτρο. Σε µια τέτοια περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 1,30 ευρώ/λίτρο.
Σημειώνεται ότι ένα μέσο διαμέρισμα σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, καταναλώνει περίπου 1.800 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ετησίως. Με την τιμή του πετρελαίου στα 0,90 ευρώ, όπου είχε διαμορφωθεί στα τέλη Απριλίου, η δαπάνη για το πετρέλαιο ανερχόταν στα 1.600 ευρώ.
Αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει το 1,50 ευρώ, το σύνολο της δαπάνης θα αυξηθεί στα 2.700 ευρώ, ενώ αν ισχύσει το δεύτερο σενάριο και η τιμή του διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ, η δαπάνη του ίδιου διαμερίσματος θα ανέλθει στα 2.300 ευρώ περίπου.

Πηγή: energypress.gr

1 σχόλιο:

  1. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, άψογο επικοινωνιακά, όπως πάντα. Διαδίδουμε την είδηση της καταστροφής (βοηθάνε κι οι δικοί μας) φτιάχνουμε κλίμα, και έπειτα διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Δηλ., αν τελικά η τιμή είναι 1.00 έως 1.20 θα πανηγυρίζουμε γιατί γλυτώσαμε τα χειρότερα. Ντροπή σε όσους παίζουν (ή παίζετε) αυτό το παιχνίδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.