Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ημερίδα για τις διαδικασίες πιστοποίησης των φασολιών Πρεσπών

Στην κατάμεστη από παραγωγούς φασολιών αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου στον Λαιμό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου ημερίδα σχετικά με την πιστοποίηση του κατ’ εξοχήν προϊόντος της περιοχής.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το δήμο Πρεσπών, τους δύο τοπικούς Συνεταιρισμούς («Ο Πελεκάνος» και «Οι Πρέσπες») σε συνεργασία με της AGROCERT, τον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο διευθύνων σύμβουλός της AGROCERT Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν ο κύριος εισηγητής της Ημερίδας, ενώ μετά από αυτόν τοποθετήθηκαν φορείς και αγρότες στους οποίους έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση του δημάρχου Ορεστίδος Π. Κεπαπτσόγλου, ο οποίος ανέφερε αντίστοιχες προσπάθειες κατοχύρωσης της προέλευσης, τυποποίησης και πιστοποίησης των φασολιών Καστοριάς
Την ημερίδα είχε ανοίξει ο δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας, ο οποίος τόνισε:
«Όπως όλοι γνωρίζετε η καλλιέργεια των φασολιών αποτελεί – και θα αποτελεί και στο μέλλον – τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της Πρέσπας. Τα φασόλια μας είναι περίφημα για τη νοστιμιά τους, τη βραστερότητά τους και το γεγονός ότι παράγονται σε μια περιοχή που διατηρεί μοναδικές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές αξίες. Η ποιοτική τους υπεροχή σε σχέση με τα φασόλια άλλων περιοχών – και ειδικά άλλων χωρών – είναι αδιαμφισβήτητη και αυτό το γνωρίζετε όλοι πολύ καλά!
Η περιοχή μας, όπως και όλες οι αγροτικές περιοχές της χώρας, βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για τη γεωργική οικονομία, και γενικότερα για την οικονομία της υπαίθρου. Εκτός από τους γενικότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την ύφεση, βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις που αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από αυτές είναι και η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το πώς θα μας επηρεάσει.
Εμείς μπροστά σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις οφείλουμε να προστατέψουμε τα φασόλια μας, που ήδη φέρουν το χαρακτηρισμό του «Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης», και να φροντίσουμε ώστε αυτά να πωλούνται ως «φασόλια Πρεσπών» και όχι ως κάτι άλλο.
• Η κατοχύρωση της προέλευσης των φασολιών μας,
• η πιστοποίησή τους, και
• η επισήμανση των προϊόντων της Πρέσπας ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει καλά και να είναι σίγουρος για το τι αγοράζει,
αποτελούν μονόδρομο.
Ως Δήμος Πρεσπών καλούμαστε να προστατεύσουμε το κύριο προϊόν μας και για αυτό το λόγο οργανώσαμε την αποψινή ενημερωτική ημερίδα. Από την άλλη πλευρά, μετά από έντονες προσπάθειες και συντονισμένες κινήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς, εξασφαλίσαμε την πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση της μελέτης και του έργου για τη μετατροπή του αρδευτικού δικτύου του κάμπου της Πρέσπας σε σύστημα με στάγδην άρδευση. Εκτός από τα ξεκάθαρα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, πιστεύουμε ότι με την πραγματοποίησή του:
- θα μειωθεί το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας,
- θα αυξηθεί η παραγωγή, και συνεπώς
- θα στηριχθεί το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.