Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σύσκεψη στο δήμο Αμυνταίου για την πολιτική προστασία

Στο Δημαρχείο Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την πρόληψη και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, συμμετείχαν αιρετοί και στελέχη του Δήμου Αμυνταίου, καθώς και εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της 9ης Ταξιαρχίας Φλώρινας, της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας και του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η υλοποίηση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού βλάστησης, η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για καταστολή δασικών πυρκαγιών, ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο και τα μέτρα ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου ενημέρωσε του συμμετέχοντες για τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Αμυνταίου σχετικά με την αποκατάσταση χωματερών που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της χωματερής Λεχόβου και έπονται οι χωματερές Αετού και Νυμφαίου. Εκτός τούτου είναι σε εξέλιξη διαδικασία για τον ορισμό χώρων ρίψης μπαζών. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών θα αποκλειστούν οι παλιές χωματερές, ως εστίες πυρκαγιών, γεγονός σύνηθες κατά το παρελθόν.
Εκτός αυτών ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αντιπυρική προστασία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Για άλλη μια φορά το βάρος της αντιπυρικής προστασίας πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των προβλημάτων χωρίς πόρους, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς προσωπικό. Από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι αδύνατο να γίνει καθαρισμός στα περιαστικά δάση με το υφιστάμενο προσωπικό. Βρισκόμαστε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και η διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα και το απαραίτητο προσωπικό για να γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αντιπυρική προστασία.
Το όλο πρόβλημα χρειάζεται σοβαρότητα στην αντιμετώπισή του, καθώς δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν προγράμματα απασχόλησης στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και ενώ έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος να είμαστε ακόμη στην αναμονή. Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για την αντιμετώπιση του συνόλου των αναγκών. Όμως, λίγα γραμμάρια πρόληψης είναι σημαντικότερα από πολλά κιλά καταστολής. Ελάχιστοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι σήμερα, θα μπορούσαν να προλάβουν μία μεγάλη καταστροφή.
Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε με την ενημέρωση των συνδημοτών μας και με προληπτικές ενέργειες να μετριάσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης πυρκαγιών στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου. Ταυτοχρόνως, θα υπάρξει μέριμνα για την κατά το δυνατό καλύτερη ετοιμότητα και συντονισμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών».
Οι συμμετέχοντες από την πλευρά τους κατέθεσαν ότι απαιτείται εγρήγορση όλων προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη θερινή περίοδο και η κάθε υπηρεσία θα προσπαθήσει να συμβάλει τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.