Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ερώτηση Αντωνιάδη για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις» κατέθεσε ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστό πως λόγω της επιβολής των capital controls η ελληνική οικονομία έχει «γονατίσει». Εξαιτίας τους, η Ελλάδα έχασε 6 μονάδες στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και πλέον βρίσκεται σε καλύτερη θέση μόνο από χώρες όπως η Ουκρανία και η Βενεζουέλα.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, κλείνουν η μία μετά την άλλη. Με την πρώτη οικονομική δυσκολία και την καθυστέρηση πληρωμής μιας οφειλής, μπλοκάρονται άμεσα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του επαγγελματία, με αποτέλεσμα και να θέλει να μην μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του, ενώ τα πανωτόκια που συσσωρεύονται τον οδηγούν σε βέβαιο οικονομικό θάνατο.
Στην πραγματικότητα, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Επομένως, η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και τελικά στο κλείσιμό της.
Κύριε υπουργέ, σε κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις σας έχετε τοποθετηθεί υπέρ της θέσπισης ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (κάτι που σήμερα ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους), ώστε να λυθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το προαναφερθέν πρόβλημα.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σκοπεύετε και πότε να θεσμοθετήσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό (που συνδέεται με ηλεκτρονικές πληρωμές) των επιχειρήσεων που χρωστούν στο δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

6 σχόλια:

  1. Γιατί ο ερωτησάκιας δεν βγάζει πρόγραμμα ,με την ερώτηση της ημέρας;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συνεχείς ερωτήσεις του ερωτησάκια, αποδεικνύουν ότι δεν ασχολειται σοβαρά με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΕΡΩΤΉΣΕΩΝ......
    ΟΥΣΊΑ ΜΗΔΈΝ.....
    ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΌΜΕΝΗ ΕΡΏΤΗΣΗ
    ΘΑ ΈΧΕΙ ΠΟΛΎ ΓΈΛΙΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εσυ για καποιο λογο γραφεις συνεχεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τι ζόρι τραβάς;;; Άσε τον κόσμο να γράφει ότι θέλει και στην τελική κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για την γνώμη σου. Σίγουρα θα είσαι τσιράκι του ερωτησάκια ή από τους άσχετους του γραφείου του.

      Διαγραφή
  5. Πόσο σου αρέσει να επαναλαμβάνεις την έκφραση "ερωτησάκιας"? Πρέπει να έχεις μεγάλη εμπάθεια με τις ερωτήσεις που κάνει ο Αντωνιάδης. Σταμάτα... Δεν βαρέθηκες να γράφεις τα ίδια και τα ίδια?? Ο κόσμος καταλαβαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.