Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Παγωμένες ελπίδες των επιχειρήσεων

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Δεδομένης της οικονομικής κατάρρευσης, οι επιχειρήσεις έστρεψαν τα βλέμματα τους στις ημέρες των εορτών (Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς κ.ά.), με την πιθανότητα ότι θα ισορροπήσει έστω και λίγο το 1/3 των επιχειρήσεων από το αλαλούμ της παγωμένης αγοράς και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ηλεκτρικό, θέρμανση κ.ά.) καθώς τα θεωρούν αστείρευτη πηγή επένδυσης.
Άλλες πάλι ποντάρουν στον τουρισμό γιατί ενισχύει την τοπική οικονομία (ξενοδοχειακές μονάδες, θέρετρα, χιονοδρομικά κ.λ.π). Βέβαια οι καταναλωτές - πελάτες και οι απόψεις τους διίστανται και αυτό ακούγεται λογικό καθ' ότι οι ανάγκες τους προσαρμόζονται σύμφωνα με το πορτοφόλι τους. Όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα το 70% των Ελληνικών οικογενειών έκαναν αρκετές περικοπές ακόμη και στο καθημερινό τραπέζι και εστιάζουν πλέον στη λίστα με τα απαραίτητα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προκειμένου οι επιχειρήσεις να έχουν τζίρο μείωσαν τιμές, έκαναν προσφορές, παρείχαν εκπτωτικά κουπόνια κ.α., παρόλα αυτά η κίνηση παρέμεινε μουδιασμένη, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες οι καταναλωτές δίνουν έμφαση στη τιμή και όχι στην ποιότητα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων της χώρας μας το ποσοστό πτώσης αγγίζει το 30% σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα και αυτό μεταφράζεται ως αποτυχία κέρδους. Τα γεγονότα προμηνύουν ότι 25.000 λουκέτα θα ασφαλίσουν πολλές επιχειρήσεις μετά τις γιορτές, κατάσταση δυστυχώς μη ανατρέψιμη.
Οι επόμενοι μήνες είναι αρκετά κρίσιμοι σε ότι αφορά την συγκρατημένη συμπεριφορά των καταναλωτών και θα χρειαστεί να επιστρατευτεί η υπομονή πολλών επιχειρηματιών και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την σωτηρία τους, με project, business plan, μελέτες, επενδύσεις, σύμβουλους επιχειρήσεων, καινοτομικά προϊόντα, κ.λ.π. Αν όμως συνεχιστεί ο καταιγισμός λουκέτων τότε το "μάννα εξ ουρανού" δε θα μπορέσει να τους επιβιβάσει όλους σε μια κιβωτό… αρκετές ήδη πνίγηκαν στα χρέη και άλλες κολυμπάν στο ξέφωτο… Ώς πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.