Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Εξασφαλίστηκε προκαταβολή 28 εκ. ευρώ για το έργο της τηλεθέρμανσης

Με κύριο θέμα την τηλεθέρμανση, ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας πως η ΔΕΥΑΦ κατάφερε και πήρε τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 την προκαταβολή του ποσού των 28.000.000,00€, απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου.
Παράλληλα, ο κ. Βοσκόπουλος τόνισε πως η τηλεθέρμανση, με την έναρξη λειτουργίας της, θα καλύψει 2.500 κτίσματα, το σύνολο δηλαδή των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης. Επίσης, υπογράμμισε πως για τους εναλλάκτες που θα τοποθετηθούν στις οικίες δε θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, καθώς έχει προβλεφθεί ποσό περίπου 9 εκ. ευρώ για την αγορά τους, ενώ αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και στον προϋπολογισμό όλων των υποέργων.
Αναλυτικά, ο κ. Βοσκόπουλος είπε:
«Ο παλιός ο χρόνος έφυγε με πολύ θετικά στοιχεία για τη Φλώρινα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, στις 5 το απόγευμα, καταφέραμε να μεταφερθούν από την Τράπεζα Ελλάδος στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου έχουμε το λογαριασμό μας, τα 28.000.000,00€ ως προκαταβολή για την τηλεθέρμανση. Ανοίξαμε στην Τράπεζα Πειραιώς λογαριασμό, γιατί ήταν η μοναδική τράπεζα, η οποία μας έδωσε εγγυητική επιστολή 28.000.000,00€, όπως απαιτούσε και η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου.
Καταβάλλαμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, για να πάρουμε την εγγυητική επιστολή, διότι τέλη του έτους καμία τράπεζα δε σου δίνει εγγυητική επιστολή τέτοιου ύψους. Και μάλιστα θα έλεγα, ότι για ένα τόσο μεγάλο ποσό, δε θα μας έδιναν εγγυητική επιστολή σε καμία χρονική στιγμή. Καταφέραμε και την πήραμε μετά από προσωπικές παρεμβάσεις μας στον Πρόεδρο της Τράπεζας, στους Διοικητές και τους Γενικούς της Διευθυντές και οφείλω στη συνέντευξη αυτή να ευχαριστήσω την Τράπεζα Πειραιώς, διότι με την εγγυητική που μας έδωσε, το όραμά μας ξεκινάει να υλοποιείται. Ξεκινάει το έργο της τηλεθέρμανσης, διότι ήδη έχουμε στα χέρια μας 28.000.000,00€.
Τι σημαίνει το ποσό αυτό; Το έργο όπως γνωρίζετε έχει προϋπολογισμό 70.000.000,00€ συν 16.000.000,00€ ΦΠΑ. Από τα 70.000.000,00€ το 80% θα πληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό κράτος που αντιστοιχεί στο ποσό των 56.000.000,00€. Από τα 56.000.000,00€ το 50% είναι τα 28.000.000,00€ που πήραμε ως προκαταβολή. Τα υπόλοιπα 14.000.000,00€ έως τα 70.000.000,00€ είναι η ιδία συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ.
Είμαστε πλέον στην αναμονή της προέγκρισης της προκήρυξης του μεγάλου έργου, το οποίο είναι οι αγωγοί μεταφοράς του ατμού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και οι διανομές που θα γίνουν μέσα στο δίκτυο της πόλης. Αυτό το έργο έχει ένα κόστος 56.000.000,00€. Τα υπόλοιπα 14.000.000,00€ αντιστοιχούν σε υποέργα.
Τα υποέργα αυτά είναι:
Προμήθειες
• Προμήθεια Αντλητικών Συγκροτημάτων
• Προμήθεια Λεβήτων
• Προμήθεια Θερμικών Υποσταθμών
Σύνολο Προμηθειών 14.673.383,40€ με το ΦΠΑ

Μετασκευές ΔΕΗ
Σύνολο Μετασκευών ΔΕΗ 4.674.000,00€ με το ΦΠΑ

Υποστηρικτικά Έργα
Αγορά Οικοπέδων
• Αρχαιολογικές και σωστικές εργασίες
• Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου
• Διαδικασίες Δημοσιοποίησης
• Απαλλοτριώσεις-οδεύσεις δουλείας
• Διελεύσεις Δικτύου ΟΣΕ
• Δαπάνες Υδρεύσεως, Ηλεκτροδοτήσεως, Επικοινωνιών
Σύνολο Υποστηρικτών Έργων 3.119.725,37€ με το ΦΠΑ

Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ
Άμεσα θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση, αφού μιλάμε για ένα διεθνή διαγωνισμό, που πρέπει να διαρκέσει 52 μέρες και αφού υπογραφούν οι συμβάσεις, θα εξεταστούν οι ενστάσεις. Πιστεύουμε ότι θα μας πάρει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Έχοντας εξασφαλισμένα τα χρήματα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από πολλές εργοληπτικές εταιρίες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς ήδη έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Η έκπτωση περιμένουμε να είναι μεγάλη, οπότε τα χρήματα τα οποία θα απαιτηθούν και από εμάς ως ίδια συμμετοχή θα είναι πολύ λιγότερα και από αυτά τα οποία έχουμε υπολογίσει.
Ήδη, έχουμε την έγκριση από το Παρακαταθηκών και Δανείων για ένα δάνειο 3.000.000,00€ το οποίο έχουμε ζητήσει και ήδη έχω τις υποσχέσεις από το Υπουργείο ότι σε περίπτωση που χρειαστούμε και άλλα χρήματα θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν πολύ χαμηλότοκο δανεισμό με τη στήριξη του Υπουργείου και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αλλά και από το πρόγραμμα Jessica το οποίο τρέχει αυτή τη στιγμή».

ΤΑ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΣΧΟΛΙΑ
Απαντώντας σε διάφορα σχόλια τα οποία ακούγονται για το έργο και τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, ο κ. Δήμαρχος είπε:
«Οφείλω να δώσω κάποιες απαντήσεις σε διάφορα σχόλια τα οποία ακούγονται.
1ον: Η τηλεθέρμανση καλύπτει όλη την πόλη, όλο το σχέδιο πόλεως. Οι επεκτάσεις του Αγίου Γεωργίου είναι εκτός του έργου, γιατί είναι εκτός σχεδίου.
Η τηλεθέρμανση θα ξεκινήσει σε όλη την πόλη ταυτόχρονα και όχι μόνο σε κεντρικούς δρόμους, όπως λανθασμένα ακούγεται. Για το δίκτυο διανομής του έργου, έχουμε προβλέψει στη δημοπράτησή του τέσσερα με πέντε διαφορετικά συνεργεία. Ένα θα ξεκινήσει από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου, ένα από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, ένα από το τσιφλίκι, ένα από τον κύκλο. Θα έχουμε και άλλα δύο συνεργεία τα οποία θα κατασκευάσουν τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς, δηλαδή από το εργοστάσιο της ΔΕΗ μέχρι το κεντρικό λεβητοστάσιο της ΔΕΥΑΦ πίσω από το βιολογικό καθαρισμό.
Με τη διευκρίνηση αυτή, βλέπουμε καθαρά ότι το έργο της τηλεθέρμανσης θα γίνει σε όλη την πόλη.
2ον: Ακούγεται επίσης, κακοπροαίρετα, ότι πήραμε τα 28.000.000,00€ αλλά για τους εναλλάκτες θα πληρώσουμε 5.000,00€ για τη σύνδεσή τους. Είναι ψέμα, καθώς στα 70.000.000,00€, υπάρχει και ένα έργο που λέγεται προμήθεια θερμικών υποσταθμών, με προϋπολογισμό 8.883.580,00€, που είναι οι εναλλάκτες. Αυτό το έργο καλύπτει όλους τους εναλλάκτες, που θα μπουν σε όλα τα σπίτια, οπότε δε θα πληρώσει κανένας την τοποθέτηση του εναλλάκτη. Δεν ισχύει το ίδιο με αυτό που ίσχυε στο Φιλώτα και στο Αμύνταιο. Στη μελέτη με το ποσό αυτό, έχουμε καλύψει και το κόστος των εναλλακτών, στο οποίο συμφώνησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής ο κ. Βοσκόπουλος είπε ότι το έργο πρέπει να είναι έτοιμο και να δοθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2015. Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο οφείλει μέσα σε δύο χρόνια, όχι μόνο να ολοκληρώσει το έργο μέχρι την ημερομηνία αυτή, αλλά και το έργο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Ακολούθως, ο κ. δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε δε σας ανησυχεί το γεγονός ότι θα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός και ότι είναι πιθανό να υπάρξουν ενστάσεις;
Απάντηση: Μας ανησυχούν πάρα πολλά σχετικά με το έργο, όμως ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Έτσι, όπως έχει ετοιμαστεί η προκήρυξη του έργου, έχει πολλές ασφαλιστικές δικλίδες, οπότε δε θα υπάρξει πρόβλημα. Επίσης, πιστεύουμε ότι και οι εταιρείες δε θα δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα τόσο σημαντικό έργο.
Ερώτηση: Μας είπατε κ. Δήμαρχε ότι θα υπάρξει μια σημαντική έκπτωση για το έργο. Τελικά την έκπτωση αυτή ποιος την καρπούται;
Απάντηση: Όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη έκπτωση, τότε μειώνονται αναλογικά όλες οι συμμετοχές ανά φορέα. Αν, για παράδειγμα, έχουμε μια έκπτωση 50%, τότε τα χρήματα τα οποία θα πάρουμε από τις δημόσιες επενδύσεις θα καλύψουν όλο το έργο και από εμάς θα απαιτηθούν επίσης τα μισά. Δεν υπάρχουν χρήματα που να περισσεύουν.
Εμείς έχουμε εξασφαλίσει όλες τις πιστώσεις. Πρέπει να σας πω για την ιστορία, ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί επί Υπουργίας κ. Σουφλιά. Η κα Μπιρμπίλη έβγαλε μια απόφαση ένταξης του έργου, η οποία δεν ήταν νόμιμη, γιατί δεν είχε σταλεί ο φάκελος στις Βρυξέλλες. Μετά από δικές μας ενέργειες, καταφέραμε πριν από τρεις μήνες περίπου να έχουμε την τελική έγκριση του έργου και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις 11 Δεκεμβρίου 2012, είχαμε και την έγκριση από την Ελλάδα. Αυτό το πετύχαμε με μεγάλες πιέσεις, προς κάθε κατεύθυνση. Από τις 11 Δεκεμβρίου και μετά καταφέραμε σε μια μέρα να κάνουμε όλες τις συνεδριάσεις και στις 31 Δεκεμβρίου να πάρουμε την προκαταβολή των 28.000.000,00€.
Δε σας κρύβω ότι δέχτηκα συγχαρητήρια από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, διότι, όπως μου είπαν ήταν κατόρθωμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να είμαστε έτοιμοι.
Καταφέραμε το ακατόρθωτο. Και όχι μόνο καταφέραμε το ακατόρθωτο, αλλά πήραμε και τα χρήματα στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΦ.
Ερώτηση: Είπατε κ. Δήμαρχε ότι θα υπάρχουν πολλές εργολαβίες. Αυτό πώς το βλέπετε;
Απάντηση: Θα υπάρχουν τέσσερα με πέντε εργοτάξια στην πόλη της Φλώρινας του ιδίου εργολάβου. Για ένα έργο τέτοιου μεγέθους υπό κανονικές συνθήκες, θα χρειάζονταν 8 με 10 χρόνια κι εμείς έχουμε μόνο 3 χρόνια. Και αν αφαιρέσουμε και τους χειμώνες, ούτε δύο χρόνια. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Για το λόγο αυτό ετοιμάσαμε ένα χρονοδιάγραμμα και βάλαμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του αναδόχου, για την υλοποίηση του έργου.
Είπαμε ότι ο ανάδοχος θα έχει τέσσερα με πέντε εργοτάξια στην πόλη της Φλώρινας και όχι μόνο ένα, και άλλα δύο για τη μεταφορά του κεντρικού αγωγού.
Ερώτηση: Η ιδία συμμετοχή είναι διασφαλισμένη;
Απάντηση: Η ίδια συμμετοχή προέρχεται από τα 3.000.000,00€ δάνειο που πήραμε από το Παρακαταθηκών και από τα χρήματα του Τοπικού Πόρου, τα οποία θα δοθούν στη ΔΕΥΑΦ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για την ιδία συμμετοχή της.
Όπως έχω αναφέρει ξανά, θα κάνουμε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου από το ποσό του Τοπικού Πόρου θα αφαιρέσουμε μόνο την τεχνική στήριξη της ΑΝΦΛΩ και το υπόλοιπο ποσό θα πάει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΥΑΦ.
Αν χρειαστεί, με τις υποσχέσεις των Υπουργών, θα πάρουμε και χαμηλότοκο δάνειο.
Ερώτηση: Σε άλλες τράπεζες απευθυνθήκατε;
Απάντηση: Απευθυνθήκαμε σε όλες τις τράπεζες, μας απάντησαν αρνητικά μόνο δύο τράπεζες και οι υπόλοιπες δεν απάντησαν. Υπήρχε αδυναμία τους, για να ανταπεξέλθουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στις απαιτήσεις μας.
Ερώτηση: Είχατε πει σε παλαιότερη συνέντευξή σας ότι θα καλυφθούν 2.500 νοικοκυριά. Ισχύει ακόμα αυτό;
Απάντηση: Όλη η πόλη, εντός σχεδίου έχει 2.500 κτίρια και θα τα καλύψουμε όλα. Προχωρούμε επίσης και στην επικαιροποίηση της μελέτης της τηλεθέρμανσης της Μελίτης.
Επίσης, αφού ξεκινήσει το έργο, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια επιπλέον μελέτη για να καλύψουμε και το ΔΑΚ και την περιοχή του Πανεπιστημίου.
Αφού ξεκινήσει το έργο θα ξεκινήσουμε τη μελέτη για την επέκταση του έργου και σε ενδεχόμενη επέκταση του σχεδίου πόλεως. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.
Ερώτηση: Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα υπάρξει πρόβλημα με το έργο;
Απάντηση: Όχι. Το έργο είναι διασφαλισμένο και θα είναι στις υποχρεώσεις που θα μεταβιβαστούν.
Ερώτηση: Τι τιμολόγια θα έχουμε στην τηλεθέρμανση; Θα ακολουθήσουμε την ίδια τιμολογιακή πολιτική με την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη;
Απάντηση: Θα κρατήσουμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε τα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης.
Ερώτηση: Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρώην Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου σε ερώτησή μου εάν η ΔΕΥΑΦ για την αγορά της έκτασης αυτής των 20 στρεμμάτων για την κατασκευή της δεξαμενής και του αντλιοστασίου έχει πληρώσει την έκταση αυτή σε άτομο που δεν ήταν ιδιοκτήτης και ο Δήμος τώρα θα αναγκαστεί να αγοράσει και πάλι την έκταση αυτή, ο κ. Παπαναστασίου μας είπε ότι το ακούει για πρώτη φορά και ότι όλα έγιναν νομότυπα και με τη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει. Τι ακριβώς συμβαίνει, μπορείτε να μας πείτε;
Απάντηση: Πρέπει να πούμε ότι υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με την αγορά του οικοπέδου. Αγοράστηκε ένα αγροτεμάχιο από μια κυρία που είναι στον Καναδά και η οποία είπε ότι είναι δικό της. Στο τέλος όμως, προέκυψε ότι το τεμάχιο αυτό ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, οπότε προχωρήσαμε στην επαναγορά του οικοπέδου αυτού, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Ήδη, ξεκινήσαμε μια δικαστική διαδικασία, προκειμένου να μας επιστραφούν τα χρήματα τα οποία πήρε η κυρία αυτή.
Ερώτηση: Οι μελέτες έγιναν από την ΑΝΚΟ;
Απάντηση: Ναι, από την ΑΝΚΟ.
Ερώτηση: Αυτό που ακούγεται ότι αν δεν γίνει η δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ, δε θα αποδώσει το έργο, ισχύει;
Απάντηση: Αυτό είναι λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.