Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ένα επίκαιρο επιστημονικό βιβλίο από τον Φλωρινιώτη Στέλιο Μαυρίδη

Ο συντοπίτης μας Στέλιος Μαυρίδης του Δήμου (τ. Διευθυντή Δασών Φλώρινας) και της Φρειδερίκης Σολάκη, Δικηγόρος, Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΘ, έχει εκδώσει το παρακάτω επίκαιρο επιστημονικό βιβλίο:

Τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας στην οικοδόμηση της ευρωζώνης. Η περίπτωση της Ελλάδος

Μια επίκαιρη ανάλυση του δικαίου της Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών μελών, της δημιουργίας και εξέλιξης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας μας, της σύναψης του Μνημονίου και των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης


Περιγραφή

Τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποτελούν τους δείκτες με βάση τους οποίους συμφωνήθηκε και αποφασίστηκε να ελέγχεται εάν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους να επιδεικνύουν δημοσιονομική πειθαρχία.
Πολλά είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή των εν λόγω κριτηρίων στην πράξη και την τήρησή τους από τα κράτη μέλη. Η περίπτωση της Ελλάδας αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τα θέματα αυτά και αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η χώρα όσο και η Ένωση στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η βαθύτερη κατανόηση των προκλήσεων που ανακύπτουν, καθώς και η διατύπωση σκέψεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους.
Στο βιβλίο αναλύονται οι διατάξεις του δικαίου της Ένωσης {πρωτογενούς και παράγωγου (όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης)} που επιβάλλουν την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας από τα κράτη μέλη και καθορίζουν τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εξετάζεται η οικονομία και ειδικότερα η δημιουργία και εξέλιξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Ελλάδας κατά την περίοδο 1981-1994 και την περίοδο 1994-2000, που οδήγησε τη χώρα στην ένταξη στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ. Ακολουθεί η ανάλυση της περιόδου μετά την ένταξη στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ και της επέμβασης της Ένωσης στην οικονομική διαχείριση της χώρας, με βασικά σημεία τη θέση της χώρας σε "επιτήρηση" το καλοκαίρι του 2004, και την άνοιξη του 2009, και αποκορύφωμα τη σύναψη του "Μνημονίου" το 2010, μετά την κρίση χρέους που ξέσπασε στη χώρα.
Τέλος, αναλύονται οι δύο νέοι θεσμοί που γεννήθηκαν από την ελληνική κρίση, ήτοι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα ζητήματα που πραγματεύεται η μελέτη, η οποία καλύπτει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, έχουν έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα, όχι μόνο νομικό, αλλά και χρηματοοικονομικό.

Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε., 2011

ISBN 978-960-445-781-6
Σελ.: ΧΧΙΙ+379
Τιμή € 36,00

3 σχόλια:

  1. Einai timi mas na uparxoun tetoioi epistimones stin Florina
    Katapliktiko kai polu katatopistiko!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο Στέλιο. Ενας παλιός καθηγητής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτους τους νεους ανθρωπους χρειαζεται ο τοπος μας...ενα μεγαλο μπραβο και να μη σταματησεις εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.