Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Greenpeace: Νέα στοιχεία για το κόστος του λιγνίτη σε ανθρώπινες ζωές

Δύο μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση για νέες υπερβάσεις ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία, η Greenpeace αποκαλύπτει ότι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από... τη λιγνιτική ρύπανση, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων, η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 160 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «Οι 7 πληγές της Ελλάδας» της Greenpeace, στην οποία εκτιμάται το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος της ρύπανσης από τους 7 λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας μας.
Στην απάντηση μας, καταθέσαμε τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση της επικαιροποιημένης μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και παράλληλα ζητήσαμε να μάθουμε τα κατάλληλα μέτρα που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει προκειμένου να:
- αποκατασταθούν οι επιπτώσεις και να αποζημιωθεί η τοπική κοινωνία από την επί δεκαετίες λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.
- ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο
- προωθηθούν εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση, οικοτουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κα), που σήμερα βρίσκονται σε τέλμα εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Η Greenpeace ζητάει την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, που αποδεικνύεται ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης, και τη στροφή σε 100% καθαρή ενέργεια που δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δεν απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: greenpeace.org

2 σχόλια:

  1. Παντελής Σολάκης23 Μαρτίου 2012 στις 8:24 π.μ.

    Εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν τα παραπάνω προβλήματα, έχουμε και την ραδιενέργεια της τέφρας που είναι πολύ πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Επίσης τα σωματίδια επικάθονται στα χωράφια και επιβαρύνουν όλη την αλυσίδα διατροφής και το χειρότερο είναι που τα σωματίδια κάτω από 10 μ μπαίνουν κατευθείαν στο αίμα δια μέσου των κυψελίδων των πνευμόνων μας, με αποτέλεσμα να βουλώνουν τις αρτηρίες μας και να δημιουργούνται τα καρδιοεγκεφαλικά (που είναι στα ύψη). Τέλος οι τσιμεντοβιομηχανίες παίρνουν την τέφρα σχεδόν τσάμπα και την πουλάνε πανάκριβα ως τσιμέντο το οποίο μπαίνει στα σπίτια μας με αποτέλεσμα να έχουμε στα σπίτια μας μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενέργειας και προκαλούνται λευχαιμίες. Αυτά ποιος τα πληρώνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι μιλάνε για Μελίτη 2 Αμύνταιο 2 Πτολεμαϊδα 5

    Σ αυτό το κ..κράτος δεν υπάρχει κανείς με ανοιχτό μυαλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.