Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή προς την ΕΣΑμεΑ για την τύχη του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας

Είναι υποχρέωσή μου να σας αναφέρω με λύπη και απογοήτευση όλα τα σενάρια που διαδραματίστηκαν εντός ολίγων ημερών για την τύχη του ΚΕΚΥΚ ΑμεΑ Φλώρινας εν όψει του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Την μια φορά αναφέρετε η συγχώνευση του ΚΕΚΥΚ ΑμεΑ Φλώρινας με το ΚΑΚΥΑμεΑ της Καστοριάς. Ένα δεύτερο σενάριο θέλει να έχει αυτόνομο το ΚΕΚΥΚ ΑμεΑ Φλώρινας και προσαρτά σε αυτό της Καστοριάς το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Έδεσσας κλπ…
Σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής διοίκησης του ΚΕΚΥΚ ΑμεΑ Φλώρινας, την 15η Σεπτεμβρίου 2011 όπου και πληροφορηθήκαμε για την τύχη του κέντρου απαξιώνοντας κάθε σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τα άτομα με αναπηρία με την μετονομασία του σε μονάδα φυσικής αποκατάστασης και ως συνέχεια την ένταξη του στο Γενικό Νοσοκομείο της Φλώρινας με ότι αυτό συνεπάγετε.
Το πιο εγκληματικό είναι ότι ο σκοπός του κέντρου με την νέα του μορφή έρχεται και απαξιώνει τον αρχικό σκοπό για τον οποίο και ιδρύθηκε (και λειτουργούσε έστω και με πολλές αδυναμίες), όπως αυτόν της υποστήριξης –εκπ/σης- επαγγελματικής κατάρτισης και με απώτερο στόχο την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ (εξου και η επωνυμία του).
Με λίγα λόγια Καταργεί το ΚΕΚΥΚΑμεΑ και φτιάχνει ένα άλλο ΚΑΦΚΑ σαν αυτό του Αμυνταίου. Αφήνει από έξω όλα τα άτομα με αναπηρία όπως άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, προβλήματα όρασης και κώφωσης, αισθητηριακές διαταραχές πλην της ομάδας αυτής που θα εξυπηρετεί με βάση το νέο σκοπό λειτουργίας του (παρέχοντας ιατρική αποκατάσταση-νοσηλεία σε ασθενείς με νευρολογικές,κυκλοφορικές και άλλες παθήσεις) δίνοντας έτσι την χαριστική βολή του επανα-εγκλεισμού των ΑμεΑ στα σπίτια τους μετά από αγώνα ετών την ιδίων των Αμεα και των οικογενειών τους σε μια προκαταλλειμένη Φλώρινα.
Η ειρωνεία όμως είναι ότι ενώ επί σειρά ετών γινόταν πόλεμος μετά δυσκολίας μεταξύ πολιτικών-κοινωνικών φορέων και πολιτών για να λειτουργήσει το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου και να εξυπηρετηθούν πραγματικά οι ανάγκες των πολιτών με ειδικές παθήσεις, μέσα από ένα ειδικό επιστημονικό υποστηρικτικό πλαίσιο εντός του νομού και χωρίς να καταφεύγουν στα αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης των μεγάλων αστικών πόλεων (Θεσ/νίκη-Αθήνα) με ότι αυτό συνεπάγετε για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, φαντασθείτε τον μικρό αυτό ακριτικό-παραμεθώριο νομό της Φλώρινας όπου για να διανύσεις μια απόσταση από τη μία άκρη έως την άλλη χρειάζονται μόνο 20 λεπτά της ώρας να έχει ΔΥΟ ΚΑΦΚΑ και σε άλλη πόλη ούτε ένα. «Ούτε στο Σικάγο να βρισκόμαστε!»
Τελικά μιλούμε για συμμάζεμα της οικονομίας ή για μία Φλώρινα όπου όλος ο πληθυσμός της χρίζει της ιατρικής και φυσικής αποκατάστασης από δύο ομοειδείς και πολυδάπανες μονάδες;
Την ίδια στιγμή που η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλές ελλείψεις και προβλήματα για τις ΣΜΕΑΕ του νομού μας και συνεχίζουμε να κρατούμε τα παιδιά με αναπηρία εκτός εκπ/σης περιμένοντας την τοποθέτηση εκπ/κων, την στιγμή που για την πιστοποίηση της αναπηρίας θα πρέπει να μεταβαίνουμε στην Κοζάνη με όλες τις δυσκολίες, την στιγμή που η ανεργία και η οικονομική κρίση μαστίζει περισσότερο τα ΑμεΑ και τις οικογένειές αυτών, την στιγμή που ο ερχόμενος χειμώνας μας θέλει όσους εργάζονται, να εργάζονται μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης και οι υπόλοιποι να κρυώνουν, και ενώ η χώρα μας λαμβάνει μέτρα έν όψη της οικονομικής κρίσης γιατί αυτός είναι και ο τελικός στόχος της περιβόητης συγχώνευσης έρχεται και βάζει σε ένα τσουβάλι όλα τα αγαθά χωρίς να λάβει υπόψη της την γνώμη και τις ανάγκες των πολιτών με αναπηρία αποφασίζοντας για αυτούς χωρίς αυτούς, καταπατώντας το δικαίωμα της αξιοπρέπειας.
Την ώρα που φαντάζει η χώρα μας ενόψει της οικονομικής κρίσης περήφανη φτιάχνοντας special Olympics, την ίδια στιγμή δείχνει στα παιδιά της με αναπηρία το δρόμο προς το ΝΕΟ ΚΑΙΑΔΑ.

Σιδηροπούλου Αγνή
Μέλος της Επιτροπής Διοίκησης του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.