Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ευχές Βαρθολομαίου στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας

Να συσπειρωθούν όλοι γύρω από την Εκκλησία και την Ορθόδοξη κληρονομιά του Γένους μας, προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στα Γρεβενά.
Στην μικρασιατική καταγωγή του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Αιμιλιανού Γρεβενών εστίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του, από το δήμαρχο της πόλης των Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, παρουσία και των τοπικών αρχών, στο χωριό Μυρσίνη, τονίζοντας ταυτοχρόνως και την ιδιαίτερη βαρύτητα του προσκυνήματος στην ιστορική μονή της Τραπεζούντας, την Παναγία Σουμελά.
Με αφορμή την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι, όπου η 25χρονη Χριστίνα Κυριακίδου έπαιξε με την ποντιακή λύρα δύο παραδοσιακά (το ένα για την Παναγία Σουμελά) τραγούδια, ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε «τα δύο ιστορικά προσκυνήματα, πέρυσι και φέτος τον Αύγουστο» στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε να είναι ο πρώτος Πατριάρχης μέσα στους δεκαέξι αυτούς αιώνες, που το επισκέφθηκε και τέλεσε εκεί τη Θεία Λειτουργία και πρόσθεσε: «Με τη Χάριν του Θεού και της Παναγίας αυτό το προσκύνημα, κατά τη δοθείσαν άδεια θα επαναλαμβάνεται, ανελλιπώς, κάθε χρόνο» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε τας αρχάς της Τουρκίας διότι από πέρυσι μας δίνουν αυτή την άδεια να λειτουργήσουμε ύστερα από εννέα σχεδόν δεκαετίες, σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι με την ιστορία των δεκαέξι αιώνων».
Ο Πατριάρχης χαριτολογώντας, ανέφερε ότι το άκουσμα της λύρας του θύμισε τον «λυράρη της Τραπεζούντας» με τα «πελώρια μουστάκια», που κάθε χρόνο τους υποδέχεται στο ανέβασμα του προσκυνήματος, δίνοντας "χρώμα" στους εορτασμούς. Πρόσθεσε, ότι πληροφορήθηκε ότι η νεαρή λυράρης συμμετείχε πέρυσι στο προσκύνημα και κάλεσε και άλλους κατοίκους, ιδιαίτερα τους ποντιακής καταγωγής να κάνουν το ίδιο, του χρόνου. Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι στη συνοδεία του μετέχει ο μητροπολίτης Ικονίου, απ’ όπου καταγόταν ο Αιμιλιανός Γρεβενών «της επαρχίας εκείνης που έδωσε στην εκκλησία και στο Γένος έναν ηρωϊκόν ιεράρχη, έναν αλησμόνητο εθνομάρτυρα» καθώς και ο μητροπολίτης Μιλήτου και άλλοι ιεράρχες από το Φανάρι.
«Να διδαχθούμε από την εν γένει στάση της ζωής του και το θυσιαστικό του παράδειγμα» υπογράμμισε αναφερόμενος στον εθνομάρτυρα Αιμιλιανό, ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης. «Απολαύσαμε τα αισθήματα σας, φιλοξενίας, σεβασμού, αγάπης προς τη μητέρα εκκλησία, τις περιποιήσεις σας» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την πατριαρχική «ευαρέσκεια» και τις ευχές του σε όλο το λαό της Δ. Μακεδονίας, καλώντας τους να ξανασυναντηθούν «στο Φανάρι, ή στην Παναγία Σουμελά».


Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.