Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Βοσκόπουλος: «Η τηλεθέρμανση πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το 2015»

Σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της τηλεθέρμανσης ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στο έργο αυτό είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις, για τις οποίες σας είχα ενημερώσει κατά το προηγούμενο διάστημα. Αποκορύφωμα των καθυστερήσεων ήταν η μη υποβολή φακέλου από το Υπουργείο στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, για να καθορίσει το ποσοστό συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή του έργου.
Κινηθήκαμε με την ΔΕΥΑΦ με γρήγορους ρυθμούς, για να καλύψουμε τους χρόνους και να μην απενταχθεί ένα σημαντικό έργο για την τοπική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2011, μας ενημερώνει με έγγραφο του το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), ότι υποβλήθηκε ο φάκελος στη Γ.Δ. Ανταγωνισμού για το έργο της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας.
Μάλιστα στο έγγραφο τους αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα μας ενημερώσουν και για τον αριθμό κοινοποίησης που θα λάβει ο φάκελος.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, η συνεργασία μας με την αναπτυξιακή, την περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία είναι εξαιρετική και συνεχής».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο δήμαρχος τόνισε πως το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο από το χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ανέφερε πως η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΦ δεν μπορεί να είναι από ενίσχυση του δήμου, ούτε από ευρωπαϊκά προγράμματα (Θησέας κ.ά.), αλλά πρέπει να είναι αποκλειστικά από πόρους της ΔΕΥΑΦ ή από δάνεια. «Για να καλύψουμε την ίδια συμμετοχή, έχουμε καταλήξει ότι ως δήμος θα κάνουμε 3 εκατομμύρια δάνειο και για το υπόλοιπο ποσό θα έχουμε μια εγγύηση από τη ΔΕΗ Α.Ε. ότι τα χρήματα τα οποία δικαιούμαστε από τον τοπικό πόρο θα χρησιμοποιηθούν για την τηλεθέρμανση» σημείωσε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε η διευθύντρια της Δ.Ε.Υ.Α.Φ., Ερμιόνη Αβραμοπούλου, που υπογράμμισε: «Είναι ένα έργο το οποίο κατατέθηκε πλήρως ώριμα με όλες τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης στο ΥΠΕΚΑ και ευελπιστούσαμε ότι θα έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα, όμως δεν μας θλίβει το γεγονός ότι ξεκινάμε ξανά από την αρχή γιατί αυτό έχει πολύ καλές προϋποθέσεις γιατί πλέον πάμε στους εταίρους, καταθέτουμε την ετοιμότητα, την ωριμότητα, την αναγκαιότητα και τη σημαντικότητα του έργου για την περιοχή.
Θα πιεστούμε γι' αυτό το έργο καθώς το χρονοδιάγραμμα του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένο, αλλά η τηλεθέρμανση σημαίνει πλεόνασμα καταναλωτή, περιβαλλοντική παρέμβαση, μείωση των ρύπων, θ' απασχολήσει εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας και δεν θ' αποτελεί ένα σοβαρό βραχνά για το πως θα ζεσταθεί ο Φλωρινιώτης.
Το έργο στο σύνολό του κοστίζει 86.427.108,77 ευρώ, 70.458.305,37 ευρώ αποτελεί το φυσικό αντικείμενο και 15.968.803,40 είναι το Φ.Π.Α. το οποίο δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και θα πρέπει να το βρει η ΔΕΥΑΦ προκειμένου να συμμετέχει και να καλύψει όλες τις δαπάνες του έργου.
Το ποσοστό συγχρηματοδότησης που ζητείται από την Ευρώπη με συμμετοχή και της Ελλάδας ανέρχεται στο ποσοστό του 80,43%, αναλυόμενο ως εξής: 69,90% Ευρωπαϊκούς Πόρους και 10,54% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η ΔΕΥΑΦ σ' αυτή τη συμμετοχή μπαίνει με 19,57% από ταμειακούς πόρους και δάνεια.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης, δήλωσε πως «αρχικά υπήρχε η άποψη ότι θα έπρεπε το ποσοστό επιδότησης να είναι χαμηλότερο από αυτό που προαναφέρθηκε, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τη δημοτική αρχή, θα οδηγούσε σε μεγάλες δυσκολίες και ίσως σε ακύρωση του έργου.
Έγινε μια τεράστια προσπάθεια και κατορθώσαμε μέσω της μελέτης κόστους οφέλους να φτάσουμε στο ποσοστό το οποίο γίνεται πλέον αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ίσως είναι αυτή τη στιγμή το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης δημόσιας δαπάνης που πετυχαίνεται για έργα τηλεθέρμανσης στη χώρα μας.
Παράλληλα, υπάρχει και το αναπτυξιακό σκέλος του έργου κατά το οποίο θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής, θα δημιουργήσει και μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αλλά και νέα επαγγέλματα (συντηρητές κ.λ.), ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το θερμό νερό που θα επιστρέφει από την πόλη προς το εργοστάσιο, 75 βαθμών κελσίου, με υλοποίηση επενδύσεων θερμοκηπίων, ξηραντήριων καλαμποκιού κ.λ.
Πέρα λοιπόν από την κοινωνική χρησιμότητα με τη χαμηλότερη τιμή στον πολίτη, το καθαρό περιβάλλον και πολλά άλλα, δίνει και μια αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Τέλος, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΝ.ΦΛΩ. Ζέτα Ρίζου, συνεχάρη όλους όσοι κατάφεραν αυτό το θετικό αποτέλεσμα για την πορεία του έργου, προσθέτοντας ότι η ΑΝ.ΦΛΩ. είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του δήμου, της ΔΕΥΑΦ και της ΑΝ.ΚΟ.

1 σχόλιο:

  1. Γιατί βρε Ερμίονη πας και χώνεσαι ανάμεσα; Μη το χαλάς το πλάνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.