Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΜΕ Φλώρινας: «τίποτα για το μαθητή, τίποτα για το δημόσιο σχολείο».

Πιστή στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναστέλλει τη λειτουργία ή αποψιλώνει και υποβαθμίζει δομές και θεσμούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επί σειρά ετών συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη στήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών.
Οι 700 περίπου πρότυπες Σχολικές Βιβλιοθήκες σ' όλη την Ελλάδα που για έντεκα χρόνια λειτουργούσαν, κλείνουν.
Οι Σχολικές Δραστηριότητες (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας και Πολιτιστικά), θεσμός που από το 1992 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα προσέλκυσε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς, περιορίζονται σημαντικά. Από τα 64 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υπήρχαν μέχρι πέρυσι, έκλεισαν τα 10 και συγχωνεύτηκαν κάποια άλλα, με αποτέλεσμα φέτος να λειτουργούν 42
Οι δομές του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού καταργούνται στην πράξη. Αρχικά καταργήθηκαν τα ΓΡΑΣΥ, φέτος άδειασαν από εκπαιδευτικούς τα ΓΡΑΣΕΠ και υπολειτουργούν ορισμένα ΚΕΣΥΠ (ένα άτομο ανά διεύθυνση).
Κατάργησε 1.000 σχολεία την περσινή χρονιά και σχεδιάζει την κατάργηση και άλλων. Κατάργησε την ΠΔΣ, την ενισχυτική διδασκαλία και τα αθλητικά σχολεία. Υποβάθμισε τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Καταργεί τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο λύκειο, την πολιτική αγωγή, την πληροφορική κ.λπ. που είναι απαραίτητα για τη μορφωτική συγκρότηση των νέων.
Υποβαθμίζει τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μειώνοντας στο ελάχιστο τους μόνιμους και με εμπειρία εκπαιδευτικούς σε αυτά, προσλαμβάνοντας ωρομίσθιους με «μπλοκάκι».
Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, δομή που λειτουργεί από το 2000 και έχει σαν έργο τη ψυχοκοινωνική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
Όλα τα παραπάνω περικόπτονται βάναυσα στη λογική να μειωθούν οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και να μειωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα μεγάλα κενά που παρουσιάζονται το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει ψαλιδίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το σχολικό έτος 2011-12 βρίσκει το δημόσιο σχολείο «φτωχότερο» από ποτέ. Το περιβόητο σύνθημα της κ. Διαμαντοπούλου «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» γρήγορα εγκαταλείφθηκε και περάσαμε στην εποχή του μνημονιακού «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ», «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ».

1 σχόλιο:

  1. Ναι, αλλά έχουμε "ψηφιακό σχολείο", και πλέον οι μαθητές μας διαβάζουν από DVD.
    Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!

    Γ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.