Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ταξιδιώτες που δεν λιμνάζουν

Το καλοκαίρι μπορεί να έχει συνδεθεί με τη θάλασσα, αλλά κάποιοι προτιμούν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε μια από τις πανέμορφες ελληνικές λίμνες.
Ο 34χρονος Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομικός-επιχειρηματικός σύμβουλος, αποφάσισε φέτος με τη σύζυγό του να μην κάνουν διακοπές στη θάλασσα, αλλά στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα (βρίσκονται σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη), που απέχουν περίπου 30 χλμ. από τη Φλώρινα και λιγότερο από 15 χλμ. από την κωμόπολη Αμύνταιο, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και επέστρεψε στα 26 του μετά τις σπουδές του.
«Είναι τόσα που μπορείς να κάνεις στη λίμνη: κωπηλασία, κανό, βαρκάδα αλλά και ποδηλασία και πεζοπορία περιμετρικά της λίμνης. Και βέβαια η θάλασσα δεν συγκρίνεται με το φυσικό τοπίο της λίμνης. Στη λίμνη συνυπάρχεις και είσαι κομμάτι της φύσης, βλέπεις τα βουνά, ελάφια, αγριογούρουνα, λαγούς, πέρδικες, χήνες, πάπιες».
Ο ορνιθολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας θα πει ότι «στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη έχουν καταγραφεί 167 είδη πουλιών την τελευταία δεκαετία, η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο της Ε.Ε. Natura 2000 ως ζώνη ειδικής προστασίας για τη διατήρηση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας. Εκεί ζει και η βαλτόπαπια, που είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος, και ο πορφυροτσικνιάς, που είναι ένα σπάνιο είδος ερωδιού. Η περιοχή γενικότερα παρουσιάζει μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον• στο χωριό Αγραπιδιά, κοντά στο Σκλήθρο, βρίσκεται το καταφύγιο των λύκων, ενώ έξω από το Νυμφαίο βρίσκεται το καταφύγιο των αρκούδων».

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.