Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΝΔ: Με μεγάλη καθυστέρηση ο ΕΛΓΑ ενέκρινε το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Γραμματέας Αγροτικού κ. Γεώργιος Καρασμάνης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας 2011, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Με μεγάλη καθυστέρηση - έχουν παρέλθει ήδη οι πρώτοι επτά (7) μήνες του έτους - ο ΕΛΓΑ ενέκρινε το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του 2011 για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες.
Μετά τις πομπώδεις δηλώσεις των πολιτικών ηγεσιών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περί 100.000.000 € για το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας με την ένταξή του στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και .... «άλλα τοιαύτα», το ΔΣ του ΕΛΓΑ ενέκρινε - με τη μέχρι σήμερα γνωστή και δοκιμασμένη διαδικασία του ΕΛΓΑ - το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας έτους 2011, συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 €.
Σχετικά όμως με το συγκεκριμένο ποσό των 10.000.000 € και τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για το 2011, τίθεται το εξής ερώτημα. Το ποσό αυτό που προβλέπεται για το πρόγραμμα, θα είναι πέραν του ποσού που προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ισόποσων υποχρεώσεων της ενεργητικής προστασίας του 2011; Στο ερώτημα αυτό οφείλεται απάντηση.
Εμείς αντιλαμβανόμαστε την όλη διαδικασία. Το πρόγραμμα αυτό κατ’ ουσία θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί εντός του 2012, θα αφορά σε «πληρωμές» που θα γίνουν το 2012 και ως εκ τούτου θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του 2012, στον οποίο και τελικώς θα εγγραφεί το αντίστοιχο ποσό. Απλώς η «διατύπωση» αυτή είναι συνέπεια της εμμονής των διοικούντων να μην αποδέχονται λύσεις και πρακτικές που προϋπήρχαν και «λειτουργούσαν» δίχως κανένα πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση - έστω και μετά από παλινωδίες - η συνέχιση των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας μέσω της επιχορήγησης από τον ΕΛΓΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει, όμως, παράλληλα να εφαρμόζονται και οι άλλες διαδικασίες και υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες κατέστησαν τα προγράμματα αυτά αφενός πετυχημένα και αφετέρου της απολύτου αποδοχής του αγροτικού κόσμου.
Πέραν των ανωτέρω, για να συνεχισθεί η ανοδική πορεία των προγραμμάτων αυτών και να ξαναποκτήσουν την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου, πρέπει ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί άμεσα στις τρέχουσες υποχρεώσεις του σχετικά με τις «παραλαβές» των μέσων ενεργητικής προστασίας και την καταβολή της επιχορήγησης στους δικαιούχους. Οι κάθε μορφής καθυστερήσεις, που άρχισαν να παρατηρούνται εδώ και ενάμιση χρόνο, πρέπει να τερματισθούν και να καταστεί ομαλή η «ροή» των προγραμμάτων.
Τέλος, σημειώνουμε ότι εμείς έγκαιρα είχαμε επισημάνει την ανάγκη της συνέχισης των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας μέσω της επιχορήγησης από τον ΕΛΓΑ και της άμεσης ανταπόκρισης του Οργανισμού στις τρέχουσες υποχρεώσεις των προγραμμάτων 2009 και 2010. Στον αντίποδα ο υπουργός και η πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ - με ανακριβή πολλές φορές στοιχεία - προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια διαφορετική σε σχέση με την πραγματικότητα κατάσταση. Αναμένουμε πλέον να μην συνεχιστεί η πολιτική, που εφαρμόστηκε στο τελευταίο διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.