Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2011»

Λίγοι οι καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Κώστας Καζάκος, ο Κώστας Τσιάνος, ο Γιώργος Χρονάς, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Σοφία Σπυράτου, ο για πρώτη φορά ερχόμενος στα μέρη μας ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, αλλά κυρίως ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης που είναι αυτός που είπε: «η Φλώρινα και οι Πρέσπες δικαιούνται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα να έρχονται εδώ οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς. Γιατί στα δύσκολα χρόνια τους καλλιτέχνες, ποτέ δεν μας ξεχάσατε. Και γιατί εδώ το μέρος πυροβολάει Ελλάδα. Πυροβολάει Βυζάντιο. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη»
• Ένα κορυφαίο πνευματικό γεγονός θα γίνει στις 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στο υπέροχο μακεδονίτικο αρχοντικό του Εξάρχου. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα είναι η γέφυρα που θα ενώσει τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας και της ποίησης…
• Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ίσως ένας από τους λίγους που ο τίτλος «αδιάφθορος» θα του έπεφτε λίγος, έρχεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ και θα διαβάσει αποσπάσματα από το εξαίσιο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Μαρία Νεφέλη».Μαζί του θα απαγγείλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.
• Ο Κώστας Καζάκος, μυημένος στην μαγεία των «Πρεσπών», θα κοσμήσει την εκδήλωση της Φλώρινας διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
• Ο Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει κι αυτός το αριστούργημα του περιούσιου Σκιαθίτη λογοτέχνη «Όνειρο στο Κύμα».
Αυτές είναι ξεχωριστές στιγμές για την ιστορία της σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα.
• Ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «Δυτικά της Λύπης», «Τα Ελεγεία της Οξώπορτας» και το «Εκ του πλησίον».
• Ο Σπύρος Παπαδόπουλος δημιουργός της κορυφαίας ψυχαγωγικής εκπομπής της ΕΡΤ «Στην Υγειά μας» φυλάει την έκπληξή του για να την καταθέσει ερχόμενος πρώτη φορά στο Φεστιβάλ.
Όμως αυτή η όμορφη βραδιά θα έχει και άρωμα Φλώρινας. Αριστούχοι απόφοιτοι του Ωδείου θα παίξουν στα ιντερμέδια και η χορωδία θα ψάλλει τραγούδια του Εθνικού ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.
Σηματωρός και κήρυκας στην έναρξη της εκδήλωσης θα είναι ένας δικός μας, από τον Πολυπόταμο. Ο Παντελής Στόικος. Ο καλύτερος χάλκινος της Ελλάδας σήμερα. Ο Στόικος που έχει συνδυάσει τον άραχνο ήχο των ντόπιων τραγουδιών του χωριού του Πολυποτάμου με ευρωπαϊκές και αμερικανικές ώριμες και χωνεμένες μέσα του επιρροές. Τρεις δικοί μας καλλιτέχνες θα πάρουν τις φετινές υποτροφίες.
Η όλη βραδιά θα είναι δεμένη όπως πάντα υπό την σκηνοθετική επίβλεψη της Σοφίας Σπυράτου. Που τόσο αγάπη τρέφει για τον τόπο μας και ήταν κορυφαία στον χορό αυτών που ήθελαν να ‘ρθουν μόνο και μόνο για να ‘χει συνέχεια ο θεσμός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ
Ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Άγιο Αχίλλειο

Το Σάββατο 27 Αυγούστου ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο «αγανακτισμένος», έρχεται στις Πρέσπες και για πρώτη φορά στον Άγιο Αχίλλειο σαν παλιός ερωτευμένος. Και αυτός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να γίνει η γιορτή στο νησάκι. Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εκείνο που συνεπήρε τον χειμώνα Αθηναίους και Αθηναίες.. Μαζί με τέσσερις μουσικούς και δύο-τρία στελέχη από την «Σπείρα Σπείρα» που τον συνόδευαν στις εξαίρετες παραστάσεις. 

5 σχόλια:

  1. TA ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ
    ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ Σ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΡΗΜΗ ΚΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε. ΠΩΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΜΑΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΔΙΚΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ
    ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΤΡΕΠΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΙΚΡΟΧΟΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες έχουμε πολλές αντιδράσεις φλωρινιωτών για τα Πρέσπεια.. λέει ο ένας λέει ο άλλος.. Όταν μια εκδήλωση γίνεται υπό τέτοιο βάρος αντιδράσεων.. καλύτερα να καταργηθεί. Έτσι κι αλλιώς ούτε διασκέδαση προσφέρει η εκδήλωση.. ούτε βοηθάει ουσιαστικά από οικονομικής άποψης τον τόπο. Με μια νύχτα κρατήσεων σε δωμάτια της περιοχής ούτε το ρεύμα δεν πληρώνουν οι Πρεσπιώτες. Και όλα γίνονται τσατ-πατ.. Σε λίγες ώρες όλα στήνονται και μετά από λίγο όλα ξεστήνονται. Το μόνο που μένει είναι τα σκουπίδια των επισκεπτών. Μάλλον πρέπει να καταργηθεί η όλη διοργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ετσι που τα παρουσιαζεις φιλε ανωνυμε 8.48 πμ να παμε να σκαψουμε τον ταφο μας και να περιμενουμε την ωρα μας. παν μετρον αριστον ελεγαν οι προγονοι μας λιγος πολιτισμος δεν βλαπτει και φυσικα και λιγη διασκεδαση κατα την
    γνωμη σου να μην γινουν ξανα πρεσπεια .ΚΡΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. na ta stamatisoun ftanei pia. arketa mas douleyoun.politismos einai ayta;;;;;;;;;;;;;;
    ante na mathoun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 1:52.. βλέπω ότι είσαι διορατικότατος.. μη ξεχάσεις να πας και στα Πρέσπεια.. για λίγη διασκέδαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.