Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στ. Κωνσταντινίδης: «Τι πρέπει να γίνει; Να πάρουμε τα όπλα;»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Στάθης Κωνσταντινίδης, με αναφορές σε θέματα γενικής πολιτικής, αλλά και ειδικότερα τοπικού ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικά μάλιστα τόνισε πως «είμαι διατεθειμένος για τα πάντα, να φτάσω ακόμα και στα άκρα και με κάθε κόστος. Σε ότι αποφασίζει η Φλώρινα είμαι μπροστάρης. Στην πρώτη γραμμή».
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Εκτιμώ πως το 2012 θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που μας βασανίζει για την πορεία της χώρας. Δεν πάει άλλο. Η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει επιτέλους τι επιδιώκει και πως θα πορευθεί. Δυστυχώς έπρεπε να φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης για να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν απαιτεί, απλά και μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά χρειάζεται θωράκιση έναντι των αγορών, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα και κερδοσκοπικά εις βάρος των εθνικών οικονομιών και κατά συνέπεια εις βάρος του ευρώ. Η άποψη αυτή, που συνοδεύεται από την πεποίθηση, ότι πρέπει να τονωθεί η πραγματική οικονομία, άρα η ανάπτυξη, είναι κυρίαρχη στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους. Δεν αρκεί όμως. Πρέπει να γίνει κοινός στόχος των κυβερνήσεων και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας η Γερμανία θα καθορίσει τις εξελίξεις. Όσο η Μέρκελ συνεχίζει να οχυρώνεται πίσω από τις αναποτελεσματικές πολιτικές, που στοχεύουν μόνο στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, το παιχνίδι για την Ευρώπη χάνεται. Γι’ αυτό λέω πως το 2012 θα είναι καθοριστικό. Χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Η Ευρώπη ή θα διαλυθεί ή θα προχωρήσει με την απαιτούμενη τόλμη για να μείνει ενωμένη και να ενδυναμωθεί.
Ο Αντώνης Σαμαράς, δυστυχώς, δικαιώθηκε. Από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής. Λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέχτηκε ομαδικά πυρά από τα Μ.Μ.Ε. και αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά από τους Ευρωπαίους παράγοντες. Σήμερα όλοι αυτοί ανέκρουσαν πρύμναν και έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως. Ακούμε τον Μπεγλίτη, τον Χρυσοχοίδη και ένα σωρό ακόμα τυφλά όργανα της έξωθεν και άνευ αντίστασης επιβαλλόμενης οικονομικής πολιτικής και δεν πιστεύουμε στα αυτιά μας.
Στις 7 Ιουλίου του 2010 ο Αντώνης Σαμαράς τόνιζε:
Επιβάλλεται να γίνει διάκριση μεταξύ διαρθρωτικού και κυκλικού ελλείμματος.
• Αυτό που ονομάζουμε «διαρθρωτικό» είναι το γνωστό έλλειμμα που οφείλεται στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και ασκεί μόνιμη επίδραση στα δημοσιονομικά μας. Χαρακτηριστικά αίτια του διαρθρωτικού ελλείμματος: υπερδιογκωμένο δημόσιο, σπατάλες του κράτους, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία κλπ.
• Το «κυκλικό», όμως, έλλειμμα οφείλεται στον οικονομικό κύκλο και μπορεί να μηδενιστεί μόνο με την αντιμετώπισή του, δηλαδή με την εξουδετέρωση της ύφεσης.
Όταν έχουμε ύφεση το κυκλικό έλλειμμα μεγαλώνει, από υστέρηση εσόδων, διόγκωση επιδομάτων ανεργίας κλπ. Προσωπικά χρησιμοποιώ άλλον όρο. Αυτό που γίνεται μοιάζει με την αρίδα που δεν σταματά και πάει όλο πιο βαθιά
Όταν στεγνώνει η αγορά, πέφτουν οι τζίροι, πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα, δηλαδή έχουμε βαθιά ύφεση, τότε πέφτουν και τα φορολογικά έσοδα του κράτους, και αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας. Έτσι τελικά αυξάνεται το έλλειμμα. Κι αυτό είναι το «κυκλικό έλλειμμα», που οφείλεται στην ύφεση.
Αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας και μειώθηκαν τα έσοδα επειδή κατατέθηκαν 200.000 πινακίδες.
Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στο 23% και μειώθηκαν τα έσοδα γιατί μειώθηκε ταυτόχρονα η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών από τη δραματική συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και την επιβολή άγριας φορολογίας.
Αυξήθηκαν οι φόροι στα καύσιμα και μειώθηκαν τα έσοδα γιατί ελαττώθηκε η κίνηση των αυτοκινήτων και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.
Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση μετά από τρία στάδια χωρίς να υπάρξει αντίδραση:
- Οικονομική κρίση
- Κρίση δανεισμού
- Κρίση χρέους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το φιάσκο του μνημονίου, οδηγήθηκε με αποκλειστική του ευθύνη και στο φιάσκο του δημοψηφίσματος. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο είχε αρχίσει. Ακόμα και την ύστατη ώρα έκανε κάθε προσπάθεια για να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του. Θόλωσε το μυαλό του, δεν ξέρω τι να πω και πρότεινε ακόμα και την Έλσα Παπαδημητρίου για πρωθυπουργό.
Τελικώς οδηγηθήκαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ξεκαθαρίζω λοιπόν το εξής: Αυτή η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν δεσμεύονται μόνο σε αυτά που συμφωνήθηκαν. Άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Εμείς εμμένουμε σε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής και για όσα έχουμε πει σας ανέφερα ότι δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Πιστεύω προσωπικά στις καθαρές λύσεις, τις οποίες θα δώσει ο Ελληνικός λαός. Όσο ποιο γρήγορα τόσο καλύτερα.
Από αυτές τις εκλογές θα κριθούν πολλά. Όποια τελικά κυβέρνηση και εάν προκύψει πρέπει ταυτόχρονα να δεσμευτεί και για την κάθαρση του δημοσίου βίου με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος και της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μια πολύ ουσιαστική πρόταση. Αναφέρθηκε στο πόθεν έσχες των υπουργών και βουλευτών από το 1974 μέχρι σήμερα. Εγώ πάω παραπέρα και έχω προτείνει αρμοδίως την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους όσους κατείχαν ή κατέχουν δημόσιες θέσεις. Είτε αιρετοί, είτε διορισμένοι στον κρατικό μηχανισμό. Όλα στο φως για όλους. Ο πολίτης δικαιούται να μάθει. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να εφαρμοστεί το αυθεντικό πόθεν έσχες.
Όχι, τι έχεις αλλά από πού το έχεις, πως το απέκτησες.
Η εφαρμογή του πόθεν έσχες, όπως γίνεται, είναι φαρσοκωμωδία. Είναι κοροϊδία.
Τρία είναι τα βασικά σημεία των απαιτούμενων αλλαγών.
Α. Πόθεν έσχες από την πρώτη στιγμή για όσους συμπεριληφθούν ακόμα και για πρώτη φορά σε ψηφοδέλτια εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών και για όσους διορίζονται από τις κυβερνήσεις σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Έτσι οι πολίτες θα γνωρίζουν ποιους ψηφίζουν και θα μπορούν να συγκρίνουν κάθε χρόνο τις όποιες μεταβολές. Παράλληλα θα αποκλείονται των υποψηφιοτήτων όσοι δε μπορούν να δικαιολογήσουν, συγκριτικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα, την περιουσιακή τους κατάσταση.
Β. Πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος της διαδρομής του χρήματος. Αν δηλαδή δικαιολογείται, σύμφωνα με το εισόδημα, η αύξηση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, ομολόγων κ.α.) και στην αντίθετη περίπτωση, αν παρατηρείται π.χ. μεγάλη μείωση καταθέσεων, που πήγαν τα χρήματα αυτά. Γιατί υπάρχουν περσινές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης με τραπεζικές καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ, οι οποίες φέτος έπεσαν κάτω από 100.000 ευρώ. Αν τα λεφτά αυτά πήγαν σε τράπεζες του εξωτερικού πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας.
Γ. Άμεσες και δρακόντειες ποινές, μέχρι τη φυλάκιση και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, για τους παρανομούντες. Γιατί πρέπει και η ατιμωρησία να πάψει και τα λεφτά να επιστρέφονται.
Επιπροσθέτως ο ισχύων νόμος για παραγραφή αδικημάτων πολιτικών μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι σκάνδαλο. Μεταξύ υποτίθεται ίσων, οι πολιτικοί είναι πιο ίσοι. Προτείνω την άμεση κατάργηση του για την αποκατάσταση της ισονομίας. Η Βουλή έχει μετατραπεί με αυτόν το νόμο σε άσυλο ατιμωρησίας και σε καθαρτήριο παράνομων πράξεων. Και δεν είναι μόνο αυτά. Από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε. Ο Τσουκάτος ομολόγησε ότι μετέφερε ένα εκατομμύριο ευρώ από τη siemens στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Μαντέλης ομολόγησε ότι κατατέθηκαν από την ίδια εταιρεία στο λογαριασμό του 250.000 μάρκα. Και οι δύο κάνουν αμέριμνοι τις βόλτες τους. Και ο Τσοχατζόπουλος αντί να κρύβεται κάνει από πάνω και το λιοντάρι. Και ας υπάρχουν Έλληνες που δεν έχουν σήμερα να βάλουν πετρέλαιο και να πληρώσουν το ηλεκτρικό. Στο βαρέλι της ξεφτίλας πρέπει να μπει πάτος. Διαφορετικά τσάμπα μιλάμε.

Τοπικά θέματα
Δημοπρατήθηκαν τον τελευταίο μήνα τα έργα του φράγματος της Τριανταφυλλιάς και του δρόμου Φλώρινας - Νίκης. Για το πρώτο θέλω να πω ότι αποδεικνύει γιατί είναι η ντροπή η διαδικασία εκτέλεσης των δημοσίων έργων. Και το έργο δεν παραδόθηκε και οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι. Για το δεύτερο ομολογώ ότι κάθε έργο μπορεί και έχει θετικό αντίκτυπο όμως αν δεν γίνει ο δρόμος Φλώρινας – Πτολεμαίδας, τότε κάνουμε μια τρύπα στο νερό στο ζήτημα της σύνδεσης με την Εγνατία Οδό.
Το πρόβλημα της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει με κάθε τρόπο σε όλους τους αρμοδίους. Έφτασα στο σημείο να καταθέτω στη Βουλή τα κλιματολογικά στοιχεία της Ε.Μ.Υ. για τη Φλώρινα για να αποδείξω τα αυταπόδεικτα. Τοπικό ιστολόγιο μας πληροφορεί ότι κατέχουμε φέτος την πανευρωπαϊκή πρωτιά για τη πιο χαμηλή θερμοκρασία. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Να πάρουμε τα όπλα; Ξαναλέω ότι είμαι διατεθειμένος για τα πάντα, να φτάσω ακόμα και στα άκρα και με κάθε κόστος. Σε ότι αποφασίζει η Φλώρινα είμαι μπροστάρης. Στην πρώτη γραμμή.
Το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και στη Φλώρινα ισοδυναμεί με έγκλημα. Ο ΑΗΣ Μελίτης κόστισε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ πριν από 12 χρόνια και ο ΑΗΣ Μελίτη 2 θα κοστίσει πάνω από 1 δις. Δωράκια πουλώντας 250 εκατομμύρια τις μονάδες δεν περνούν. Δωράκια ο κ. Παπακωνσταντίνου ας κάνει από την προσωπική του περιουσία. Όχι από την περιουσία του Ελληνικού λαού. Ξεκινήσαμε με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη τη διαδικασία για την επαναλειτουργία του ορυχείου της Βεύης με τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του, αφού κηρύξαμε άγονο τον διεθνή διαγωνισμό. Μετά από 28 μήνες το Υπουργείο προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Αν ήταν να γίνει έτσι ας είχαμε διεξάγει διεθνή διαγωνισμό. Θα είχε τελειώσει τώρα. Δυστυχώς όμως το σύστημα των απευθείας συνομιλιών και η κ. Μπιρμπίλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν το χρησιμοποίησαν για να επιτύχουν την επίσπευση της λειτουργίας του ορυχείου, πράγμα για το οποίο έγινε, αλλά για να καθυστερήσουν. Για τους λόγους ρωτήστε τους ίδιους.
Για την υπόθεση του τραίνου είδα τον κ. Βορίδη. Συζητιέται και αυτό είναι αρνητικό η κατάργηση του μέτρου των άγονων γραμμών, κατόπιν πιέσεων των τροϊκανών. Αν τελικά δεν καταργηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τις άγονες γραμμές να είστε σίγουροι ότι θα ενταχθεί η γραμμή Φλώρινας – Θεσσαλονίκης. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει μια πρόταση, μία άποψη θα έλεγα για μία συνδυασμένη μεταφορά με λεωφορεία. Είναι αυτό που προτάθηκε στην Κοζάνη χωρίς να το ζητά και επιφυλάσσονται στην Κοζάνη για να το υλοποιήσουν.
Επισκέφτηκα επίσης τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για τα θέματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Μετά από ερώτηση μου επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης τριών καθηγητών στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και θα συμβεί το ίδιο για άλλους δύο. Είχαμε παγκόσμια πρωτοτυπία να δίνουμε πτυχία με αναπληρωτές καθηγητές, γιατί δεν υπάρχει κανένας μόνιμος. Όσον αφορά τη διχοτόμηση του τμήματος βαλκανικών σπουδών, του οποίου επιθυμούμε την αναβάθμιση αλλά όχι τη διχοτόμηση, η διοικούσα επιτροπή έκανε πίσω μετά από τη σύσκεψη των φορέων και από αυτά που ακολούθησαν και είναι θετικό να μη διχοτομηθεί. Ο πρόεδρος της διοικούσας θέλησε να χωρίσει τη σχολή σε δύο κατευθύνσεις και η μία να πάει στην Κοζάνη. Αυτό δεν το δέχομαι, δεν περνάει, δε θα γίνει. Ο αναπληρωτής υπουργός μου είπε ότι δε θα διχοτομηθεί. Επί λέξει είπε πως ότι εδώ κοιτάμε να τα συμμαζέψουμε, δε θα κάνουμε τα αντίθετα. Για την αυτοδυναμία του πανεπιστημίου κάποιοι παίζουν παιχνίδια. Έχω συζητήσει σε πρώτη φάση 2 λύσεις που θα προτείνω επισήμως στον κ. Αρβανιτόπουλο με την ελπίδα να υπάρξει θετική εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και με την πρόταση που κατατέθηκε από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τα ισχύοντα από τον νέο νόμο. Εάν γίνει αποδεκτή νέα πρόταση τα τμήματα θα συμπεριληφθούν στο νέο μηχανογραφικό.
Έχω επίσης έτοιμη πρόταση για την επιδότηση της βενζίνης κίνησης. Μόνο έτσι θα μειωθεί το πήγαινα – έλα στο Μοναστήρι και η αιμορραγία της τοπικής αγοράς γιατί η βενζίνη είναι ας το πούμε έτσι ο «κράχτης» για να πάει κάποιος στο γειτονικό κρατίδιο και κοντά στη βενζίνη καταναλώνει και στην αγορά τους. Δε θέλω να σας κουράσω περαιτέρω για γνωστά θέματα., που έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως».

3 σχόλια:

  1. ολα χαθηκαν επι των εποχων σου και απλα κανεις διαπιστωσεις δεν πειθεις. Τωρα ηταν η ευκαιρια να δειξεις οτι μπορεις να ηγηθεις. Οσο για τη βενζινη ζητα πρωτα απο τους συναδερφους στο τελωνείο να εφαρμοσουν την νομθεσια και οχι να αφεινουν τα παντα ελευθερα.'Ετσι δεν βοηθάς την Φλώρινα. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά το όργιο διακίνησης αφορολόγητων προιόντων που΄γίνεται στο τελωνείο δέν περιγράφεται. Απο φορτηγά μέχρι και ...παπάκια περνάν τα σύνορα για να φουλάρουν βενζίνη απο τα σκόπια.Τυχαία άραγε σχεδόν ποτέ δέν εντοπίσθηκε φορτηγό ή όχημα με ναρκωτικά ή λαθραία διακινούμενα να κάνουν κατάσχεση στο εν λόγω Τελωνείο? Όλοι το έχουν τύμπανο και οι τελωνιακοί κρυφό καμάρι Στάθης συνοριακός και συνάδερφα του ...μπαμπάρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις ξετσίπωτο πασοκάκι 12.39.
    Όλα χάθηκαν επί της εποχής του δουλικού πασοκ που μας έφερε τα μνημόνια και τους ξένους.
    Μαζί και οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι ιατροφαρμακευτικές παροχές και βέβαια το επάγγελμα του εμπόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.