Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για τον Θοδωρή Ρακόπουλο

Μία ξεχωριστή διάκριση έλαβε ο Αμυνταιώτης ποιητής Θοδωρής Ρακόπουλος στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων του υπουργείου Πολιτισμού, το βραβείο «πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα» απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του με τίτλο «Φαγιούμ» (εκδόσεις Μανδραγόρας) και στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του με τίτλο «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» (εκδόσεις Ίνδικτος).
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 αφορούν στις εκδόσεις έτους 2010, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Ένα ορατό, αναγνωρίσιμο, ολόδικό του ύφος
Ο Θοδωρής Ρακόπουλος πέτυχε από την πρώτη ποιητική του συλλογή να διαμορφώσει ένα δικό του αναγνωρίσιμο τρόπο έκφρασης (είναι ορατό εδώ το ύφος,/ ψαύσιμο σχεδόν,/ αναγνωρίσιμο· ολοδικό της.) Επιβεβαιώνει ότι και στις μέρες μας γράφεται από νέους ανθρώπους ποιοτική ποίηση ερήμην της «αγοράς του δήμου» και της αγοράς βιβλίου που θέλει την ποίηση να παραμένει αζήτητη στα αζήτητα. Ο Ρακόπουλος γράφει μια ποίηση ωριμότατη, ακριβέστατη στα εκφραστικά και σημασιολογικά της εργα¬λεία/νοήματα, ποίηση αφαιρετική και ταυτόχρονα ποίηση ουσίας και οικονομίας ενός ολοζώντανου λόγου, που υπονοεί, υποκρύπτει, αλλά και αποκαλύπτει τα αισθα¬ντικά και ταυτοχρόνως γήινα πλην απρόβλεπτα στον πλούτο της αποκρυπτογράφησής τους εργαλεία της τέχνης. Ένα μακρύ ταξίδι που δε φοβάται τις λέξεις. Τα ποιήματα του Θ.Ρ. κομμάτια από χαρτί, με αδρά/ υδατογραφήματα, από ’κεινα που κρατάμε/ φυλακτικά στα πορτοφόλια μας διακρίνονται για την πρωτοτυπία των στροφών και την ευφάνταστη διάταξη των στίχων· ερωτικά με έναν πρωτοποριακό κώδικα, διαπνέονται από μουσικότητα, επιτυχείς παρομοιώσεις, μεταφορές και, το κυριότερο, από ένα ύφος που καταφέρνει περισσότερα να υπονοήσει απ’ όσα εξιστορεί: Είναι αργά ανάμεσα Τόκυο και Σαλονίκη·/ έχεις γείρει στις σελίδες/ τα σφραγιστά σου μάτια.
Ο Θοδωρής Ρακόπουλος γεννήθηκε το 1981 στο Αμύνταιο. Σπούδασε Νομικά και Ανθρωπολογία. Για τις ανάγκες της διδακτορικής του διατριβής πραγματοποίησε εκτενή εθνογραφική έρευνα πεδίου στην Σικελία. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004 σε συλλογικό τόμο των εκδόσεων «Οδός Πανός». Έκτοτε, έχει δημοσιεύσει ποίηση, μετάφραση και κριτική σε περιοδικά κι εφημερίδες (ενδεικτικά: Παρέμβαση, Εντευκτήριο, Πλανόδιον, Αυγή), ενώ συνεργάζεται με τα περιοδικά Μανδραγόρας, Οροπέδιο και Ένεκεν. Η συλλογή «Φαγιούμ» είναι το πρώτο του βιβλίο. Ζει μεταξύ Λονδίνου και Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.