Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Περιβαλλοντικές οργανώσεις: ανεξέλεγκτη πλέον η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Η ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μόνιμη τακτική.
Τελευταίο περιστατικό, στις 18 Ιανουαρίου, όπου Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με Δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ. από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι*, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Ανάλογα περιστατικά έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οι Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες των φορέων για την αποτροπή των παράνομων περιστατικών εντός των προστατευόμενων περιοχών, επιτελούν το καθήκον τους στο βέλτιστο επίπεδο. Παρόλα αυτά έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες που προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Στο τελευταίο περιστατικό, ο Φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους κυνηγούς ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και WWF Ελλάς καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα των Φορέων Διαχείρισης να επιτελέσουν το έργο τους για την προστασία των πολύτιμων και ευαίσθητων αυτών περιοχών.
Η Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πρέσπας στο οποίο τόσα χρόνια όλοι βασίζουμε την ανάπτυξή της και το μέλλον της. Εξαιτίας των προσπαθειών όλων, κατοίκων και οργανώσεων, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή «Κιβωτός ζωής» που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς. Τα επανειλημμένα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της. Καλούμε την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να μας προστατέψει από τους παράνομους, ενισχύοντας τους Φορείς Διαχείρισης και δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Φύλακες – Επόπτες. Καλούμε την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αντιδράσει άμεσα γιατί αυτά που χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένα περιστατικά» είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση».

23 σχόλια:

  1. ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΙΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητες περιβαλλοντικες οργανωσεις οι λαθροθηρες της περιοχης Πρεσπων εχουν ονοματεπωνυμο οπως καιτου Καιμακτσαλαν οπως και των Κορεστειων οπως οπως οπως......Ειναι παντα οι ιδιες "Γουρουνοπαρεες".Τωρα εαν εσεις φοβαστε να τους κατονομασετε και να τους κανετε μηνυση επειδη εμπλεκονται σε αυτες και τοπικοι αρχοντες καλυτερα μην το αναφερετε καθολου.ΤΕΡΜΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζιγκολικια τέλος αυτά γίνονται όταν υπάρχουν μέσα ζώντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζιγκολικια τέλος αυτά συμβαίνουν σε έναν τόπο με χαμηλό προφίλ προσωπικότητας κ αν ωριμότητας πάρτε όλοι τα όπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι γνωστά αυτά τα "κοπρόσκυλα", αλλά κανείς δεν μιλάει. Ας ξυπνήσουν εκεί πάνω επιτέλους οι φίλοι μας στις Πρέσπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΄΄ΟΜΑΔΑ΄΄ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ..
      ΑΦΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΤΑ ΣΚΑΛΙΖΕΤΕ?

      Διαγραφή
  6. Μπλέκεται ο δήμαρχος και τα τσιράκια του μέσα και θα το καλύψουνε...ψυπνάτε και διώξτε τα λαμόγια
    http://panosz.wordpress.com/2012/01/20/hunting-6/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η διευθυντρια εχει δικιο να γραφη οτι γραφη και να λεει οτι θελει,και με αυτα που γραφη εδω μεσα καταγραφωντε σαν δραστηριοτητα και κατα επεκτασι κονομα,θα απαγορευσουμε το κυνιγη ,το ψαρεμα τη νομιζει οτι ειναι του πατερα τις το κτημα,ολες η δραστηριοτητες τις εταιριας αποσκοπουν στην κονομα,τα παντα οποτε ακουτε κατι για αυτους εκει πανω απο ποισω κρηβεται η κονομα, θα φυλαξουν αυτη την περιοχη χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. π@@@ς λενε οι οικολογοι τα πλαθουν οπως θελουν για να κλεισουν το κυνηγι τελειος στην πρεσπα, ο φυλακας δεν τους βρηκε σε απογορευμενη περιοχη και ουτε κοντα στα συνορα ουτε ο ανθρωπος εβαλε καμια σφαιρα στο οπλο για να τον σκοτωσει ολα αυτα ειναι ψεματα απλα ολοι ξερουμε οτι οι οικολογοι ηταν αντιθετοι στις εκλογες με τον τωρινο δημαρχο γι'αυτο αλλου αποσκοπει το ολο θεμα τα καθηκια οι οικολογοι νομιζουν οτι αυτοι θα σωσουν την πρεσπα και βαλαν τον φουκαρα τον φυλακα να βγαλει το φιδι απο την τρυπα τους μαθαμε τι καπνο φουμαρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει ξαναγραφεί οτι στις κυνηγοπαρέες αυτές συμμετέχουν τοπικοί άρχοντες της Πρέσπας και οχι μόνο καθώς επίσης και κάποιοι θυροφύλακες ίσως, όπως και οτι υπάρχει στημένο τροχόσπιτο στην απαγορευμένη περιοχή. Πρόταση μου είναι να πάρουν προτωβουλία οι κυνηγετικοί σύλογοι για να γίνει το κυνήγι ελεγχόμενο παντού και μην περιμένετε τίποτε απο το κράτος και τις άλλες αρχές γιατί αυτοί βρίσκονται αλλού. Αν αγαπάτε εσείς οι κυνηγοί τη φύση είναι η μόνη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο φορεας πρεσπων ας πιασει τους αλβανους που ψαρευουν ως την μικρολιμνη και φοβουνται οι πρεσπιωτες να ριξουν τα δυχτια τους μου φαινετε πιο σημαντικο απ'οτι να ασχολητε με αγριογουρουνα ενω με τα ψαρια ζουν ανθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το μονο σιγουρο ειναι,οτι οτι πετρα και αν σηκωσεις, οτι σκ@τ@ ανακατεψεις ο δημαρχος ειναι παρων!!!
    πολυ μυαλο επρεπε να ειχατε εκει στην πρεσπα για να τον βαλετε να σας κανει κουμαντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι κοινό μυστικό στο κύκλο των κυνηγών ποιοί είναι οι κατ΄εξακολούθηση ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ!.Οι Braconnier της λεκάνης μας είναι γνωστοί!Θεωρούν ιδιοκτησία και πασαλίκι τους όλη την περιοχή γενικώς!....και την επιτρεπόμενη αλλά κυρίως την απαγορευμένη!....όποτε θέλουν παγανίζουν όπου γουστάρουν σαν να είναι οι παλιοί αμολυτοί αλβανότουρκοι πλιατσικολόγοι των παλιών οθωμανών!Ρε δεν καταλαβαίνουν ΧΡΙΣΤΟ!!..και αν τολμήσεις να τους σχολιάσεις...ΩΧ!!!!! ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΦΑΓΕ!!..ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΑΣΧΗΜΑ!!...
    Τώρα....η παραβίαση της νομοθεσίας γίνεται ακόμη και την επιτρεπόμενη περίοδο του κυνηγιού και στις νόμιμες ζώνες!...σκοτώνουν κατά την έξοδο μεγαλύτερο αριθμό θηραμάτων κατα ομάδα-παρέα από τον επιτρεπόμενο....ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ.(και οι επινίκειες κουβέντες εξιστόρισης της μάχης συνήθως έχουν ως εξής:"...ρε το γαμήσαμε όλο το κοπάδι!...να δεις ρε μαλάκα εκείνη η γαμημένη η σκυλίτσα που πήραμε από τον "φουφοτο" τι γαύγισμα έκανε...κελαιδούσε!...κορυφή σου λέω!...κλπ,κλπ"!) ΣΥΝΕΛΗΦΘΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ?...ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!..ΖΗΤΩ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΙΑ! ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ!..
    ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ 100% ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ!...100%!!!!
    ..έτσι για να 'μαστε και ξηγημένοι!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kai oi ypoloipoi poioi einai?
    den einai mono odhmarxos kai o gios toy. Einai kai ti to allo to sinafi. Poy kribontai pisv apo to ...tomari poy toys foresan. Poy exoyn pollaaaaa kinigitika opla kai oxi mono. NA TOYS KANOYME THN ERVTHSH: ESEIS POSA GOYROYNIA - SYGGNOMI, MHLA HTHELA NA PW- FAGATE SHMERA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποντικε εσυ γιατι δεν ΄΄ανεβαζεις΄΄ την αναφορα του φυλακα που εγινε για τον δημαρχο οπως εκαναν αλλα blogs???

      Διαγραφή
  14. μαλλον ο θανασης, ο γνωστος δημοσιογραφος δεν συναινει στο τεκνο του να γινει η πληρης αναρτηση,
    ετσι δεν ειναι λαζο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με τα δυο χερακια μας βγαλαμε τα ματακια μας!Ηρθε η εταιρια να μας πει με ποιον τροπο θα ζησουμε στην Πρεσπουλα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπραβο στον υπαλληλο του φορέα που τα εβαλε με τον αντιπρόεδρό του. Πρέπει να έχει μεγάλα καρύδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκείνος ο μαχόμενος τι κανει στην Πρέσπα;;Την ζωγραφίζει;;Τα δια βατήρια του αρέσουν περισσότερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΔΙΩΞΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ Κ Γ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΠΙΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΔΙΕΣ ΔΗΘΕΝ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΩΝ ΓΙΑ 800 ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΡΘΩΠΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Κ ΖΩΗ ΑΝΕΦΗΚΤΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΙ ΟΙ ΠΡΕΣΠΙΩΤΕΣ....ΔΩΣΤΕ Κ ΣΕ ΜΕΝΑ 800 ΕΥΡΩ Κ ΟΧΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΓΙΝΩ ΑΛΛΑ Κ ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΧΑΑΧΧΑΧΑΑΧΑΧ ΡΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΕΙΣΤΕ... ΕΔΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Κ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΒΑΛΑΝ ΜΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ Κ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΨΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. λοιπον ακουστε μας ζαλισατε τα α@@@α ,στην πρεσπα πατερας οικολογου ειναι φανατικος κυνηγος αγριογουρουνον και παντα μα παντα ειναι στο κυνηγη με την παρεα του φερομενου δραστη, αφτος γιατη δεν αναφερθηκε πουθενα...οταν τρωνε το κρεας η οικολογη απο το χυρο πος το βαφτηζουν ετσι απο περιεργια ρωταω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. o pateras tou oikologou pou eitan sto kunhgh giati den anaferfhke kan ante giati mas zalisate ta a@@@a.otan oi oikologh trone to kreas apo to agrio gourouno pos to vaftizou oikologika xortarakia, ante me ths malakies tou ka8enos..oikologikes sinidisis kai xazamares

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.