Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Περιφέρεια και δήμοι ζητούν επιπλέον πόρους και ειδικές ρυθμίσεις για το νομό Φλώρινας

Έκτακτη σύσκεψη είχαν στο δημαρχείο Αμυνταίου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης και οι δήμαρχοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, Γιάννης Βοσκόπουλος, Μάκης Ιωσηφίδης και Βασίλης Τσέπας, με αντικείμενο την οργάνωση κοινού μετώπου για τη διεκδίκηση έκτακτων πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της βαρυχειμωνιάς, αλλά και την προώθηση πάγιων αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας.
Υπήρξε συμφωνία των τεσσάρων στη διεκδίκηση πόρων για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και των οδικών δικτύων που υπέστησαν φθορές από τον παγετό, την κάλυψη των υπέρογκων εξόδων για τον αποχιονισμό, την κατ’ εξαίρεση έγκριση και χρηματοδότηση έκτακτων εποχιακών θέσεων για αποκατάσταση ζημιών, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση για τα καύσιμα των σχολικών μονάδων.
Εκτός τούτων αποφασίστηκε η κοινή διεκδίκηση σημαντικών αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας όπως είναι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, η θεσμοθέτηση έκπτωσης 80% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για όλο τον πληθυσμό του νομού, η υποστήριξη από την Πολιτεία των προσπαθειών για εγκατάσταση τηλεθέρμανσης όπου δεν υπάρχει και ολοκλήρωση των δικτύων εκεί που λειτουργεί και τέλος επαναφορά των δρομολογίων του τραίνου, που παραμένει το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς ακόμη και με συνθήκες πρωτοφανούς κακοκαιρίας αλλά η τοπική κοινωνία το στερείται εδώ και ένα χρόνο περίπου.
Το κοινό υπόμνημα που φέρει τις υπογραφές του Αντιπεριφερειάρχη και των τριών Δημάρχων αποστέλλεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, τους Βουλευτές του Νομού και την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Το υπόμνημα
Σήμερα, 23 Ιανουαρίου 2012, συνεδριάσαμε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Δημήτριος Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδης κι ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Βασίλειος Τσέπας με αντικείμενο τη συγκρότηση του διεκδικητικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ψύχους και τη λήψη μόνιμων μέτρων για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε βάρος των κατοίκων της Π.Ε. Φλώρινας.
Ο ολικός παγετός που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εδώ και έναν και πλέον μήνα, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους -30ο C δημιούργησε πολλά προβλήματα στους κατοίκους και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά την προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των κατοίκων για ανοιχτούς και ασφαλείς δρόμους, αλλά και πρώτες ανάγκες όπως η ύδρευση, αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα.
Τα προβλήματα αυτά ώθησαν το Δήμαρχο Φλώρινας να ζητήσει την κήρυξη του Δήμου Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που δυστυχώς δεν βοήθησε ιδιαίτερα στη βελτίωση της κατάστασης, λόγω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να συνδράμει.
Η θεομηνία διαρκείας που ζούμε τον τελευταίο μήνα στη Φλώρινα ανέδειξε πολλές παραμέτρους της υποβάθμισης που υφίσταται ο τόπος μας, αποκομμένος από τα μεγάλα οδικά δίκτυα της χώρας και τον σιδηρόδρομο, με τις πολικές θερμοκρασίες να είναι καθημερινό φαινόμενο και την τοπική κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ κατά τα άλλα υπάρχει η επιμονή της Πολιτείας για «ίση μεταχείριση» μέχρι και στην κατανομή των πόρων για τη θέρμανση των σχολείων.
Αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία μας και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας για την επίλυσή τους. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωριά που δεν έχουν νερό, καθώς έχουν παγώσει εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς νερού από πηγές σε ορεινούς οικισμούς και έχουν υποστεί φθορές οι υποβρύχιοι μηχανισμοί των γεωτρήσεων λόγω του ψύχους. Εκτός αυτών το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω του πάγου. Τα σχολεία έμειναν κλειστά για 10 μέρες περίπου και οι μηχανισμοί αποχιονισμού είναι στα όρια της αντοχής τους από την άποψη των μηχανημάτων και του έμψυχου δυναμικού.
Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική! Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεπερνάει το 1 €, μία μέση οικογένεια στη Φλώρινα χρειάζεται πάνω από 1.000 € το μήνα για θέρμανση για τουλάχιστον πέντε μήνες. Είναι βέβαιο πως εάν δεν υπήρχε η κοινωνική συνοχή, που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες, θα είχαμε θρηνήσει θανάτους από το ψύχος και αυτό δεν είναι καθόλου τιμητικό για μία κοινωνία του δυτικού κόσμου. Η τοπική κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας έχει ξεπεράσει το όριο της αντοχής της.
Για να αμβλύνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν ζητούμε την αρωγή της Πολιτείας, που στο όνομα της ισότητας των πολιτών, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές συνθήκες, επιβάλλεται να βοηθήσει την περιοχή της Φλώρινας.
Ζητούμε άμεσα την οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων με μέτρα πολιτικής προστασίας και κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών εξόδων στους εξής τομείς:
i. Αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης συγκεκριμένων Τοπικών Κοινοτήτων.
ii. Αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
iii. Προμήθεια αλατιού.
iv. Κάλυψη επιπλέον κόστους για μισθωμένα μηχανήματα αποχιονισμού
v. Κατ’ εξαίρεση έγκριση πρόσληψης και χρηματοδότηση έκτακτου προσωπικού αποκατάστασης βλαβών.
vi. Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη εξόδων θέρμανσης σχολικών μονάδων και αντίστοιχη πρόβλεψη για τις επόμενες χρονιές
Τα άμεσα αυτά μέτρα μπορούν να βελτιώσουν πρόσκαιρα την κατάσταση που βιώνουμε ως Ο.Τ.Α., όμως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη η λήψη σοβαρών μέτρων τα οποία είναι:
i. Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης για κάθε Φλωρινιώτικη οικογένεια, που ξοδεύει πολλαπλάσια χρήματα για θέρμανση από τη μέση Ελληνική οικογένεια.
ii. Έκπτωση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 80%, για όλη τη Φλώρινα, στην οποία παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και το μόνο που έχουμε «κερδίσει» μέχρι σήμερα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μόλυνση των νερών της περιοχής.
iii. Υποστήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας τηλεθέρμανσης όπου δεν υπάρχει και ολοκλήρωσης εκεί που υφίσταται και λειτουργεί με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους.
iv. Επαναφορά των δρομολογίων του τραίνου, καθώς είναι το ασφαλέστερο μέσο και σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, αλλά αποτελεί και ένα φθηνό και αξιόπιστο μέσο μεταφοράς που έχουν στερηθεί εδώ και ένα χρόνο κυρίως οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες μας.
Τα μέτρα που ζητούμε να ληφθούν από την Πολιτεία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν προνόμια της ακριτικής μας περιοχής, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να εκλαμβάνονται ως αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει σε βάρος της, καθώς λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών απαιτούνται πολλαπλάσιοι πόροι για να εξασφαλιστούν οι ίδιες συνθήκες διαβίωσης με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

1 σχόλιο:

  1. ωραία ολα αυτά και καιρός ήταν.
    Και πάμε στο επόμενο βήμα: Τι θα κάνετε αν μας γειώσουν για άλλη μια φορά; Πόσο βαθιά είστε διατιθέμενοι να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο;

    Πιστεύω θα έχετε αντιληφθεί οτι η τοπική κοινωνία ειναι σε αναβρασμό, ή θα γίνει κατι ή θα μπειτε και εσεις στο καζανι (που ήδη είστε δηλαδή..)
    Ελπίζω να μην τα λέτε μόνο για τοπική κατανάλωση όλα αυτά, αποδείξτε το..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.