Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Λήγει η διαπραγμάτευση με ΕΕ για το λιγνίτη

Για τις 15 Σεπτεμβρίου μετατίθεται η ολοκλήρωση τω ν διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΚΑ με την Ε. Επιτροπή για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Η σχετική ενημέρωση έγινε σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό ΠΕΚΑ προς τους εκπροσώπους της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του ελέγχου που πραγματοποιούν οι τελευταίοι για την εξέλιξη στην εφαρμογή των προβλεπομένων στο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο έχει προτείνει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, μέσω της πώλησης του ΑΗΣ Αμυνταίου (2 μονάδες με ισχύ 540 μεγαβάτ), σε συνδυασμό με την παραχώρηση του κοιτάσματος λιγνίτη της Βεύης και ενδεχομένως της πώλησης της λιγνιτικής μονάδας Μελίτης στη Φλώρινα.
Ωστόσο το ελληνικό σχέδιο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την ΕΕ, καθώς δύσκολα ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα βρει αγοραστές που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν ικανοποιητικό τίμημα (παλαιότητα μονάδων, ανάγκη μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού, μικρός χρόνος ζωής).
Σε ό,τι αφορά στη μονάδα της Μελίτης, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το ελάχιστο τίμημα που μπορεί να απαιτήσει η ΔΕΗ, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αναπόσβεστη αξία της κατασκευής της.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.