Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τιμήθηκαν οι πρώτοι οικιστές της Κρυσταλλοπηγής

Τους πρώτους οικιστές της Κρυσταλλοπηγής τίμησε ο Δήμος Πρεσπών την περασμένη Παρασκευή, διοργανώνοντας ένα αντάμωμα των Κρυσταλλοπηγιωτών και όλων των Πρεσπιωτών, που προσέλκυσε εκατοντάδες επισκεπτών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν θεατροποιημένες αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής των νομάδων Βλάχων. Με μεγάλη συγκίνηση ο κόσμος παρακολούθησε τους γέροντες του χωριού που πήραν μέρος στα δρώμενα, τραγούδησαν πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και μοιρολόγια.
Αυθεντικοί διάλογοι και παραδοσιακοί χοροί εμπλούτισαν την εκδήλωση, ενώ ακούστηκαν τα ονόματα των – εκλιπόντων πλέον - πρώτων κατοίκων, που θεμελίωσαν τη ζωή στον οικισμό.
Παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν τα χορευτικά συγκροτήματα Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων, Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, Π.Σ. Πρεσπών και Ιεροπηγής Καστοριάς, ενώ τα μουσικά συγκροτήματα των Πετρολούκα Χαλκιά με τον Αντώνη Κυρίτση και Τσέπα Σπύρου κράτησαν αμείωτο το γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διοίκησης, ο Δήμαρχος Καστοριάς με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και συμβούλους, ο Διοικητής της 15ης Ταξιαρχίας και πλήθος Κρυσταλλοπηγιωτών που ζουν και διαπρέπουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, τόνισε στην ομιλία του τη σημασία του αγώνα των πρώτων κατοίκων της Κρυσταλλοπηγής να οργανώσουν τη ζωή στην κοινότητα, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, σε μια δύσκολη εποχή: «Τη δύναμη και το πείσμα εκείνων των πρώτων κατοίκων πρέπει να έχουμε στο νου μας, όταν παρουσιάζονται προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή μας και να θυμόμαστε πώς, με ελάχιστα μέσα, κατάφεραν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να κληροδοτήσουν μια οργανωμένη κοινότητα στις επόμενες γενιές».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Πρεσπών, τη Δημοτική Ενότητα και την Τ.Κ. Κρυσταλλοπηγής, με χορηγούς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα Κ.Α.Ε. και την Εταιρία «Άνεμος Α.Ε.». Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΑ Φλώρινας.

6 σχόλια:

  1. Οι πρώτοι εποικιστές θέλετε να πείτε προφανώς και όχι οικιστές.

    Το Σμαρδέσι έχει ιστορία 400 και βάλε ετών και οι τωρινοί του κάτοικοι ουδεμία σχέση έχουν που τους προηγούμενους...

    Εφθασαν στη Κρυσταλλοπηγή το 1957 και ξανακατοίκισαν το εγκαταλειμμένο από το 1951 (λόγω εμφυλίου και διωγμών) χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς 2:57
    Πες τα, γιατί όπως πάμε θα αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε και γι' αυτά που ξέρουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ξερετε ρε παιδια? για πειτε και εμας να μαθουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στους διοργανωτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γουστάρουμε "εποικιστές" της Ελλάδας με ελληνική συνείδηση όπως είναι οι Κρυσταλλοπηγιώτες, και όχι με Βουλγάρικη όπως είναι κάποιοι άλλοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπράβο φασίστα εθνικιστη 7΄55. στο πλιό νεκροταφείο της Κρυσταλοπηγής [ αφού το διαλύσατε] χτίσατε τα μαντριά σας. Δ εν σεβαστήκατε τίποτα. ΕΊΣΤΕ ΑΝΙΣΤΌΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΈς . ΚΑΛΟΦΆΓΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.