Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ο δήμαρχος Αμυνταίου σε σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων της ευρύτερης περιοχής με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, με αντικείμενο την πρόσφατη απόφαση για τις μονάδες υγείας και συγκεκριμένα την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Στη σύσκεψη εκπρόσωποι του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου εξήγησαν την αρτιότητα του Μποδοσάκειου από άποψης υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού, ενώ η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, εξήγησε τεχνοκρατικά τη σημαντικότητα του νοσοκομείου και έδειξε με πειστικότατο τρόπο την αναγκαιότητα αναβάθμισής του, καθώς μπορεί να εξυπηρετήσει όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Μάκης Ιωσηφίδης, μιλώντας με την ιδιότητα τόσο του Δημάρχου Αμυνταίου, όσο και του Προέδρου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, συνέδεσε τον τομέα της υγείας με τις δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορυχείων λιγνίτη, αλλά και των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Εξήγησε στον κ. Υπουργό ότι η υγεία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα του άξονα Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο – Φλώρινα επιβαρύνεται εδώ και δεκαετίες από τη λειτουργία της παραγωγής ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περιοχή που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας, προσφέροντας άφθονη και φθηνή ενέργεια και σε αντάλλαγμα μέχρι σήμερα δέχεται όχι μόνο την υποανάπτυξη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και συνακόλουθα της υγείας των κατοίκων. Η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων από τη λειτουργία ορυχείων και εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, είναι καθημερινή και ιδιαίτερα έντονη. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται οριζόντιες λύσεις στον άξονα του λιγνιτικού πεδίου της Δυτικής Μακεδονίας και είναι ανεπίτρεπτο να μιλάμε για υποβάθμιση των μονάδων υγείας της περιοχής. Υπάρχουν σημαντικές ιδιαιτερότητες που η Πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου προειδοποίησε τον κ. Υπουργό ότι η τοπική κοινωνία είναι σε αναβρασμό και απαιτεί τα αυτονόητα, δηλαδή την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών υγείας σε έναν τόπο που η ίδια η κρατική λειτουργία έχει επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων. Επέμενε ιδιαίτερα στην επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων λόγω της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια στατιστική έρευνα - εάν υπάρχει δεν έχει δημοσιευτεί και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό - που να συγκρίνει το επίπεδο υγείας των κατοίκων του λιγνιτικού πεδίου Δυτικής Μακεδονίας με αυτή του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας, για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να έχει συγκριτικά στοιχεία. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δικαιωθεί το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις, γιατί εάν ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Τέλος, ο Δήμαρχος Αμυνταίου αναφέρθηκε στο ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, για το οποίο θα αποστείλει υπόμνημα στον Υπουργό, στη βάση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.