Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός του δήμου Φλώρινας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2011, χωρίς να λείψουν πάντως οι εντάσεις, αλλά και οι αιχμές. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι το αναλυτικό σχέδιο του προϋπολογισμού δόθηκε μόλις σήμερα το πρωί και μόνο στους επικεφαλής των παρατάξεων.
Πρώτη πήρε το λόγο η Όλγα Μούσιου, η οποία ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντική η ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς η αρχική κατανομή χαρακτηρίζει και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής προκειμένου να αποκτήσει την ταυτότητα της αναπτυξιακής δράσης και της κοινωνικής πολιτικής. Πρώτη φορά υπάρχει μία προσέγγιση των υπό ψήφιση ποσών με τα βεβαιωθέντα του προηγούμενου έτους και αυτό το χαρακτηρίζω καταρχήν θετικό. Το βρίσκω πιο κοντά στην πραγματικότητα και πιο ρεαλιστικό».
Στη συνέχεια βέβαια ανέφερε πως «ενώ πολλά έργα είναι συναφή, έχουν περάσει στον προϋπολογισμό σαν ξεχωριστά έργα υποψήφια για αναθέσεις. Αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζουμε και στηλιτεύουμε, στοχεύοντας στην ενοιοποίηση ομοειδών έργων. Μέτρησα πάνω από 310 έργα που είναι της τάξης κάτω των 12.000 ευρώ, από τα οποία πολλά είναι ομοειδή».
Στο σημείο αυτό διεκόπη από την πρόεδρο του συμβουλίου Ζέτα Ρίζου, η οποία της υπενθύμισε πως αυτά τα έργα ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
Ο Αιμίλιος Ασπρίδης ξεκίνησε την τοποθέτηση του επισημαίνοντας πως «στην οικονομική επιτροπή είχαμε ψηφίσει με επιφύλαξη τον προϋπολογισμό γιατί δε μας είχε δοθεί αναλυτικά. Είχατε δεσμευτεί τότε ότι με την πρόσκληση του δημοτικού συμβουλίου θα είχαμε μια περαιτέρω ανάλυση, όμως δυστυχώς δεν την είχαμε. Λυπάμαι που διαπιστώνω ότι ο δήμος Αμυνταίου για παράδειγμα, που είχε παρόμοιες δυσκολίες με μας, ψήφισε τον προϋπολογισμό του την περασμένη Δευτέρα και η σχετική εισηγητική έκθεση είχε δοθεί πολλές μέρες πριν, το δε πλήρες κείμενο του προϋπολογισμού είχε δοθεί από το Σάββατο». Και συνέχισε λέγοντας πως «το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να ψηφίσω με μία πρόχειρη ανάλυση αυτά που μου δώσατε στις 10 το πρωί. Θα ήθελα να είχα το κείμενο κάποιες μέρες νωρίτερα, ώστε σήμερα να μπορώ να καταθέσω με σοβαρότητα την άποψη μου και να ψηφίσω. Δυστυχώς δε μπορώ να ψηφίσω ούτε θετικά, ούτε αρνητικά».
Αμέσως μετά είπε πως «αν το αντιμετωπίσω με πρόχειρο τρόπο, κοντεύω να εκτεθώ όπως νωρίτερα η κα Μούσιου. Ο καθένας μας κινδυνεύει να εκτεθεί με κάτι τέτοιο. Εμείς, θα συνεχίσουμε να σας δίνουμε τη στήριξη σε ότι προσπάθεια καταβάλλετε, αλλά θα παρακαλέσω να μας δίνονται οι εισηγήσεις για τέτοια θέματα νωρίτερα».
Απαντώντας στα παραπάνω ο δήμαρχος ανέφερε προς τον κ. Ασπρίδη ότι «συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Συγκρίνεις το δήμο Φλώρινας με το δήμο Αμυνταίου και το δήμο Πρεσπών. Εγώ δεν πιστεύω στον «Καλλικράτη» και δεν τον στήριξα. Οι μικρές κοινωνίες, όπως η Φλώρινα, είναι καταδικασμένες από τον «Καλλικράτη» και αυτό θα το δει ο κόσμος στη συνέχεια». Ο κ. Βοσκόπουλος συνέχισε τονίζοντας πως «με μια ματιά εσείς που διατελέσατε δήμαρχος, όπως και ο κ. Τσακμάκης, θα έπρεπε τσάκα τσάκα να καταλάβετε ποια είναι τα καίρια σημεία που θα έπρεπε να δείτε».
Απαντώντας στον κ. Ασπρίδη, η κα Μούσιου είπε ότι δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε μεταξύ μας χαρακτηρισμούς και διαξιφισμούς που δεν έχουν νόημα. «Αν κάποιος θεωρεί ότι δηλώνοντας άγνοια για κάτι και υποβάλλοντας ερώτημα το θεωρεί σαν έκθεση, εγώ δεν το θεωρώ έτσι. Δεν είμαι υποχρεωμένη να ξέρω τα πάντα. Είναι πιο επικίνδυνο να μην ρωτήσω για κάτι που δεν ξέρω. Το ότι τα τεχνικά έργα ήταν άθροισμα όλων των τεχνικών έργων των δήμων με τους οποίους συνενωθήκαμε σημαίνει ότι δεν έχει νόημα η καταψήφιση του προϋπολογισμού από τους πρώην δημάρχους. Το αν τα έργα είναι χωρισμένα σε 12αρια αυτό αφορά τους πρώην δήμους και στην κατάσταση που άφησαν».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Κώστας Τσακμάκης που απαντώντας στην Όλγα Μούσιου είπε πως «λάθος καταλάβατε. Το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίσατε προχθές, αυτό αναγράφει ο προϋπολογισμός, καθώς και 2-3 συνεχιζόμενα έργα των πρώην δήμων που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά όλο το υπόλοιπο τεχνικό πρόγραμμα αναγράφεται στον προϋπολογισμό και όταν το ψηφίσατε προχθές, το κάνατε γνωρίζοντας ότι είναι12αρια και 6αρια».
Πάνω στο ίδιο θέμα ο Αιμίλιος Ασπρίδης δήλωσε πως «ειδικά η κα Μούσιου, μετά από 12 χρόνια θητείας στο δήμο, το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίζεται πρώτα και μεταφέρεται αυτούσιο στον προϋπολογισμό. Μας είπε η κα Μούσιου ότι ο δήμος Αμυνταίου ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό και ευχαριστώ την κα Μούσιου που μας δίνει τη γενική οδηγία και κατεύθυνση να ψηφίσουμε και εμείς θετικά. Θα θέλαμε να ψηφίσουμε θετικά, αλλά θα έπρεπε να είχαμε τη δυνατότητα να το μελετήσουμε πιο αναλυτικά».
Το λόγο ξαναπήρε η κα Μούσιου λέγοντας: «μακριά από μένα οποιαδήποτε υπόδειξη και καθοδήγηση σε κανέναν απολύτως».
Τελευταίος μίλησε ο κ. Βοσκόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο προϋπολογισμός ετοιμάστηκε χθες το μεσημέρι, δόθηκε να φωτοτυπηθεί, ελπίζαμε ότι στη χθεσνή συνεδρίαση θα τα είχαμε έτοιμα να τα δώσουμε τουλάχιστον στους επικεφαλής. Δυστυχώς όμως σήμερα το πρωί καταφέραμε να τα έχουμε φωτοτυπημένα. Θα έπρεπε οι επικεφαλής μόλις τα πήραν να καλούσαν τα μέλη των συνδυασμών τους και να το συζητήσουν».
Τελικά, υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν 17 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, «παρών» ψήφισαν 11 σύμβουλοι των συνδυασμών της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και κατά ψήφισε ο Β. Καραντζίδης.

6 σχόλια:

  1. Τελικά δεν της βγήκε της Μουσίτσας, να ψηφίσει τον προυπολογισμό αφού οι σύμβουλοι της παράταξής της (Σαχινίδης, Σταύρου), είχαν νωρίτερα ψηφίσει ήδη παρών και δεν την έπαιρνε να είναι μόνο αυτή από όλη την μειοψηφία που θα έδινε την θετική της ψήφο στο πρόγραμμα. Μη στενοχωριέσαι Ολγίτσα, θα έχεις πολλές ευκαιρίες να επανορθώσεις. Ο Βοσκόπουλος στηρίζει πολλά σε σένα!!! Δεν είναι και τόσο ανάλγητος που να μην αναγνωρίζει τον οίστρο σου να υπερψηφίσεις πριν λίγες μέρες το τεχνικό πρόγραμμα,με όλα τα δωδεκάρια και εξάρια του και σήμερα στην συζήτηση του προυπολογισμού να εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα, προσπαθώντας να αμφισβητήσεις αυτά που εσύ η ίδια ψήφισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στον Βασίλη Καραντζίδη. Ελπίζουμε να είναι η φωνή που θα ξεχωρίζει και θα χτυπά στο κόκκαλο την διαφθορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. στο Πέρασμα, διαπίστωσα ότι με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο Δήμο, είχαμε και εισαγωγή των νέων ηθών!
    Όσα χρόνια ήταν Δήμαρχος στο Πέρασμα ο Ασπρίδης, ποτέ δεν είδαμε το αυτοκίνητό του μέσα στην πλακοστρωμένη αυλή του Δημαρχείου, αλλά πάντα έξω και μάλιστα συνήθως σε ένα παράδρομο!
    Ο σημερινός Δήμαρχος, όχι μόνο παρκάρει το αυτοκίνητό του εντός της αυλής, αλλά και μπροστά στα σκαλιά του κτηρίου, για να μη κάνει ούτε ένα περιττό βήμα και να δείξει ποιος είναι ο "καίσαρας"!
    Νέες ηγεσίες - νέα ήθη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O κ. Βοσκόπουλος δήλωσε πως δεν πιστεύει στον Καλλικράτη? Παρόλα αυτά εμείς αυτόν εκλέξαμε να μας οδηγήσει στα δύσκολα -είναι αλήθεια- μονοπάτια του?

    Περαστικά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ...Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ....ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΗΘΟΣ...ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΥΠΝΑΔΑ...ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ...ΤΕΤΟΙΑ ΕΜΠΕΡΙΑ...ΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΣΩΣΤΑ...ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΣΗ ΗΡΕΜΙΑ ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ? ΑΥΤΗ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...ΠΩΣ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ?ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ?.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο 11880 (αυτό είναι το νέο παρατσούκλι του Δημάρχου λόγω του ποσού των απευθείας αναθέσεων που δεν δεν πρέπει να ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ) λειτουργεί ως άλλος Ανίβας έξω από τα τύχη της Ρώμης. Τι να πεί κανείς για τέτοιου είδους συμπεριφορές ντροπής; Απλά μιά λέξη : Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.