Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τόσες μέρες για ένα ψήφισμα;

Πέρασαν κιόλας πέντε ημέρες από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας, στην οποία το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων. Κατά τη συζήτηση του μάλιστα υπήρξαν και αντεγκλήσεις μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας για το αν ο δήμος θα βγάλει ψήφισμα κατά του τρόπου που επέλεξε το υπουργείο για να γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεις. Τελικά, ως γνωστόν, η πλειοψηφία επέλεξε να ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο όμως – όπως είχαμε αναφέρει και εδώ – δεν υπήρχε. Έτσι, αποφασίστηκε να συσταθεί μία επιτροπή δημοτικών συμβούλων που θα το συντάξει.
Αυτές τις τελευταίες πέντε ημέρες γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες διαμαρτυριών από γονείς, κατοίκους και μαθητές χωριών, των οποίων τα σχολεία κλείνουν. Όχι μόνο στη Φλώρινα, αλλά πανελλαδικά. Γινόμαστε επίσης μάρτυρες αντιδράσεων και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ε, λοιπόν, αυτές οι πέντε ημέρες δε φαίνεται να είναι ένα ικανό διάστημα για να συνταχθεί ένα απλό ψήφισμα! Ενώ όλος ο κόσμος «βράζει», ο δήμος Φλώρινας προσπαθεί να συντάξει ένα ψήφισμα. Όχι βέβαια πως όταν συνταχθεί, θα προσφέρει και κάτι, αλλά τουλάχιστον ας ολοκληρωθεί επιτέλους.
Γιατί φανταστείτε, αν οι αγώνες γίνονται μέσω ψηφισμάτων, τα οποία μάλιστα θέλουν μέρες ολόκληρες για να συνταχθούν, τότε που πάμε;
Υ.Γ.: Σε περίπτωση που ο δήμος Φλώρινας έχει ήδη εκδώσει αυτό το περιβόητο ψήφισμα και απλά δεν το έχει δώσει στη δημοσιότητα, τότε η ευθύνη δε βαραίνει εμάς. Σε περίπτωση όμως που δεν το έχει κάνει, ποια είναι αλήθεια η τύχη του;

14 σχόλια:

  1. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων είναι έγκλημα! Οι γνωρίζοντες τα νομικά σίγουρα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο για αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε αυτή η τρέλα να σταματήσει. Είναι ανοησίες αυτά που επικαλούνται για εκπαιδευτικούς δήθεν λόγους. Και τα παιδάκια θα τσακίσουν αλλά και ταφόπλακα στα ήδη ερημωμένα χωριά θα βάλουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει αυτό το έγκλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποντικέ, με απογοητεύεις!!!
    Δεν το έχεις πάρει ακόμα απόφαση ότι ο Δήμαρχός μας είναι αλλού για αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γενικώς και ειδικώς ...αφού χάσουμε το τρένο της γραμμής γίνεται η αναζήτηση επιβίβασης ή κάνουμε εκ του ασφαλούς υψηλή πολιτική ..όταν είχαμε στρατό σχολεία τρένα ορυχεία κλπ κανείς δέν νοιαζόταν παρά ελάχιστοι ..τότε όλοι τρώγαν γλυκό του κουταλιού ή δίναν μάχες για την κουτάλα...Τώρα τέρμα η κουτάλα ...η να το πώ αλλιώς τρεχάτε γιατί χανόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά κάνουν και συγχωνεύουν τα σχολεία. Με μονοθέσια και 2θέσια σχολεία <> στο σχολείο δε γίνεται.Ας μην εθελοτυφλούμε,τα σχολεία αυτά θα κλείσουν μετά από μερικά χρόνια επειδή γίναμε όλοι <> και πήγαμε στην Φλώρινα.Ας γυρίσουμε πίσω στα <> χωριά μας και τα σχολεία θα ανοίξουν από μόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε παιδιά, μη ξεχνάτε ότι εδώ είναι....ΕΛΛΑΔΑ!
    Όπως σε πολλούς άλλους τομείς "λειτουργίας" του κράτους, έχουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, προσαρμοσμένο όχι στις ανάγκες εκπαίδευσης των μαθητών, αλλά για να έχουν δουλειά η μάλλον να έχουν έσοδα οι εκπαιδευτικοί και μάλιστα σε αντιστοιχία όχι μερικώς αλλά πλήρως απασχολούμενων δημοσίων υπαλλήλων.
    Θα έχει ενδιαφέρον η άποψη των εκπαιδευτικών για κάποιους συναδέλφους τους, που έχοντας μόνο τρεις- τέσσερις ώρες μάθημα, ενώ αμείβονται για πλήρες ωράριο, πηγαίνουν στην δουλειά τους μόνο αυτές τις τρεις-τέσσερις ώρες. Δεν θα πρέπει μέσα στο ωράριό τους να μένουν στους χώρους δουλειάς και να απασχολούνται με κάτι άλλο παραγωγικό στον τομέα τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρωτας είναι η αιτία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προφανώς (10:02) εννοείς τρεις-τέσσερις ώρες την εβδομάδα, γιατί αν ήταν τη μέρα, θα ήταν καλά.
    Ακόμα ότι οι ώρες είναι επί 40 και όχι 60 λεπτά!
    Λογικό δεν είναι οι οδηγοί και οι εισπράκτορες ενός τρένου, να μη πηγαίνουν στη δουλειά τους όταν αυτό είναι χαλασμένο και επισκευάζεται, η όταν συντηρείται; Λογικό δεν είναι οι αναισθησιολόγοι να μη πηγαίνουν στη δουλειά τους όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμένα χειρουργεία;
    Λογικό δεν είναι οι δικαστές να μη βρίσκονται στα δικαστήρια όταν δεν γίνονται δίκες;
    Ε λοιπόν όχι. Το μόνο λογικό είναι οι εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν στα σχολεία τους μόνο για τις ώρες που έχουν διδασκαλία. Επίσης λογικό είναι οι μαθητές της 3ης λυκείου, να μη κάνουν απουσίες όλο το χρόνο, για να τις κάνουν μαζεμένες πριν τις εξετάσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για καλή προετοιμασία στο σπίτι, ενώ θεωρείται χαμένος χρόνος, η διδασκαλεία στο σχολείο!!! Το χειρότερο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί τους δεν αισθάνονται καμιά ντροπή για αυτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλο Φλώρινα και άλλο Αμύνταιο. Το Δημοτικό του Αμυνταίου την ίδια μέρα που αποφάσισε για ψήφισμα κατά των συγχωνεύσεων το είχε έτοιμο και πέρασε ομόφωνα. Επαναλαμβάνω μήπως θα ήταν καλύτερα να είχαμε έναν ενιαίο Δήμο, αυτόν του Δήμου Αμυνταίου. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ΠασοΚ έχει στήσει την παγίδα και έχει αμολήσει και τους πραινοφρουρούς να σχολιάζουν στα blogs για να επιτύχει το σκοπό του. Βάζει έντεχνα τις κοινωνικές ομάδες να συκρούονται μεταξύ τους για να μειώνει τις αντιδράσεις και να περνάει τα κατοχικά μέτρα. Μην πιαστείτε στο δόκανο, γιατί αύριο θα είναι η σειρά σας. Μην παρασύρεστε από τα κατευθυνόμενα σχόλια των πράσινων γκαιμπελίσκων. Προμηθευτείτε με γιαούρτια. Ίσως χρειαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά.....ήσυχα μη μας πάρουν χαμπάρι!
    Για τη Δευτέρα η ΜΕΤΕΟ προβλέπει χιονόνερο και ο Δήμαρχος θα ξανακλείσει τα σχολεία για να μη κρυώσει κανένας εκπαιδευτικός!!!!
    Ήσυχα σας λέω, καλά λουφάρουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ 7:43 μμ.
    Η συνταγή είναι γνωστή, το βλέπω άλλωστε και σε συζητήσεις με άτομα που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Τι να πω! όλα σωστά και λογικά τα βλέπουν! ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. ΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΡΩΣΗ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κ. 1.47 Έχει απόλυτο δίκιο. Εάν όλοι οι πρώην κάτοικοι των χωριών έλθουν για μόνιμη εγκατάσταση στη Φλώρινα επειδή θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν "αστοί" (καινούργιο σύμπλεγμα αυτό) εγκαταλείποντας τα σπίτια που μεγάλωσαν, ποιός θα μείνει να φυλάσσει τα σπίτια τους και για πιό λόγο; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα σχολεία, θα συμβεί με τις εκκλησίες κ.λ.π. Το χειρότερο είναι ότι αφού εγκαταλειφθούν τα χωριά, τα εγκαταλελλειμένα σπίτια θα κατοικηθούν αυθαίρετα από λαθρομετανάστες οι οποίοι θα συγκροτήσουν αμειγείς οικισμούς και θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τα εγκαταλελλειμένα χωράφια και κάθε εγκαταλειφθείσα ακίνητη περιουσία. Τότε θα καταλάβουν αυτοί που σήμερα εγκαταλείπουν τα χωριά πόση ζημιά θα έχουν υποστεί, αλλά δυστυχώς γι' αυτούς θα είναι πάρα πολύ αργά. Η παρατηρούμενη εσωτερική μετανάστευση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί πριν από τριάντα (30) χρόνια που οι συγκοινωνίες ήταν περιορισμένες ή ανύπαρκτες. Σήμερα που η κάθε οικογένεια έχει αυτοκίνητο (πολλές έχουν δύο αυτοκίνητα) δεν δικαιολογούνται αυτές οι μετακινήσεις καθώς οι αποστάσεις έχουν περιορισθεί θεαματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων έχουν καταστήσει όλη την Ελλάδα ένα καζάνι που βράζει. Τα έγγραφα με τα οποία το αρμόδιο υπουργείο ενημέρωσε τους Δήμους και τους λοιπούς φορείς είναι κενό γράμμα άνευ ουσίας, γιατί οι συγχωνεύσεις είχαν προαποφασισθεί και δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει το παραμικρό. Οι υποτιθέμενες καθυστερημένες (δε γνωρίζω αν το έγγραφο του υπουργείου προέβλεπε κάποια προθεσμία) αντιδράσεις των Δήμων αποτελούν δικαιολογία για το υπουργείο, η οποία όμως έπεσε στο κενό, αφού ακόμη και εκεί που υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις δεν άλλαξε τίποτε. Όμως είναι αξιοθαύμαστο το θράσος των κυβερνώντων και των φερεφώνων τους να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στους Δήμους. ΟΙ συγχωνεύσεις είναι πράξη ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων έχουν καταστήσει όλη την Ελλάδα ένα καζάνι που βράζει. Τα έγγραφα με τα οποία το αρμόδιο υπουργείο ενημέρωσε τους Δήμους και τους λοιπούς φορείς είναι κενό γράμμα άνευ ουσίας, γιατί οι συγχωνεύσεις είχαν προαποφασισθεί και δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει το παραμικρό. Οι υποτιθέμενες καθυστερημένες (δε γνωρίζω αν το έγγραφο του υπουργείου προέβλεπε κάποια προθεσμία) αντιδράσεις των Δήμων αποτελούν δικαιολογία για το υπουργείο, η οποία όμως έπεσε στο κενό, αφού ακόμη και εκεί που υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις δεν άλλαξε τίποτε. Όμως είναι αξιοθαύμαστο το θράσος των κυβερνώντων και των φερεφώνων τους να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στους Δήμους. ΟΙ συγχωνεύσεις είναι πράξη ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΟΧΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.